Skocz do zawartości
alien77

czas na zmiany :)

Rekomendowane odpowiedzi

tak ogólnie ,jakis czas temu zaczeło znikac mi życie z baniaka :( rybki zyjące przy dnie ,słimaki itp

kilka dni temu zlokalizowałem agresora i dziś postanowiłem zrobić mały "tajfun " w baniaku

nie wiem co z tego wyniknie ,mam nadzieję że nic się nie stanie z rybciami i koralami ,ale wytargałem chyba z dwadziescia kg skały z baniaka (przy okazji coś pozmianiam ) i z jednej z nich wyciągnąłem wieloszczeta wielkość koło 25 cm czy to on mógł być tym agresorem ? hm nie wiem ale czas na nową wizualizację :)

narazie jest jeden wielki bajzel .....

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

375 L zbiornik 95 L sump / 480 W światełka - start -kwiecien 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym szukał bardziej kraba lub innych przyczyn niż wieloszczet

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrób zdjęcie tego przyjemniaczka który tak się gościł w twoim aqwa

REAKTYWACJA z 120 na 250L 28.04.2010

w przyszłości 170x70x60

250L , 4x39w 2x24w , sump 100L , 29kg LR, 18kg LS , odpieniacz Wave Beast 1200 po przeróbce na ala deltec , Pompa Obiegowa NEW - JET 3000l/h , Cyrkulacja 2 x 5000L/h 1 x 12000L/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ant - jak bys sie nie odezwał to dzień byłby zmarnowany :) ale ok fajnie -demolka narazie na pół baniaka ,nie mam cywilnej odwagi jak Ty wszystko wywalić hehe ale taki zamiar jest na przyszły rok ,zmianić wszystko łącznie ze szkłem ....

co do wieloszczeta to hmm jedyne co znalazłem ,co ewidentnie blokowało swoja norkę róznymi paprochami ,przy której znalazłem mase muszelek slimaczków hmm ale nie jestem w stanie powiedziec czy to krab czy krewetka ?

juz kilka miesięcy temu wyciągnąłem dwa kraby ale moim zdaniem nie są na tyle duże by coś mogły nabroić ,zresztą trafiły do sumpa

domator - niestety nie chciałem go zabijac ,ale wyciągnałem go w trzech kawałkach wiec ..... nie ma już go

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ważne żeś go dorwał chociaż tak jak luft pisze to sprawdź te kilka kawałków skałek jeszcze raz dokładniej a nawet je poświęć i na kawałki mniejsze rozczep dla większej pewności czy aby nie ma innego gościa nieproszonego lepsza taka strata niż dalsze ubytki w rybach

REAKTYWACJA z 120 na 250L 28.04.2010

w przyszłości 170x70x60

250L , 4x39w 2x24w , sump 100L , 29kg LR, 18kg LS , odpieniacz Wave Beast 1200 po przeróbce na ala deltec , Pompa Obiegowa NEW - JET 3000l/h , Cyrkulacja 2 x 5000L/h 1 x 12000L/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak masz rację ,ale jak napisałem wyciągnąłem koło 20 kg skały może trochę mniej ,jeste stety lub może niestety kolejne dwadziescia ,które nalezałoby wyciągnąć i oglądnąć :( ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AnT

ant - jak bys sie nie odezwał to dzień byłby zmarnowany :) ale ok fajnie -demolka narazie na pół baniaka ,nie mam cywilnej odwagi jak Ty wszystko wywalić hehe ale taki zamiar jest na przyszły rok ,zmianić wszystko łącznie ze szkłem ....

staram się :thumbup:

tak masz rację ,ale jak napisałem wyciągnąłem koło 20 kg skały może trochę mniej ,jeste stety lub może niestety kolejne dwadziescia ,które nalezałoby wyciągnąć i oglądnąć :( ....

teraz po cement do Castoramy i klej półki na koraliki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...juz to robię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie od nowicjusza - czy po takiej rearanżacji zbiornika miałeś ponowne dojrzewanie?

The cure for anything is salt water - sweat, tears, or the sea.

Isak Dinesen (Baroness Karen Blixen)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Magda ale z Ciebie archeolog :construction:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha, nie ukrywam,że czytam wszystko wnikliwie - nie zdziwcie się, jak będę robić doktorat z nanoreefologii B)

Po 4 miesiącach działania baniaka zaczynam widzieć mankamenty mojego ułożenia skały - słaba cyrkulacja i też estetycznie jakoś pewne rzeczy drażnią. Zdobyłam doświadczenie w klejeniu skały, napatrzyłam się na ślicznie wyaquascapeowane zbiorniki kolegów i koleżanek no i zastanawiam się nad subtelną demolką w akwarium. Rodzina i przyjaciele nie chcą już słuchać o ryzyku ponownego dojrzewania, więc zwracam się do Was jako do grupy wsparcia :welcome: Jakie są konsekwencje takich "fanaberii" ? Wróci dojrzewanie, plagi ? Przenosić zwierzaki do zapasowego akwa? Poradźcie proszę nowicjuszom! :unworthy:

The cure for anything is salt water - sweat, tears, or the sea.

Isak Dinesen (Baroness Karen Blixen)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grupa wsparcia?

Cześć, jestem Rafał. Nie mam akwarium już od dwóch lat. Nie tknąłem słonej wody przez ten czas ale nie jestem jeszcze zdrowy...

Fanaberie zawsze mają jakieś konsekwencje. Miej nadzieję, że nie będą groźne (możliwe, że ich w ogóle nie zauważysz) i demoluj. Lepiej zdemolowac teraz niż za kolejne cztery miesiące. Jak nie zdemolujesz to frustracja będzie narastać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.