twistman Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2011 (edytowane) witam, Za radą kilku kolegów z forum postnowiłem się pozbyć ze swojego akwa kilku korali sps, zmieniając zupełnie "target" na akwa z obsada miękką. Powodem tego było też to że w zbiorniku pokazało się trochę cyjanobakterii. Postanowiłem oddać spsy, zaprzestać podmianek na 2 tyg. i zaciemnić akwa na 2 dni. jest tylko jeden problem: W czasie oddawnia korali oddałem trochę wody do worków, na testy też trochę poszło. Wszystko uzupełniane było RO/DI z dodatkiem ProBuffer KH (powolutku i stopniowo) ale zasolenie spadło z 1,023 na 1,022. PH i KH w normie (czyli u mnie 8 i 7 dkh :-() Pytanie: jak uzupełnic bezboleśnie zasolenie do stanu wyjściowego. Czy też wogóle sobie to odpuścić aż do podmianki za kilka 5 dni - aby nie dawać "papu" cyjano. Któro zaciemnione kilka dni temu i regularnie odssysane się cofa? Edytowane 22 Sierpnia 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek Ch Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2011 Zrób sobie solankę 37ppt (1,025) i uzupełniaj zamiast RO przy odparowaniu. Za parę dni wrócisz do właściwego zasolenia dozując na tyle mało, żeby nie dać żryć cyjano. Aha - dolewaj po ciemku (wieczorem, nocą). Przejdź też na podmiany na uboższej soli - jakiej używasz teraz? Cytuj http://www.brch-lampy.pl.tl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2011 Reef Crystals - od samego początku.. Ale wydaje mi się że sól ok, tylko za częssto były robione podmianki. Co tydzień 10l. Teraz chcę przejść na 10L co 2 tygodnie lub co tydzień 5L. - Co lepsze? Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek Ch Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2011 No to sól jest OK Najlepiej, aby właściwie dobrać ilość i częstotliwość podmian, to zacząć od pomiarów - PO4, NO3, Mg i Ca - regularnie, co tydzień. Do parametrów dostosować podmiany i już. Jeśli masz niewymagające korale, rób 10% co 10 dni - powinno być OK, jeśli nie masz dużo ryb. Cytuj http://www.brch-lampy.pl.tl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2011 No to sól jest OK Najlepiej, aby właściwie dobrać ilość i częstotliwość podmian, to zacząć od pomiarów - PO4, NO3, Mg i Ca - regularnie, co tydzień. Do parametrów dostosować podmiany i już. Jeśli masz niewymagające korale, rób 10% co 10 dni - powinno być OK, jeśli nie masz dużo ryb. uważam troche inaczej ReefCrystals za bogata na to nic co masz w baniaku. Taki instant ocean juz lepiej. Inaczej rozwiną sie problemy o kolejne plagi, ktore chcesz zaciemniac na 2 dni. Z podmianami też nie ma co szaleć bo za duzej obsady rybnej chyba nie masz? Masz testy, jesli je lubisz robic to sie z nimi oswajaj, pilnuj sobie tego kh i czytaj forum np o VSV. Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon68 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2011 Pewnie zaraz zlinczują mnie zwolennicy metod "naturalnych" ale zapytam prowokacyjnie: czy nie prościej zastosować Chemiclean? Oczywiście jeśli zwalczamy cyjanobakterie. U siebie w Reefmaxie przez ostatni rok starałem się kontrolować ich populację utrzymując prawidłowe parametry wody i odsysając dziadostwo przy podmianach. W końcu się znudziłem, zapodałem Chemiclean i wreszcie po cyjano nie ma śladu. Cytuj Pozdrawiam Szymon ReefMax - Start 11 wrzesień 2009; Cyrkulacja: Koralia 2800 + Koralia nano 1600 + Hydor Smartwave Wymieniona pompa obiegowa na NewJet 1200 Sól: ATI Coral Ocean Plus Skała: 50% LR + 50% Riffkeramik Dolewka dr.Witt sterująca zaworem przed RO+DI Balling i VSV na dozowniku AquaTrend Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach