Skocz do zawartości
jaczal

Babki w akwarium.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

męczy mnie chęć kupna jakiejś Babki, ale nie wiem jak wpłynie na życie w akwarium.

Obecnie mam średnio 3cm piachu, który z zamiłowaniem przegląda rozgwiazda piaskowa. Wiem też, że w piachu mam mnóstwo różnych robaczków wspomagających filtrację. Ale czy babka nie doprowadzi do sytuacji, że ich zabraknie i czy starczy jedzenia dla rozgwiazdy?

140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101;

DSR

UAPS

Zalane 18-11-2010

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już to proponuję Cryptocentrus cinctus, ładna miła i kopie sobie spokojnie.

Inne "babole" potrafią taką rozpierduchę zrobić że ......szkoda gadać.

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a Salarias fasciatus ? bo to chyba najpopularniejsza babka , jak sie zachowuje bo tez mam w planach jej zakup

zoasy to kwintesencja koralowców

solanka ponownie kreci się od czerwca 2016

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi się i skłaniam się do jej zakupu.

Nurtuje mnie sprawa pochłaniania przez babki życia zawartego w piachu i czy zostanie coś dla rozgwiazdy, która bądź co bądź jest powolna.

DSR

UAPS

Zalane 18-11-2010

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ona jadła normalnie pokarm który dawałem rybom, a w między czasie przesiewała piasek. Razem z nią piaskiem opiekowały się trzy rozgwiazdy i każdy był najedzony. Także myślę że spokojnie możesz kupić babkę i nie martw się że zabierze cały pokarm z podłoża.

Aha, rozgwiazda kopie głębiej niż babka. Babka przeważnie sieje piasek z góry - no nie raz się zaweźmie i kopie głębiej :rambo:

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, jestem więc spokojny.

DSR

UAPS

Zalane 18-11-2010

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może najpierw napisz jaką babkę masz na myśli, bo gatunków jest od groma.

Część babek bardzo intensywnie przesiewa piach, do tego często przemodelowując baniak, kopiąc doły i usypując góry (np. większość Valenciennea) - niektóre potrafią również brać piach w pysk i rozrzucać po skałach, koralowcach szybko doprowadzając właściciela do szewskiej pasji. Są babki, które kopią bardzo mało lub prawie wcale, np. większość babek symbiotycznych (jak Amblyeleotris czy wspomniany Cryptocentrus cinctus), za to szaleć w piachu potrafi ich życiowa druga połówka, czyli pistolet. A część babek, jak np. Koumansetta (wcześniej znane jako Amblygobius, ale strasznie szybko się to zmienia) skubią delikatnie piasek przesiewając tylko niewielkie ilości. Plus oczywiście cała masa babkowatych, które grzebanie się w ziemi mają w głębokim poważaniu (jak choćby Gobiodony).

Dla każdego coś miłego :)

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.