Skocz do zawartości
pawoj1

lampa LED cree

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar zbudować lampę na diodach cree i mam kilka wątpliwości ponieważ nie jestem elektronikiem ale i tak zrobię ją sam, przejrzałem wszystkie posty na ten temat na forum i pozostało trochę wątpliwości.

1. lampa ma być do akwarium 350 litrów o wymiarach 100x70x50h zbudowana na bazie 2 radiatorów o długości 80 cm i szerokości 15 cm czyli po złączeniu bokami 30 cm- chyba wystarczy ?

2. zasilanie na

Zasilacz LED serii ELN-60-48D z możliwością regulacji jasności i tu moje pytanie ile można podłączyć diod do takiego zasilacz bo widzę , że wszyscy podłączają 12 sztuk cree, czy można więcej ? Prąd będzie wysterowany ma 900mA ale czy w przypadku białych nie dać więcej np 1200mA

3. planuję 48 diod na modułach Moduł 1xLED Cree XP-E, barwa Royal Blue, jasność 500mW, bin koloru: D4 (ok.455-460nm), MCPCB Star, Tc=2W/(m*K) i 24 diody białe zimne Moduł MCPCB, aluminium Tc=2W/(m*K) ; star 22mm ; 2mm; 1 x XPG, biała zimna , R4 - 130 lm/350mA, 6 wyprowadzeń, 0D (ok.7000-7500), RoHS

4. przewody do szeregowego podłączenia diod czy wystarczą 0,25 mm czy może grubsze?

5 mam jeszcze wątpliwości co do zasilania bo w/w zasilacze miałem zamiar dają możliwość sterowania prądem 1-10 V i można by podłączyć lampę do sterownika skalar, ale czy warto się w to bawić, czy nie lepiej kupić tańsze zasilacze 9 jeśli tak to jakie i gdzie ) i podłączyć do wyłączników czasowych ?

oczywiście w planie jest chłodzenie 2 lub 3 wiatraczki 12x12 cm

liczę na pomoc

350 l + sump 140l, LED DIY 240w+ 2x39w actinic T5, odpieniacz Black Pearl by Sebastek, 2x Tunze 9045, LR 35 kg ,LS 18 kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XP-G możesz spokojnie dać na 1,3A - zresztą takim stosunku jaki planujesz to i tak je skręcisz bo będzie trupio biało. ELN-y sobie odpuść. Najlepiej kup drivery z możliwością regulacji (pwm lub 1-10V - jak wolisz) i jeden zbiorczy zasilacz impulsowy.

Co do radiatorów to wystarczy. Nie musisz ich zresztą łączyć. Gdy się okaże że np przód czy tył masz niedoświetlony to je rozsuniesz.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy taki zasilacz się nada, dałnym 2 osobna na każdy kolor Zasilacz TDK-LAMBDA LS150-12, 12V, 12.5A, ROHS, http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/17156, co do driverów to które byście polecili

350 l + sump 140l, LED DIY 240w+ 2x39w actinic T5, odpieniacz Black Pearl by Sebastek, 2x Tunze 9045, LR 35 kg ,LS 18 kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpada. 12 v czyli możesz podłączyć 3 diody w nitce - porażka. Szukaj zasilacza 24V o odpowiednim dla Ciebie prądzie. Wtedy w nitce masz 6 diód.

Drivery polecam te:

Mój odnośnik

Zamawiasz na konkretny prąd. Mają wszelkie sterowanie : PWM lub napięciowe, ręczne potencjometrem oraz zabezpieczenie tem. - podłączasz czujnik za 1,5zł i masz po bólu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze jedno pytanie szczególnie do tomasza bo Ty jesteś autorem tego cytatu w jednym w watków o budowie lampy:Tak szczerze mówiąc, to jak już zaczynasz rozsądnie myśleć to trzeba by Ci i rozsądnie doradzić. Napiszę co ja bym zrobił. Diody niebieskie zasiliłbym zasilaczem ELN-60-24. podłączyłbym je wszystkie 18 sztuk w 3 stringach po 6 szt.

Diody białe zasiliłbym drugim takim samym zasilaczem - 2 stringi po 6 szt. Jeśli chcesz koniecznie regulować moc niebieskich to wybrałbym zasilacz ELN-60-24P i dołożył moduł miękkiego startu BT-4N i masz super lampkę. Ale szczerze mówiąc ja do białych zastosowałbym taki sam moduł i miał pełne sterowanie.

czyli jeżeli dobrze kombinuję ta ja zamiast 6 zasilaczy ELN-30-48D z 12 diodami mógłbym podpiąć 18 diod ( 3 stringi równoległe po 6 diod w szeregu ) pod 4 zasilacze ELN-60-24D a tym samym mógł bym zaoszczędzić na zasilaczach i dokupić diody i byłoby wtedy 54 RB i 36 CW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedziałem na priv. Zbyt przekombinowane i awaryjne. Ma być jeden zasilacz a nie kilka...kilkanaście i do każdej nitki driver.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.