twistman Zgłoś Napisano 21 Października 2011 witam, po prawie półrocznym "boksowaniu" się ze zwartą konstrukcją reefmaxa :-) postanowiłem odpalić nową solniczkę. Tym razem, wszystko zaprojektowane zostało samodzielnie (w oparciu oczywiście o lekturę forumową) Zbiornik trochę nietypowy bo dopasowany do wymiarów miejsca w którym ma stać: 650x600x500 oczywiście full opti 8mm. dołączam zdjęcia. W sobotę chciałbym już go zalewać ale pozostała kwestia hudrauliki w kominie i tu proszę o radę... Chodzi o odpowiednie dobranie wysokości rurek spływu i rewizji względem komina. Bardzo zależy mi na tym aby rozwiązanie było maksymalnie ciche i oczywiście bezpieczne. Załączam schemat jakbym to widział - i BARDZO proszę o podpowiedzi. Przepraszam za słabą jakość zdjęć i odręcznego schematu - ale działam szybko... :-) Aha i jeszcze jedno - rowiązanie, które sobie tutaj "rozkminiłem" spowodowane jest też tym że nie bardzo chciałbym do komina upychać gąbki wyciszające spływ - tak jak to widziałem w wielu akwa... Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 21 Października 2011 Rurki na spływ w ogóle nie wystawiałbym ponad poziom dna. Ewentualnie możesz nałożyć jakieś sitko AM, czy zrobione samodzielnie. Poziom wody i tak regulujesz zaworem, tak żeby odrobinę lało się przez rewizję. Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 21 Października 2011 a rewizja na jakiej wysokości? Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 21 Października 2011 Rewizja jest OK. Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 21 Października 2011 Rewizja jest OK. Dzięki za radę - robię jak mówisz... Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 23 Października 2011 Najczarniejszy scenariusz się sprawdził. Cholerna sobota - same pechy. a miało być tak fajnie. 2 tygodnie pracy nad akwa po godzinach psu w d... ale po kolei.. Wczoraj miałem zalać swoje nowe akwa. Miał to być wielki dzień i początek przeprowadzki z reef maxa. Prace nad projektem i wykonaniem (prawie wszystko DIY) trwały ponad 2 miesiące. Wystarczyła sobota poświęcona na zwiezienie sprzętu do domu aby popsuć sobie chumor. Rano zaczeło się od odpieniacza -spadł kubek i się strzaskał.. mało co mnie krew nie zalała bo ponad dwa tygodnie był przyklejony do korpusu taśmą bezbarwną właśnie na taki wypadek.. dzień wcześniej coś tam sprawdzałem i odkleiłem. Ale kubek dało się ładnie posklejać wieć nerwy opadły... do czasu.. wszysko spakowane na busa - baniak i sump pięknie zabezpieczne steropianami - bezpiecznie dojechały do domu. Rozładunek w raz z bratem. Wszystko wyładowane - pozostał tylko główny zbiornik. Bierzemy się za niego, wycofujemy nagle głośne "UPS nie zaważyłem nadkola" pada z ust braciszka. Lekkie puknięcie rogiem - zagotowałem się - ale myślałem że nic się nie stało Niestety po obejrzeniu nawet go nie zalewam - odprysk rogu jest dosyć głęboki - w dodatku peknięcie jest w stronę baniaka. Odprysk jest na tylnej scianie w rogu(ok 2 m po długości szyby)Tylnia szyba z kominem. Naruszona tylko tylnia szyba - także opti. Może ktoś ma radę co z tym dalej robić? Może jakaś łatka wzmacniająca? Czy wymana całości? Załączam kilka zdjęć Sorki za błedy ale pisane na kacu (trzeba bło jakoś odreagować..) a tu reefamaxowa ekipa czekająca na nawy domek i nowych kolegów Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 Zgłoś Napisano 23 Października 2011 Dla mnie to szyba do wymiany . Szkoda ryzykować . Cytuj Baniak 650 lilr. + 150 litr. sump z DSB i LR ,led 430W, odpieniacz DIY thcskiba , obieg RD 8500 litr. , cyrkulacja 39000 litr. około 100 LR , SPS , LPS . obecnie : http://nano-reef.pl/topic/31598-cast-away/ Poprzedni baniaczek : http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=224395#224395 http://aqua-reef.pl/topic/1363-mo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach