snocho Zgłoś Napisano 17 Października 2011 Widzieliście gdzieś u nas takie podstawki pod koralowce? http://coralnuggets.com/product_info.php?products_id=572 Ewentualnie coś takiego: http://www.ebay.com/itm/200-CURED-REEF-LARGE-FRAG-PLUGS-LIVE-CORAL-PROPAGATION-/180556056922?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a09fac95a Znalazłem podobne podstawki z Fauna Marin, ale cena powala. Głupio trochę ściągać małe kawałki cementu ze Stanów. Może ktoś ma patent na zrobić podobne samemu? Chodzi mi o podobny kształt (ten wystający dzyndzelek pasujący do kratki rastrowej - fi około 10mm). Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz.s4 Zgłoś Napisano 17 Października 2011 no właśnie też kiedyś szukałem ale nie znalazłem co do ceny masakra drogie jak nie powiem co ale można by zrobić podobną formę i samemu z żwiru koralowego robić zrobić odcisk jakieś śruby w gipsie i potem folia spożywcza gotowa masa i tak dwa razy skleić razem i tyle Cytuj akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 17 Października 2011 No właśnie w Stanach wychodzi nieźle, bo 0,20$ za szt. Nawet z transportem do nas wyjdzie około 0,35$ za szt., a to praktycznie tyle samo co zwykła podstawka, ale dziwnie bym się czuł sprowadzając kawałki cementu zza oceanu. Dlatego pytam, może ktoś gdzieś widział / ma pomysł jak to zrobić. Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morswin Zgłoś Napisano 17 Października 2011 Zrobić model z drewna, następnie wsypać do jakiejś skrzynki wilgnego piasku, mocno ubić, poodciskać nasz model i zalać cementem. Robią tak pod metalowe odlewy więc i tu powinno się sprawdzić. Cytuj plany na 300l http://chomikuj.pl/morswin07 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawcio1980 Zgłoś Napisano 17 Października 2011 a te nie beda dobre? http://www.thcskiba.pl/product.php?id_product=1211 Cytuj zoasy to kwintesencja koralowców solanka ponownie kreci się od czerwca 2016 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 17 Października 2011 To właśnie Fauna Marin, o których pisałem w pierwszym poście. Złe nie są i u Skiby jeszcze się jakoś cenowo prezentują, choć prawie 3zł za szt. nie jest raczej jakąś specjalną okazją... Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 17 Października 2011 Pokazywał mi takie AnT jak byłem u niego. Mówił że takie sam sobie odlewa. Ant do tablicy !!! Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz_s Zgłoś Napisano 30 Października 2011 A coś takiego Cytuj Akwarium 216L, sump 90L. Maszynownię obsługuje odpieniacz Twistman OB150INT. A za słońce robi lampa Giesemann 1x250W HQI 4x24W T5. W charakterze nadzoru średniego jest sześć kotów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianpotocki Zgłoś Napisano 30 Października 2011 a jaka macie metode jak juz szczepka sie przymie na takiej podstawce - kleicie ja do skaly ? - czy odlamujecie z podstawki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 30 Października 2011 Michał, zostało mi kilka szt. wykonanych w/g Twojego pomysłu z ceramiki Balona, Pozdrawiam z daleka Jacek Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AnT Zgłoś Napisano 30 Października 2011 Pokazywał mi takie AnT jak byłem u niego. Mówił że takie sam sobie odlewa. Ant do tablicy !!! tak dokładnie takierobimy sobie w Tarnowie dokładnie takie jak @snoch - ma na myśli nic trudnego A coś takiego dokłanie takie z tego samego kleju a jaka macie metode jak juz szczepka sie przymie na takiej podstawce - kleicie ja do skaly ? - czy odlamujecie z podstawki ? odcinam sam talerz i kleje do skały talerzyka nie widać i tak koral najpierw stopę zalewa nic nie widac że jest na podstawce i w każdym miejscu zamontować pozdrawiam AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubek_77 Zgłoś Napisano 30 Października 2011 a jaka macie metode jak juz szczepka sie przymie na takiej podstawce - kleicie ja do skaly ? - czy odlamujecie z podstawki ? to zależy... jedne odłamałem i przykleiłem, a np pawonę zostawiłem... a zależy to od tego czy koral oblał podstawkę czy nie. Jak ją oblał to i tak z podstawki mały pożytek (chyba, że chcemy się znęcać nad koralowcem i odłamać go a później pozostałość skrobać z podstawki ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach