Skocz do zawartości
kokos

lampa led- budowa od poczatku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Wiec postanowilem sprobowac wykonac lampe led samemu ALE :) jest tego tyle na forum ze glowa i oczy bola od czytania wszystkich tematow o budowie i ledach...

Lampa ma sluzyc do oswietlenia akwa 200l.

Wiecej bedzie miekkich niz twardych korali wiec tak mi sie wydaje ze nie musi moc lampy dochodzic do 150 czy 200W.

PYTANIE do znawcow i fachowcow tematu; co bedzie mi potrzebne i w jakiej ilosci do wykonania takiej lampy?

Zaznaczam iz nie chce zadnych bajerow typu; regulacja natezenia tj sciemnianie i rozjasnianie itp.

Lampa ma sie wlaczyc i wylaczyc o okreslonej godzinie wiec nie bede mogl sterowac moca oswietlenia w ciagu dnia (praca w tym przeszkadza).

NIE ROBIE ZADNEJ REKLAMY; wszystko bedzie kupowane w sklepie MARITEX.

Jak ktos ma ochote i czas aby mi pomoc w doborze sprzetu to z gory slicznie dziekuje, mile widziane odnosniki do potrzebnego mi sprzetu.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w skrócie wer 1 ( włącz wyłącz) radiator, led, driver, zasilacz,  trochę plastyku na obudowę, paczka śrub plastyk wiatraki do chłodzenia,przewodu ok 015mm2 lub 030mm2,  troszkę narzędzi tak z dwa dni wolne i śmiga.  

wer 2 na sąsiednie forum do Leszka lub na miejscu Lubusik czynią cuda  niedługo te lampy to nawet bez linek nad akwa będą się unosić  

PS jak mam coś od siebie doradzić to nazbieraj na pół gotowca od tych panów w pierwszej wersji  i jednak trochę bark tych funkcji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie ledy cree bo wybor jest dosc spory?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RB- najlepiej mix D3 i D4 a ze względu na drivery ( dają prąd w granicy 860mA do 890mA przynajmniej takie mnie się dostały) XP-E bin jak najzimniejszy

ps do RB 500mw a co do ledów do wersji dwa wszystko załatwiają obaj panowie

a jaka moc led cytuje: "forumowo połowę pojemności zbiornika Tomaszowo pojemność zbiornika"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@juko dobrze Ci napisał jeśli chcesz pominąć czarną robotę,są dostępne u wspomnianych kolegów gotowe panele z ledami,driverami,ze sterowaniem,kupujesz radiator i przykręcasz panele,podłączasz sterownik,zasilacz i masz fajną lampkę,sam tak robiłem i jestem zadowolony

100x50x50(przód opti)+sump 72l,odpieniacz APF600,obieg nj2300,cyrkulacja jebao wp40+koralia3+koralia4,oświetlenie led cree 144w diy,auto dolewka diy,25kg LR,18kg LS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no w ostateczności jak chcesz sam to przynajmniej jeden driver od MR elektronik na białe i jakaś regulacja barwy będzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zupełny brak regulacji jest błędem. A to dlatego że sam nie wiesz czego się spodziewać. W momencie gdy masz możliwość regulacji mocy diód białych, skręcając je ustawiasz barwę taką jak Ci sie podoba i naprawdę można dopasować idealnie "pod siebie" Przy t5 po prostu dokładasz następną świetlówkę lub zmieniasz juz istniejącą na inną. Tutaj podłączasz jeden potencjometr za 3 zł i masz regulację jak się patrzy. Nie rozumiem więc dlaczego "nie chcesz".

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie!

Zbierajac wszystko w sensowna calosc czy ostatecznie taki sprzet wystarczy i czy odpali przy takim zestawieniu;

1. LEDY;

biale; 8 szt XP-G ustawienie pradu na 1300mA

royal blue; 16 szt XR-E ustawienie pradu na 900mA

2. DRIVER LED; MR2007Vxx, CZY musza byc 2 takie czy moze byc jeden?

3. POTENCJOMETR;

do bialych i niebieskich rozumiem ze musza byc dwa oddzielne, jaki najlepszy bedzie?

Oczywiscie radiator tez bedzie ale o tym nie wspominam bo to oczywiste.

4. ZASILACZE do led, jakie najlepsze do tego aby je pociagnac, ktore beda wystarczajace? Jakis konkretny model??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nitce najlepiej zrób 6 diód nie 8. Będziesz mógł zastosować standardowy zasilacz 24V, czyli 6 białych, 12 RB. Do każdej nitki driver czyli 3 szt.

Zasilacz np. ten:

Mój odnośnik

PS. RB nie musisz regulować. Kolor światła ustawiasz skręcając białe ledy. Jakim potencjometrem - wyczytasz z instrukcji drivera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to k... ciemna masa jestem w tym temacie :wallbash::realmad::angry::rant:

Tomasz czyli mam rozumiec ze do akwa 200l starczy mi jedynie 6 bialych i 12RB+driver i zasilacz 12V

Skad wziely sie te 3 szt drivera?

Ja to musze miec napisane jak krowa na rowie by cokolwiek zakumac :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja to rozumiem tak

na kazde 6szt jeden driver :welcome:

ale moge sie mylic :harhar:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kokos

Oczywiście że Ci nie wystarczy. Ja taką lampkę mam na 60l

Mój odnośnik

tu masz pokazane jak to świeci.

Poprawiłem tylko proponowaną przez Ciebie ilość diód w stringu. A powinieneś mieć CO NAJMNIEJ dwa razy tyle.

PS. Napisałem - do każdej nitki jeden driver, sorry ale prościej nie umiem. :harhar:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi to wogole kosmos w glowie wychodzi :rofl:

Tomasz- cud malina, wlasnie o takie kolory mi chodzi.

