szaman Zgłoś Napisano 15 Października 2011 Witam Zastanawiam się, czy jest sens kupować cylinder miarowy do tego salimetra. Mam dwie menzurki od innych gęstościomierzy ;-), a konkretnie od cukromierza do wina i alkoholomierza. Nie wiem, czy nie są za małe (wąskie i długie). Proszę któregoś z posiadaczy o szybkie pomiary linijką, jaką ma średnicę salimetr JBL i na jakiej wysokości od dna spławika jest skala zasolenia (czyli jaka musi być długa menzurka, aby salimetr odczytać prawidłowo) i podanie na forum. Pozdrawiam Szaman Cytuj RO+DI, TDS, Koralia Nano 900, AquaClear50, grzałka 50W TetraTEC, sól IO, salimetr JBL, testów na razie brak Nano Reef 30, 3,5kg LR, 4,5kg LS Start 20.10.2011 wątek tutaj szaman.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko Zgłoś Napisano 15 Października 2011 a poco on ma w zestawie menzurkę ale jak chcesz od doły najszersze 2,5cm wysokość całości 23,5 skala od 15,5 do 22cm pozdrawiam ps menzurka pomiarowa ma 3,5 *40cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szaman Zgłoś Napisano 15 Października 2011 a poco on ma w zestawie menzurkę ale jak chcesz od doły najszersze 2,5cm wysokość całości 23,5 skala od 15,5 do 22cm pozdrawiam Dzięki za szybką reakcję. Nigdzie nie ma napisane, że ma menzurkę, a sklep sprzedaje cylindry, więc pomyślałem, że może kupić. I popełniłbym błąd. Raz jeszcze dzięki za info. Szaman Cytuj RO+DI, TDS, Koralia Nano 900, AquaClear50, grzałka 50W TetraTEC, sól IO, salimetr JBL, testów na razie brak Nano Reef 30, 3,5kg LR, 4,5kg LS Start 20.10.2011 wątek tutaj szaman.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko Zgłoś Napisano 16 Października 2011 Jedna jeszcze uwaga podklej sobie taśmą klejąca tą mniejszą rurkę w której są gąbki bo czasem jak otwierasz z jednej strony to druga się otworzy i po soli-metrze ps nie wyrzucaj takiej plastikowej zakładki na skalę mnie z 3 razy uratowała przed stłuczeniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach