Skocz do zawartości
Eqilibrum

Aiptasia... czy w ogóle można to usunąć..

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nanokaczor

można to łatwo sprawdzić :)

differenze%20finito.jpg

Wszystkie krewetki na tym zdjeciu jedzą apitasie - wiem bo je wszystkie hoduję lub hodowałem i sprawdziłem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o metody typu strzykawka to są może dobre jak ktoś ma dwa kawałki skały w Reef-maxie, bo są baniaki, gdzie ręką nie sięgniesz i wtedy tylko naturalni killerzy.

*** Wspieraj polski przemysł to Twoje dzieci nie będą musiały emigrować za pracą do Chin ***

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z mojego doswiadczenia - brzydal zalatwil wszystko co bylo widoczne teraz tylko w nocy mozna zobaczyc 2-3 sztuki, tak sie wycwanily ze w dzien juz sie nie pompuja ale one mi nie przeszkadzaja, jak beda sie rozsiewac to brzydal sobie z nimi poradzi bo caly czas obserwuje skaly

4788_4801.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli skałę odwrócę tak aby ukwiał był pod spodem (miedzy piachem a skałą) bez dostępu światła, przygnieciony przez ok 1kg to zginie? Robił ktoś tak

Gdy wszyscy wiedzą że czegoś nie da się zrobić pojawia się ten jeden, który nie wie że się nie da i on właśnie to coś robi. Einstein

Moje 42l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli skałę odwrócę tak aby ukwiał był pod spodem (miedzy piachem a skałą) bez dostępu światła, przygnieciony przez ok 1kg to zginie? Robił ktoś tak

Nie radzę. Przygnieciony, może się porozdzielać, a wtedy to go dopiero będzie masa. A jak nie to, to po prostu sobie przejdzie z powrotem w miejsce, które będzie mu odpowiadać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akurat miałem takie szczęście, bo miałem takiego jednego wielkiego i reszta była mała. Tego największego to po prostu wyciągnąłem na takim malutkim kawałku skały, bo akurat się do niej przyczepił :) resztę zjadła żądna pokarmu wundermannka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam sie nad zakupem Lysmata kuekenthali - w koralach sa ladne duze sztuki po 50pln (ew. pozniej dorzuce jeszcze 2 wundermani). Mam naprawde spora plage - nawet kilka skal ktore moglem wyciagnalem i obskubalem z tych pasozytow ale dalej jest masakra - najwieksze maja juz srednice 6-7cm :(

pytanie tylko jak bardzo kuekenthali gustuja w aipitasi?

Tak jak pisałem - likwidują tylko małe sztuki. Takich kilku centymetrowych nie ruszą, ale będą skutecznie trzymać w ryzach to dziadostwo, a to już duży sukces.

Pozdrawiam,

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dwie wurdemanni u mnie kontroluja aiptasie - nie widze ich w ogole ! Wiem gdzie jest jedna duza ale nie siegne by ja unieszkodliwic. Roze przeniosly sie do sumpa. W glownym nie maja checi do zycia !

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a u mnie ani krewetki nie dawały rady a było ich trochę ani brzydal od paru miesięcy bo raczej nie widzę aby znikały

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.