Skocz do zawartości
Plewek01

Propozycja obsady

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dział obsady przeglądany wielokrotnie, ale z racji tego że każdy zbiornik jest iny to pytam :whistle: Co prawda jeszcze nie teraz, ale kiedyś zbiornik przydało by się zarybić. Wiem, że w takim litrażu (42l) szału niestety nie ma...ale jak się nie ma co się lubi.. ;) Jako, że są na forum więksi znawcy i osoby które dane gatunki ryb miały u siebie, może ktoś pomoże sklecić jakąś przyszłą obsadę. Dodam, że jakiś Amphiprion ocellaris był by mile widziany przez żonę. Więcej o zbiorniku w stopce...Pozdrawiam Paweł

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj masz podobny litraż, zerknij.

Nad błaznem zastanów się poważnie, pojedynczy nie będzie specjalnie szczęśliwy, a wyrośnie z baniaka dość szybko. No i na ukwiał szkiełko też ciut ciasne. Jest sporo małych, kolorowych babek, (również symbiotycznych), gobiodonki...sporo drobnicy znajdziesz też tutaj (można ograniczać litraż w przeglądarce).

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę się kłócił z kolegą co ma ponad 1700 postów na koncie, ale ja mam w 45 litrach ocelarisa i ma się całkiem dobrze, nawet wpływa do ręki:). do tego kup np gobiodon i będzie okej, ale więcej ryb to akwa raczej już nie udźwignie.pozdro

Tisze jediesz dalsze budiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1700 postów na koncie nie jest jakimkolwiek wyznacznikiem nieomylności, zresztą staż na forum również. Poza tym byli tacy, co tyle w parę miesięcy tyle nastukali ;)

Co do "mania się całkiem dobrze" - ciężko jest obiektywnie ocenić jak szczęśliwa jest ryba, co najwyżej czy jest w miarę zdrowa. Ale o naturze i zachowaniu niektórych gatunków wiadomo już sporo, m.in. to, że błazny nie są samotnikami. Pływał u mnie singiel po stracie chorego kolegi (były razem tylko tydzień) i widać było wyraźnie, że brakuje mu towarzystwa - próbował pływać z innymi rybami (olewały go), a nawet bezskutecznie założyć bandę z krewetką czyszczącą. Po wpuszczeniu nowego kolegi zgłupiał z radości - a przynajmniej tak wyglądał ;)

Nie wiem jak długo masz swojego błazna, ale ocellarisy rosną naprawdę spore - któryś forumowicz ma parę w RMie i po gabarytach widać, że już wyrosła z tego zbiornika i sprawiają wrażenie nienaturalnie dużych. Z 40 l. błazen wyrośnie znacznie szybciej i trzeba się będzie rybki pozbyć - ew. zacznie karłowacieć.

Nikt trzymania błazna w 40 l. nikomu nie zabroni, ale na etapie planowania warto 2x przemyśleć sprawę. A i żonie można powiedzieć, że jak będzie większy baniaczek, to i ocellaris się znajdzie :)

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z doświadczenia wiem, że jak żonie się coś spodoba to pozwoli na wszystko. Potrzebny jest tylko dobry plan działania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kapuhy temat jak najbardziej czytałem...nawet kilka które znalazłem. Nie wiem z jaką szybkością rosną ocelarisy, więc ciężko mi ocenić jak to będzie się miało do mojego zbiornika. Nie potrzebuję dokładać niczego więcej, tym bardziej że widziałem je (bez ukwiała, bo tego to akurat to siebie nie zmieszczę) kiedy praktycznie nie ruszają się od mieszkania na więcej niż kilka cm. Co do babek i pozostałych to raczej będzie je mało widać(przynajmniej tak mi się wydaje) Co do trzymania ich w 40l też nie jestem zwolennikiem, kwestia tylko wpuszczenia i udowodnienia innym domownikom, że w większym zbiorniku będzie im lepiej, a nawet towarzysza jakiegoś będzie można wpuścić :whistle:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.