kokos Zgłoś Napisano 14 Września 2011 (edytowane) witam. od razu mowie ze duzo czytalem ale ciezko podjac mi ostateczna decyzje mianowicie; mam akwa 200l (obsada bedzie naprawde nie wymagajaca bo jestem raczkujacy w temacie akwarystyki morskiej)mam 2 filtry zewnatrzne tetra tec ex700 (sprawne i dzialajace bez zarzutu). zastanawiam sie czy mam je uzyc w swoim akwa czy nie (gdybym uzyl to wypelnil bym je matrixem seachemu), czy np uzyc tylko jednego calego wypelnionego matrixem a drugi filtr bedzie zewnetrzny fan 3 w ktorym beda same absorbery typu; purigen, phosguard... wiele innych postow w podobnym temacie do mojego proponowalo aby zrezygnowac z filtrow i postarac sie o lepszy odpieniacz (oczywiscie odpieniacz bedzie tak czy siak) oraz konkretne falowniki i duzo zywej skaly np post http://nano-reef.pl/topic/8893-jaki-filtr-mechaniczny-do-nano-rafy/ instalowac filtry tetry czy nie? jesli nie to wogole zrezygnowac tez z matrixa? a jesli tak to moze macie inna propozycje aby wypelnic komory w obu tetrach? prosze o odpowiedzi w temacie. Edytowane 15 Września 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 14 Września 2011 po co Ci pudła wokół akwa ? odpieniacz, dużo żywej skały ,do absorberów filtr ptrzepływowy i już czyli ,nie Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokos Zgłoś Napisano 14 Września 2011 dziekuje bardzo za odpowiedz!!! nie potrzeba matrixa bo sprzedawca w sklepie mowil ze potrzeba i ze bedzie super... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawcio1980 Zgłoś Napisano 14 Września 2011 ja planuje do podobnego akwarium wykorzystać właśnie jeden kubełek tetry ex700 (który już i tak mam wiec go wykorzystam) na filtr wolnoprzeplywowy wypełniony węglem, ceramika , absorberami fosforanów i purigenem a na wyjściu lampę UV która będę odpalać w wyjątkowych sytuacjach. Miejsce mam na niego zarezerwowane i będzie służył jako filtr dodatkowy odpalany co jakis czas w razie problemow. Reszte roboty zostawiam odpieniaczowi (turbofolotor I 400) i zywej skale . Cytuj zoasy to kwintesencja koralowców solanka ponownie kreci się od czerwca 2016 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokos Zgłoś Napisano 14 Września 2011 darekkuku a zamiast filtra przeplywowego tj do absorberow moze sluzyc kaskada FZN 3?? chodzi o to ze mam 2 filtry tetry i 2 kaskady fzn 3. brakuje mi jedynie odpieniacza i falownikow (jezeli chodzi o sprzet techniczny na sie rozumiec). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 14 Września 2011 Jezeli kubly nie maja funkcji wet/dry to to w przypadku odkladania detytrusu beda produkowac NO3. Czemu ma sluzyc purigen? Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokos Zgłoś Napisano 14 Września 2011 (edytowane) no purigen do usowania no3 (fakt) czyli kubly sa w sumie nie potrzebne i lepiej miec wydajny odpieniacz, cyrkulacje. a te fzn nadaja sie do umieszczenia w nich absorberow? Edytowane 15 Września 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 14 Września 2011 (edytowane) Ostatnio chyba najpopularniejsza i najtansza metoda do usowania azotanow i fosforanow to wodka. Warunek to wydajny odpieniacz. Metoda prosta i skuteczna nie wymagajaca zadnych innych urzadzem technicznych. Nie widzialem kaskady FZN, jezeli juz musze podpiac jakis absorber to jest to wegiel aktywny i zakladam go w skarpecie na splywie lub rewizji z komina. Edytowane 15 Września 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 14 Września 2011 Ja startowałem z kubłem Eheim 2073 zanim zrobiłem sumpa i porażka to była. Zadaniem kubła jest zbieranie syfu z wody, no i to jest problem, bo ten syf tam gnije i uwalnia azotany i fosforany. To się sprawdza w akwarium z gupikami, gdzie rośliny to wciągają, a i tak co tydzień podmienia się pół baniaka na świeżą kranówę A w morszczyźnie to będzie "pain in the ass" jak mówią w krainie hamburgerów. Zresztą sam zobacz co znajdujesz w kuble po kilku tygodniach filtrowania, w morszczaku cały ten syf zostaje odpieniony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remii Zgłoś Napisano 14 Września 2011 Ja w kaskadzie fzn2 mam właśnie węgiel i absorber po4 i działa bez zarzutu. Zaraz po wymianie węgla woda robi się kryształ. Kaskade można powiesić sobie w sumpie lub na akwa w sumie to gdzie Ci pasuje. Wymiana mediów jest bardzo łatwa i nie trzeba nawet łap moczyć. Oczywiście nie obyło się bez przeróbek, ja w koszykach na media pozatykałem wszystkie otwory w bocznych ściankach, tak że woda przelewa się z dołu do góry. Ogólnie polecam, to normalny filtr przepływowy. Cytuj 100x40x60h, Sunpower 6x39w, Vertex omega 130, 6045 + RW8, Tunze 1073.020, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach