Skocz do zawartości
Adrian Piwnicki

dosłownie SZLONY pomysł

Rekomendowane odpowiedzi

jak w tytule, chcę se założyć ośmiornicarium 85l, 63x34x40, z przelewem własnej roboty, to wszystko ma byc do wakacji, prosiłbym o jakiś tani zestaw sprzęciora, tj. propozycję , skały w planie 15kg, sump 20l, 4x24w

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup sobie biostarflotora z allegro za 250zł,skałe,oświetlenie starczy i gra.tylko że to dość ały baniak na octapusa!!:[

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z przelewem? takie akwa musi być dość szczelne i zamykane,

Zresztą wpisz w ggogle octopus tank czy marine i poczytaj, Tu chyba zbyt wiele osób ich nie hoduje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale i love octopus!!!, zebrałbym 900 do lipca, tylko przelew zrobiłbym powierzchniowy, 2 rurki 3/4 cala, powrotna pompa hailea 2300l/h, do tego jakaś ok. 600l cyrkulacyjna, a może biostara? to niezły pomysł,dam plan

akwa 63x34x40, lub coś koło teego, szafki nie zmieryłem dokładnie, z przlewem jak wyżej?biostar flotorem na filtrację, akwa z sumpem to jakieś 140zł, akwa i biostar z allegro to 340zł

ok. 12-15kg żywej skały z foruma by się wytrzasnęło za 400-450zł

grzałka jegera 75w w wersji z biostarem, 100w z sumpem- 70zł

pompka hailea 2300/h i np. aquaszuta lub aquaela 650l/h na sump/i/lub cyrkulację, zależnie od wersji-130zł

sól i preparatki byłyby na koszta mej mamy bo mi baniaki utrzymuje,:D:D:D, pokrywa ze sklejki lub plexi 4x24w to jakieś 160-180zł, jarze aquamedica 140zł

iiiiiiiiii to chyba TYLE, wchodzę na google to sprawdzić z octopusem

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu jest ciekawy artykuł, anpisane że minimum 30 galonow, ajiies 120l, ale mnie to NICO hehehe, żartuję ale 85l też pociągnie, tu pisze że ma by c duuuuuuuuużo tlenu i że ma być wydajna filtracja, tj. biostar flotor do 250l na 85l, powinno starczyć nie?

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co napisałes nie bardzo do mnie przemawia,to znaczy nie wiem czy to jest źle czy dobrze-chyba za maly zbiornik, bo przeciaż ona musi jeść(spore zanieczyszczenie wody) no i rozprostować swoje macki jeśli kupisz w akwariusie za 250 zł octopus vulgaris

to na stronie

http://www.cephbase.utmb.edu/spdb/mantlelength.cfm?CephID=495 Fajna stronka

cytat: "body to 25cm, arms to 1m" Czyli jak się chce przeciągnąć to 2 metry a nie 34 cm

Drugą sprawą jest bezpieczeństwo, i szczelność całego akwarium, potrafi wyleźć przez mała szparkę,ż arówkę ci wykręci lub się poparzy, zamknie zawór i otworzy zamek szyfrowy jak będzie znała hasło :D. Wymaga dużo zabawy bo jest to wyjątkowo inteligentny zwierz, poziom inteligencji co najmniej na porównywalny do wyższych naczelnych, więc zostawienie w samotności jest barbarzyństwem.

Mam nadzieję, że podejmiesz właściwą decyzję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w samotności za nic w świecie, ja KOCHAM ośmiornice, są super, poza tym brązowe, chyba te ż vulgarisy są podobno w mini.redsea za 80zł, w plocku, poza tym TMK, vulgarisy żyją w morzu śródziemnym oraz na zachodnim wybrzeżu atlantyku, więc grzałka by wypadła z planu, optynalna wersja jest taka że bym znalazł octopus cyanea, ośiornica czerwona, rośnie do długości ramion 40cm, z morza czerwonego, poza tym już oddawna znałem tą stronkę, szkoda że flilmy są tak słabej jakości, świetne byłoby też rozwiązanie z hapalochaena lunulata czyli moim ulubionym, ukochanym stowrzeniem na ziemi, rośnie 15cm, bluering octopus, blue ringed octopus, ośmirniczka błękitna, zabija w kilka minut i zmienia kolory, w siren za 300zł a w redsea 80zł, tanio, ale oczywiście ten jad, do jasnej cholery, o wychodzzeniu mowa: bym założył kratkę aluminiową, chromowaną, 1x1cm wymiary oczka lub 0,5x0,5cm oczko, prze to się nie przeciśnie, tylko mogłaby jakoś do biostara przejść i wyjść przez niego, ale właśnie daltego kocham ośmiornice że nie mają kości, są superi są intligentne, to najinteligentniejsz morskie stworzenia, mątwy też ale ich wolę nie chodować bo mogą wydzielać duże ilości sepii

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy nie lepiej zalozyc troche wieksze akwa w stylu oo (octopus only:D)?? Np 100l, i zrobic je tak jak fo. Dune zloze zraszane denitryfikator, troche skaly, wiecej tufu. Wyjdzie podobnie cenowo a osmiorniczka bedzie miala wiecej miejsca.

Widzialem te osmiorniczki z adriatyku w akcji:D Naprawde prze fajne stworzonka. Jedna mieszkala w starym pustaku. codziennie jak nurkowalem to ja widzialem. Niesamowity stwor. Barwy zmienia w mgnieniu oka. Cos pieknego. Za pierwszym razem jak sie do niej zblizylem to wypuscila zaslone "dymna":D a potem juz sie przyzwyczaila do mojego widoku:D Robila swoje a ja swoje:) Co do akwa to jak najmniej rurek. Maja to do siebie ze brubuja przez kazda sie przeciskac. Taka juz nature maja:D Powodzenia Ci zycze.

P.S. jezeli potrzebuhjesz jakiegos sprzetu typu grzalki czy PH to napisz na priv. Moge duzo taniej zalatwic:D

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zarażony, jak możesz taniej załatwić? poza tym ja nie chcę mieć samej ośmirnicy, tło też jest potrzebne, tj żywa skała, ew. bym na tuf położył skałę by to fajnie wyglądało, poza tym te 15l to nie taka duża różnica, poza tym octopus vulgaris po polsku to wielka ośmiornica atlantycka, big atlantic octopus, z tym FO dobry pomysł, ja też to przerabiałem, ja wolę berlina użyć filtracji, w ogóle mam to realizować pod koniec czerwca, a raczej na początku lipca, bo muszę kaskę zebrać, zarażony, jak chcesz mogę wejść na gg

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do lipca mam możliwość uzbierania 1020zł, sprzęt z hqi 70w i t5 actinice 2x24w da się uzbierać za 720zł, bez grzłki ale to lipiec, oczywiście z biostarem, oczywiście baniak 110l, 62.7x44x40

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszcze jedno: czy hapalochaena maculosa jest w jakimś sensie mniej trująca od hapalochaena lunulata? chodzi o to że lunulata to ośmiorniczka błękitna, endemit z australii a maculosa występuje w indiopacyfiku, więc niczego nie mogę być pewien

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adrian, wytłumacz mi proszę w jaki sposób uda Ci się kupić cyt:

> 4x24w to jakieś 160-180zł

Ostatnio kupiłem 4 świetlówki, razem z odbłyśnikami, 4 startery 1x24W (chodzi o możliwość sekwencyjnego załącznia rur) i 8 oprawek bryzgoszczelnych i wydawało mi się że cena już niższa być nie może, ale i tak zapłaciłem troszkę ponad dwa razy więcej niż 180zł...

Pozdrawiam

Kraszan.

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm

Adrian jakos dziwnie mnożą Ci się te pieniadze :Dozingoff raz piszesz ze zbierzesz 900 a za chwile że 1020 zł

Echhh

Jakoś wali ściemnianiem i nabijaniem postów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cena bez odbłyśników na jednym stateczniku to tak:

statecznik 60zł u ultrasa

jarze 140 no i kable zapłonniki 15 trochę więcej ale nie pmiętam jak to piasłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ty juz w tym wieku pijesz? No ladnie Adi, jutro bedzie telefon do mamy.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Adi..."...zapłonniki 15..." czy Ty wiesz,że t5 chodzą tylko na elektronicznych statecznikach? A tam nie ma dodoatkowych zapłonników. No chyba, że moja własna instalacja zgodna ze schematem producenta statecznika jest wyjątkowa.

pozdrawiam

PS

A za swoje 2xt5 24 W dałem: 90pln-statecznik, 25pln-oprawki, 65pln-świetlówki plus przesyłka co razem wyszło ca. 195pln, a gdzie jeszcze dwie świetlówki więcej...

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wychodzi nawet taniej be zapłonników może się pomyliłem a ja nie piję tylko chciałem napisać że nie pamiętam jak to PISAŁEM i sorry za błąd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.