Skocz do zawartości
hubertk

Quadricolor i krab

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedzieli mam quadricolora (kupionego z forum od kolegi) pięknego, naprawdę wielkiego i wspaniałego. Miałem nadzieję, że błazny, które kiedyś siedziały w cladielli zamieszkają w nim od razu. Nawet na drugi dzień widziałem jak samiec przysiadywał w nim na chwilkę, ale zaraz odpływał. ALE

wczoraj wszedł do niego krab porcelanowy http://pl.reeflex.net/tiere/1370_Neopetrolisthes_oshimai.htm

i nie chce wyjść. Dziś mój quadri miota się po akwarium nie pompuje się tylko zachowuje tak jak by chciał się od niego wyzwolić (może to być moja nadinterpretacja oczywiście. Co robić? Czy pozwolić mu tam zostać aż mu się znudzi? Czy na siłę go wyjąć i posadzić gdzieś indziej z dala od niego? A może w ogóle się go pozbyć, tego kraba? ;)

h.

120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to krab symbiotyczny. też tak miałem. nemo później od kraba podjęły probe zamieszkania w quadri. kraba niestety bezskutecznie próbowały przegonić. finał szczęśliwy bo quadri się podzielił :thumbsup:

kraba nawet jak przeniesiesz to i tak wróci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem tak jak na reeflex napisane...poczekaj az sie blazny zainteresuja ukwialem to go wygonia..nic na sile.jak blazny oleja ukwiala to przynajmniej krabik bedzie mial chate...

Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm no niby tak, a może jakoś szybko się podzieli.... Kurcze dziś do domu wrócę późno, jutro jeszcze później, już po zapadnięciu mroku w akwa czyli dopiero w sobotę będę miał możliwość obserwacji co z ukwiałem, krabem i błaznami.... :( Cały czas myślę nad systemem onlinowej obserwacji akwa, może uruchomić skypa z kamerą na stałe z pokoju akwarystycznego i wtedy będę mógł z roboty obserwować co się dzieje w domu :)...

h.

120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie błażny się nie zainteresowały Quadri, a ukwiał bardzo szybko odszedł na wielką rafę.

Sygnatura;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje błazny wolą siedzieć w Catalaphylli niż w quadri :)

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moje nawet na chwile(oprocz karmienia)quadri nie opuszczaja,choc przyznam ze zanim w nim zamieszkaly to minelo jakies pol roku..

Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze szaleństwo moje jest tak duże, że wygospodarowałem 5 minut, żeby wpaść do domu i zobaczyć co się dzieje z ukwiałem i tym krabem i niestety ukwiał wciśnięty gdzieś w skały i królujący na nim krab..... a kilka dni temu pięknie się eksponował bez kraba, chyba go wyekspediuje do komory na tyle Reef Maxa :)

h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś z Wawy? Masz coś na wymianę? Np sps jakiś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.