Napisz prosze jak i co ma dokladnie wygladac a juz obiecuje dac Ci spokoj (chyba :harhar: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przecież Ci napisałem. Minimum dwa razy tyle co wcześniej czyli:

12 XP-G CoolWhite 2 drivery 1300mA

24 XP-E RB 4 drivery 900mA

Będziesz miał więc 6 stringów sześciodiodowych i 6 driverów (bo...po jednym na string)

Zasilacz musi być oczywiście większy np.:

Mój odnośnik

PS. To moim zdaniem minimum na Twoje akwa. Zasilacz ma jeszcze zapas mocy więc 2 lub 3 stringi można jeszcze potem dołożyć jakbyś uznał że masz za ciemno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jezeli bym chcial miec np 3 nitki to musze miec do tego; 18 bialych, 36 RB, 3 drivery, 1 mocniejszy zasilacz, 1 czy 3 potencjometry do bialych?

to wszystko czy cos jeszcze do tego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, będzie trudniej niz myślałem. Ale jeszcze raz. Nitka (string) to 6 diód połączonych szeregowo. Taka nitka tworzy komplet z jednym driverem.

Więc jeśli chcesz mieć 3 nitki to potrzebujesz 3 x 6 diód czyli 18 diód. Jakiego koloru to rzecz drugorzędna.

Potencjometr podłączasz do drivera od białych diód czyli jeśli masz dwie nitki białe to ... i dwa potencjometry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba jednak przyda mi sie dobry elektryk bo sam tego nie ogarne.

pokaze mu co mi napisales i sadze ze powinien wiedziec o ch chodzi, jezeli nie to napisze do Ciebie na priv ;)

dzieki za cierpliwosc!

pozdr!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadzwoń do mnie jutro to Ci wytłumaczę. Nr poszedł na priv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo wszystkie szeregi danego kolory spinasz przed zasilaczem masa z drenu mosfeta, prosty generatorek prostokata analogowo na jakims opampie czy cyfrowo jakims avr i masz wypas regulacje bez potencjometru :D

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę że kolega nie kojarzy to jeszcze raz na zasilacz napięciowy 24 Volt można podpiąć na jednym driverze( regulator prądowy bo stała wartość prądu dla diod najważniejsza)max 6 diod najlepiej jednego koloru np. RB-xp-e jak masz do podpięcia 18 diod to musisz posiadać 3 drivery i do każdego z nich szeregowo( jedna za drugą, plus jednej jest minusem drugiej itd.) podpiąć po 6 sz drivery podłączasz do zasilacza równolegle ( każdy jest podpięty w to samo miejsce !!zgodnie z oznaczeniem na zasilaczu i driverze!! a co z mocą moc zasilacza dobierasz na postawie prądu na którym ma pracować led pomnożonym przez spadek napięcia powstały przy określonym prądzie pracy, pomnożonym przez ilość sztuk + Wartości z pozostałych driverów + 10% mocy zapas minimum ps co do spadków napięcia na konkretnej led to podane są w nocie katalogowej diody cree niestety ja nie pamiętam ale przyjmowałem 3.2V przy prądzie ok 900mA dla RB i 3.4 dla Xp-g przy prądzie 1200mA niestety obawiam się że te wartości są bardzo przybliżone i koledzy podadzą ci dokładniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbym rozumiała to mogłabym zrobić rysunek, ale to przekracza moje mozliwości;(

a jak czytam cośatkiego masa z drenu mosfeta, prosty generatorek prostokata analogowo na jakims opampie czy cyfrowo jakims avr

to :wallbash::realmad:

rozumiem pojęcia

-szeregowo

-równolegle

-sześć sztuk

Ale dioda? ile ona mam mieć tych ubranek i dodatków?

zasilacz 24A zasilacze maja też oprócz mA inne parametry co jest ważne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh - rysunek z aukcji z MR elektronik - moim zdaniem dosyć dobrze pokazujący jak to połączyć

Co prawda dla 6 LED piszą o napięciu rzędu 26V ale z doświadczenia osób majstrujących lampy wystarczy 24V zasilacz:

sch31.jpg

Prościej to już się nie da.

Teraz mając n-obwodów po prostu dołączamy je w identyczny sposób do zasilacza (na tyle na ile pozwoli nam moc zasilacza - mając na uwadze 10% zapas mocy).

Jeśli ktoś chce do tego podpiąć sterowanie PWM to musi jeszcze do każdego drivera podpiąć sygnał sterujący (wejście PWM każdy driver powinien mieć oznaczone). Oczywiście generator PWM daje sygnał i masę - zazwyczaj jest to osobne ustrojstwo więc pojawia się pytanie gdzie podpiąć masę z generatora PWM (sam się też na początku nad tym zastanawiałem). Drivery mają oznakowane tylko wejście PWM (w domyśle sygnał). Masę łączymy do tej samej masy co idzie z zasilacza.

Dobór zasilacza - 24V jeśli chcemy łączyć 6 diod w szereg (jak na powyższym obrazku) i odpowiedni prąd (A) w zależności od tego jak sterujemy diodami + zapas 10%

Dla przykładu: 5 obwodów po 6 LED Royal Blue wysterowanych na 0.9A = 5*0.9=4.5A, do tego 3 obwody po 6 LED białe wysterowane na 1A (przy założeniu, że są to diody XP-G) = 3*1=3A. Razem 7.5A + 10% = 8.25A.

Czyli dobry zasilacz 200W (dobry = trzymający parametry) powinien to ogarnąć (24V * 8.25A = 198W).

Mam nadzieję, że to choć trochę rozjaśni jak budować DIY lampę LED.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.