mariusz_s Zgłoś Napisano 30 Września 2011 Napisał, że wiatraczki są zasilane z USB, a więc są na 5V. Jeśli podłączy je na 40V to siągną na chwilę prędkość światła a później zalegnie cisza. A nie myślałeś o tym by zasilić wiatraczki z zasilacza 10V - poprzez jakiś stabilizator, tym od sterownia zasilaczem MeanWell, a jednocześnie podłączyć tam oświetlenie nocne. Cytuj Akwarium 216L, sump 90L. Maszynownię obsługuje odpieniacz Twistman OB150INT. A za słońce robi lampa Giesemann 1x250W HQI 4x24W T5. W charakterze nadzoru średniego jest sześć kotów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urban15 Zgłoś Napisano 30 Września 2011 No właśnie teraz dokładam jeszcze jeden kabelek do zasilacza 10V w moim przypadku jest tam 6V więc wiatraczki zakręci i będzie git. Czy jest jakiś problem w tym że jako dodatkowy zasilacz mam 6V a nie jak w instrukcji 10V po podłączeniu mojego mean well rusza i da się go regulować? No i poszło wszystkie diody ładnie zaświeciły Jest tylko jeden problem względem mojego miernika są teraz wysterowane na 0,08-0,11 A bo odczyt mi się waha niby wszystko świeci ale jest brak reakcji na zwiększanie w mean wellu amperów kręcę śrubką a odczyty na mierniku i siła światła stoją w miejscu czy to wina za słabego napięcia z dodatkowego zasilacza? Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko Zgłoś Napisano 30 Września 2011 możesz mieć miernik do bani albo większe spadki napięcia na leda ps a powinieneś mieć odzczyt 0,9- 1,0 a nie 0,08-0.11, na którym obwodzie mierzysz led czy pomocniczego zasilacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urban15 Zgłoś Napisano 30 Września 2011 Miernik wstawiłem między ostatnią diodą a zasilaczem po stronie Anody. Dodatkowy zasilacz daje napięcie 5.5V tyle ile ma na obudowie wybite. Coś mi się wydaje że to wina dodatkowego zasilacz jeszcze jutro sprawdzę jak pokazuje na starej lampce 18W. A co do spadku napięcia na diodach to jak mam sprawdzić czy jest wystarczający? P.S. Odczyt na mierniku cały czas się waha Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko Zgłoś Napisano 30 Września 2011 albo bateria albo miernik do bani a cyknij fotę jak to wygląda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urban15 Zgłoś Napisano 30 Września 2011 Oto i fotka. Mogę zmienić baterie w mierniku a miernik sprawdzę jutro z drugą lampką tam ustawiałem tym miernikiem i było dobrze tylko jakieś pół roku temu. Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziuso27 Zgłoś Napisano 1 Października 2011 co do wiatraczkow...to mysle ze lepiej rownolegle...nie jestem elektronikiem,ale z tego co pamietam jak masz rownolegle to jesli jeden wiatraczek ci padnie to reszta bedzie dzialac dalej,jak szeregowo podlaczysz to przy jednym padnietym reszta tez przestanie dzialac..czy na odwrot ... Cytuj Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRUPNIK_18 Zgłoś Napisano 1 Października 2011 co do wiatraczkow...to mysle ze lepiej rownolegle...nie jestem elektronikiem,ale z tego co pamietam jak masz rownolegle to jesli jeden wiatraczek ci padnie to reszta bedzie dzialac dalej,jak szeregowo podlaczysz to przy jednym padnietym reszta tez przestanie dzialac..czy na odwrot ... Dobrze mówisz, i w dodatku jak bedziesz miał równolegle 3 wiatraki np 12V to wystarczy jeden zasilacz 12V a jak bedziesz miał szeregowo to zasilacz 36V:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urban15 Zgłoś Napisano 1 Października 2011 Dziś podłączyłem jako dodatkowy zasilacz zasilacz od głośniczków który ma na wyjściu 12,9V wszystko podłączyłem i działa lecz Amperomierz wskazuje mi 0,28 A lecz kręcenie śrubką w zasilaczu odpowiadającą za ściemnianie i rozjaśnianie (czyli zmianę natężenia prądu) nic nie daje odczyt na mierniku jest bez zmian. Co mogę zrobić czy zasilanie jako dodatkowe ma być równe 10V czy może trochę się różnić chyba że mam zepsute pokrętło od ściemniania lub mam źle ustawione V na 12 diod. Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek Ch Zgłoś Napisano 1 Października 2011 Pokaż wyraźnie na fotce, jak masz podłączony amperomierz podczas pomiaru. Cytuj http://www.brch-lampy.pl.tl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urban15 Zgłoś Napisano 1 Października 2011 Witam i od razu bardzo przepraszam za utrudnienia, muszę się przyznać że brak mi 5 klepki jak odpaliłem ledy to kręciłem śrubką od V a nie od A. Dopiero teraz się upewniłem i rzeczywiście wszystko działa jak należy. Jeszcze raz bardzo przepraszam i lecę kończyć pracę to jeszcze dziś zdam foto relację jak to wszystko wygląda. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urban15 Zgłoś Napisano 1 Października 2011 (edytowane) Nareszcie ostatni post w tym wątku puki co lampka została ukończona i pięknie oświetla mój zacny dobytek. Mam parę fotek z efektów końcowych. Widok z góry jako chłodzenie wstawiłem 2 wiatraczki od podkładki chłodzącej do lapka. Tu ułożenie kabelków i moje luty, setną lampka będzie jak z pod igły. Do wentylatorku jest dodatkowy zasilacz w sumie do zbudowania lampki użyłem 3 Widok zapalonej nad zbiornikiem Oświetlone wnętrze Edytowane 1 Października 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 Zgłoś Napisano 1 Października 2011 Bardzo ładna barwa, o ile aparat nie wyciąga więcej niebieskiego niż w rzeczywistości jest. Jak dla mnie lepiej wygląda niż 1:1 Cytuj .:: 300L ::. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko Zgłoś Napisano 1 Października 2011 jeszcze test temperatury leda zrób srebrne pole zaraz obok diody ale pomiar po godzinie pracy da ci to obraz jaką masz przybliżona temperaturę na led i czy dobrze przymocowałeś led do radiatora przyda się szkło z maski spawalniczej lub celofan z dyskietki można sobie wzrok uszkodzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urban15 Zgłoś Napisano 1 Października 2011 Radiator mam lekko ciepły gdzieś na 30-40 stopni przy wcześniejszej lampce mierzyłem przyklejają termometr na gumę do żucia tu chyba odpuszczę sobie pomiary lampka pracuje cały dzień i nie ma wzrostu temp. Dwa wiatraki pracują cały czas jak lampka się pali radiator też jest porządny wysokość to 35mm 12cm szer oraz 20cm długi. Wcześniej miałem lampkę o barwie 50/50 teraz mam niby przewagę niebieskiego 8 do 4 ale różnica jest minimalna korale ładniej oddają barwy bardziej floryzują ale myślałem że będzie bardziej niebiesko, jak zakryję białe diody to wtedy mam piękną aktynikę i wszystko zaczyna pięknie świecić w innych kolorkach. Niestety chyba nie da się pogodzić jasnego akwarium z niebieskim światłem. tak czy siak lampka świetna polecam każdemu chce mieć fajne oświetlenie w dobrej cenie. P.S. Diody przymocowałem wkrętami a pod podstawę dałem pastę termo przewodzącą sylikonową więc powinno być dobrze, przy wcześniejszej lampce tak śmigało pół roku i dalej jest dobrze. Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kbos Zgłoś Napisano 22 Lutego 2012 małe pytanko ile Cię wyniosła budowa lampy? Cytuj Aquael-30l powolne kompletowanie sprzętu pod większe. Krzycho. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach