bleq Zgłoś Napisano 20 Października 2011 Witam Mam nieco niepokojacy problem. Niby to xenia ktorej mam pod dostatkiem i rosnie jak na drozdzach.. ale jesli z najprostzym w utrzymaniu miakkasem jest cos nie tak to jest powod do zmartwien Mienowicie od kilku dni jest jakas zmarniona.... nie otwiera sie do konca, jakby ma lekko zbielale koncoweczki "listkow"... pulsuje ale bardzo krotkim ruchem. wczesniej otwirala sie do konca i zamykala Z cala reszta wszystko ok, spsy bez zmian, ukwialy rozdziabione, zoasy,sarco tak samo Parametry od dawna niezmienne... podmianki w miare regularne caly czas na tej samej soli Wie ktos co to moze byc ?? Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szarykruk Zgłoś Napisano 20 Października 2011 Podobno nie lubi jak jest zbyt czysto w akwarium- może jednak spadło Ci NO3? Cytuj Sto kilo szczęścia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 20 Października 2011 Zbyt czysto na pewno nie jest , moze przez to ze podmienilem 2 l wecej wody jest troche czysciej... sprawdze no3 dzieki Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz.s4 Zgłoś Napisano 20 Października 2011 dokładnie sprawdź azotany choć ja mam niskie a xenia ładnie się rozwija ale nie rośnie już tak szybko jak w przypadku azotanów na poziomie 10 ppm Cytuj akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 20 Października 2011 Za Xenią nie trafisz. Kiedyś w "Morszczakach" był artykuł i nie znaleźli żadnego związku pomiędzy parametrami a wyglądem Xenii. Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcosB Zgłoś Napisano 20 Października 2011 Mam oddzielne akwa na dojrzewającą skałę, siedzi sobie tam xenia jakieś zoa i euphylia, nie mam tam automatycznej dolewki więc jak zbyt dużo wody odparuje = mocno zwiększa się zasolenie to Xenia marnieje w oczach, wystarczy obnizyć zasolenie dolewając RO i już wyglada jak nówka. Kolejną sprawą jest to iż gdy miałem ją jeszcze w głównym baniaku, to pomimo stałego zasolenia objaw był podobny, ale tym razem przyczyną tego było totalnie zerowe NO3 i PO4, po przeniesieniu do "syfku" w kilka dni odżyła. Cytuj 1800L + 1500W + SPS = :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 24 Października 2011 no3 w normie PO nie mam testu niestety ale zalozylem juz absorbent.. niestety marnieje w oczach... troche martwie sie o reszte bo euphyllia tez troszke spabiej sie pompuje... ale to chyba wina slimakow osiadlych na szkielecie... Ktos ma jeszcze jakies inne pomysly ?? Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 24 Października 2011 mam xenie w 2 baniakach. w glownym tak szaleje ze wydawac moge duze ilosci co tydzien. w drugim gdzie woda ta sama od 3 miesiecy - xenia zachowuje sie jak Twoja - woda wyjałowiona. Jak u Ciebie wygladaja sprawy podmiany wody i na jakiej soli? dodam również odnosnie parazoa, ktore przy wyjałowionej sa cudnie zółciutkie, długie i subtelne a przy bogatej idą w brązy (z moich obserwacji) Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 24 Października 2011 3 tyg temu zajmowala 1/4 akwarium.... tez juz przycinalem i wydawalem ... Zmarniala tak ze wszedzie widac miejsce gdzie jest przytwierdzona do skaly.... Niby to xenia... ale jesli ona sie sypue to moze byc cos grubo nie tak.... podmianki co ok 10-15 dni 10% ... od roku tak jest ... sol z tego co pamietam, tzn nie pamietam:/ cristal reef czy cos takiego Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akai67 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2011 Trochę czasu upłynęło od ostatniego postu.Czy udało ci się opanować to zjawisko ? Cytuj 580 L.panel.FO i 73 L.sump.rafa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akai67 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2011 U mnie po kilku latach bezproblemowej ekspansji ,zmarniała bez jakiejkolwiek przyczyny dosłownie z dnia na dzień.Problem rozwiązałem totalnym wietrzeniem akwarium.W ciągu kilku tygodni podmianami wymieniłem 150 procent wody ,odsysając przy okazji wierzchnią warstwę piachu.Przeskoczyłem częściowo z soli reef crystal na TM bio actif ,co dało dobrego kopa dla wszystkich korali i spowodowało niestety pojawienie się glonów ,czym akurat się za mocno nie przejmuje.Może to ekstremalne podejście ,ale nie wiem czy po kilku latach nie zachodzi proces starzenia zbiornika. Powód wyjałowienie pewnych związków które akurat konsumuje xenia bądż clavularia(miałem podobny problem) i trzeba to trochę pobudzić.Po wietrzeniu mija drugi miesiąc i jest ok. Cytuj 580 L.panel.FO i 73 L.sump.rafa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach