Skocz do zawartości
thomash666

Chora Acra

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Od dłuższego czasu małymi kroczkami leciała mi pewna acra. Była u mnie w zbiorniku 1,5roku.

Dziś ją wyjałem w celu poszczepienia i wywalenia reszty. Prawie w każdym miejscu łamania wśrodku znalazłem coś takiego jak na fotkach. Coś ją jadło czy sie psuła? Ktoś się spotkał z czymś podobnym?

Co ważne, wszystkie te gałązki które dzis odłamywałem rosły u mnie, powstawały dzień po dniu.. :crybaby:

Nigdy nie leciały, nie zalewały czegoś starego co by mogło być w srodku...

Zdjęcia:

dsc01760c.jpg

dsc01762nk.jpg

dsc01763d.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety jest to infekcja bakteryjna !

sposób postępowania:

1. odciąć ile się da aż do zdrowej części korala.

2. zdrowy element wykąpać w roztworze antybiotyku: Davercin ( na receptę w aptece - erytromycyna w roztworze alkoholu ), 5-6 kropli na 100 ml wody z akwarium , kąpać przez około 5-7 minut ,potem krótkie płukanie w wodzie z akwarium ( w osobnym pojemniku ) i ponownie kąpiel przez 3-4 minuty. Następnie pozostawić w kolejnym płukaniu na około 10 minut w kolejnej porcji wody z akwarium.

Jest duża szansa na uratowanie korala , sam skutecznie odtworzyłem w taki sposób kilka acropor.

Jeśli jednak okaże się to pasożyt to pozostaje metronidazol w zastrzykach , ale to inna bajka ze zdobyciem tego leku.

( metronidazol w tabletkach nie rozpuszcza się w wodzie morskiej !!!!! )

w razie czego dzwoń do mnie tel. 606257679

pozdrawiam

Brunon

htp://brunon-reef.com

" Świadomość piękna podwodnego świata jest dla dziecka pasją całego życia..."

Aktualnie pielęgnowane akwarium 1000 L

Poprzednie akwaria 500 L , 1200 L , 400 L (TOTM 02.2013 )

-----------------------------------

gallery_7726_2489_32720.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

Koral na fotkach wygląda na monti ale może się myślę. BTW miałem taki problem z Acrą - niestety odłamanie kawałków do zdrowej tkanki nic nie dało, piękna acra poleciała. Dobra wiadomość jest taka że nie rozprzestrzeniło się to na inne korale, tylko ta leciała a w zbiorniku była prawie rok.

Daj znać jak poszło leczenie

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.