Citizen Zgłoś Napisano 12 Września 2011 Witam! Jest to mój pierwszy post na forum ale obserwuje je od pewnego czasu. Mój problem polega na tym że nie mam pojęcia jakie ryby i korale mogę mieć w 63l. Mój sprzęt Oświetlenie: 2x24W T5 Ocean Blue Actinic, Sylvania Aquastar 10.000K Cyrkulacja i obieg wody: Koralia 1600 Odpieniacz: Miniflotor, napowietrzacz OXYBOOST 200 Ogrzewanie: Jager 50W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 12 Września 2011 Mam taki sam baniaczek ( niebawem zmienuam na wiekszy ) Polecam na start: 2x krabik pustelnik krewecia czyszczaca + ewentualnie wurdemanni z miekkasow : xenia, clavularia, grzybki i oczywiscie zoasy Jak wszystko sie przyjmie i bedziesz mial pewnosc ze wszystko git : 2x ocellaris, ewentualnie babka ale absolutnie nie kopiaca lub maly mandarynek Z korali mozesz sprobowac euphullie i jakas mala szczepke acropory , sarco tez mozna spokojnie wsadzic Pzdr Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Citizen Zgłoś Napisano 12 Września 2011 Dzięki bleq A ile kg skały tam dać myślę o jakiś 10 kg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
delek Zgłoś Napisano 12 Września 2011 ja mam akwa prawie 100l i mam 12,5 kg skały i wyglada to tak;) http://imageshack.us/f/38/akwar.jpg/ wiec 10kg hmm zalezy wszytsko od ulozenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 12 Września 2011 10kg skaly bedzie OK. Do korali 1600 przydalaby sie druga bo ciezko jedna zorganizowac cyrkulacje. Grzalka moze okazac sie zbedna choc w zimie noca moze sie zalaczac. Z Mandaryn bez umiejetnosci przyjmowania mrozonek w takim akwarium nie ma szans. Odradzam tez garbiki, male to to bajecznie kolorowe, ale agresywne. Polecam za to Grame Loretto, Nemelatoris magnifica. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 12 Września 2011 Zacznij od mniejszej ilości skały, jeśli będzie dobrej jakości, to 6-8 kg powinno wystarczyć. Dla gramki Twój baniak będzie przyciasny, błazny też lepiej odpuść. Pomyśl o jakichś ciekawych maluchach jak gobiodon czy o parze kreweta pistoletowa+mała babeczka symbiotyczna - jest na co popatrzeć. Pustelniki też jakieś małe, np. tricolor - duże napsują Ci krwi. No i przeglądaj forum, sporo jest/było zbiorników o podobnej wielkości Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 12 Września 2011 Ta Gramma w 60l,jasne.Tez zes Grzesiu wymyslil. Moja jest wieksza od Zebrasomy flavescens. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Citizen Zgłoś Napisano 13 Września 2011 Dobra dzięki Czyli 7 kg skały , Krewetka pistoletowa, Nemelatoris magnifica. może być parka tych rybek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach