J@cekWro Zgłoś Napisano 17 Września 2011 Witam, Jest jakieś wytłumaczenie na to że mój Ecsenius bicolor jest tylko i wyłącznie czarny ? Generalnie zachowuje się jak trzeba, je jak smok, pływa i wygląda jakby mu nic nie dolegało .. ale jednak kolor mu gdzieś uciekł ... Pozdr, Jacek Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 17 Września 2011 Może trafiłeś na taką odmianę barwną. Ja miałem w akwa u siebie żółto-czarną odmianę, a ostatnio dostaliśmy na sklep odmianę, która była pomarańczowo-szara, z fioletowymi obwódkami wokół oczu. A tak z innej strony, to jak długo jest w akwa? Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 17 Września 2011 ze 2 miesiące już będzie ... wcześniej była dwu kolorowa ale gdzieś kolor zgubiła Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 17 Września 2011 A nie ma innej ryby, która ją może stresuje albo, z którą walczy o terytorium? Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 17 Września 2011 nie mam pojęcia raczej nie ma, jedynie pokolce ale nie ganie ani ona ani ją nie ganiają ... bicolor czuje się i zachowuje całkiem swobodnie je pływa po całym zbiorniku, odwiedza sobie dziurki w skałach jakie sobie chce ... obgryza glony, wygląda na to że jest ok ... ale koloru nie ma Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 17 Września 2011 Mój też z czasem żółty kolor traci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 17 Września 2011 no ko, czyli ten typ tak ma i nie ma się co martwić Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
woj1989 Zgłoś Napisano 18 Września 2011 może brak mu bodźców żeby zachować ten kolor? może brak jej płci przeciwnej, co powoduje że utrzymanie jaskrawych kolorów traci sens, w końcu może zwiększać szanse na bycie pożartym na rafie ale nie ma ewentualnego zysku czyli możliwości rozmnożenia się. trzeba by zrobić research czy trzymane w parkach/więcej nie tracą kolorów. inną możliwością jest brak żółtych elementów w otoczeniu i jeśli rybka ta wykorzystywała np. jakąś charakterystyczną formację barwną powstałą przez glony/korale/itp i swoja barwę jako kamuflaż to gdy brak jest takiej formacji to ubarwienie traci sens. just a theory:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach