trike3 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2011 Witam Chciałbym poradzieć się odnośnie zaprojektowania akawarium o rozmiarach 100 x 40 x 40 z sumpem. Teraz mam kilka pytań technicznych. Jaka powinna być wysokość komina i jaka wielkość Sumpa. Nie mam pojęcia jak to policzyć, chciałbym żeby lustro wody w akwarium było wysoko powiedzmy 1 cm poniżej wysokości szyby, ale nie wiem jak policzyć ile ma być spływy żeby nie było ryzyka że zaleje mieszkanie podczas awarii. Może macie jakieś uwagi odnośnie samego wymiaru akwarium. Czy pompa nj1200 wystarczy czy muszę szukać czegoś większego do obiegu ?? Proszę o porady. Pozdrawiam Marcin Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andretti Zgłoś Napisano 10 Listopada 2011 czesc, mam ten sam litraż. Proponuję hydraulikę - 16mm (powrót), 25mm (spływ), 25mm(rewizja) Pompę znacznie większą - NJ2300, AB2000 (żeby tak min. 10x ilość wody w obiegu) Wysokość komina ok. 36cm - do tego dodasz grzebień. Litraż sumpa... zależy jaką szafką będziesz dysponował - czym większy tym lepszy ale myslę że prosty dwukomorowy - np. 80x35x35 byłby OK. powodzenia Andrew Cytuj PŁYTKIE.... 150L, 6x39W , Tunze ReefPack, Obsada : miękkie oraz LPS http://nano-reef.pl/forums/topic/79258-płytkie-akwarium-2016/#comment-991136 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 10 Listopada 2011 A ja bym dał otwory w kominie 25 i 32 rewizja, a powrót 20 dać z drugiej strony akwarium. A jak chcesz wszytko w kominie to można 20 ( powrót ), 25 ( spływ ) i 32 ( rewizja ). Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2011 A jak chcesz wszytko w kominie to można 20 ( powrót ), 25 ( spływ ) i 32 ( rewizja ). Tak w sumie to jeszcze nie wiem chciałem się poradzić ludzi którzy mają już pojęcie, nie wiem czy lepiej dać komin na środku (chyba lepiej ze względu na to że akwa na środku pokoju), czy wymiarowo dobrze dobrałem ??. Jeszcze wiele pytąń. Szfkę będę robił sam z kątowników, a na to pójdzie płyta OSB). Pozdrawiam Marcin Jeszcze jedno 160 litrów + Sump wygląda że 100 litrów nie za duży ?? Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 10 Listopada 2011 Za małe akwarium żeby komin był na środku. Możesz zrobić komin zewnętrzny tak jak ja mam. Same plusy tego rozwiązania, przynajmniej dla mnie. Jak będziesz robił szafkę to pamiętaj że będziesz musiał się przewiercić przez płytę pod kominem i żebyś nie natrafił na kątownik - taka moja drobna uwaga. Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek Ch Zgłoś Napisano 10 Listopada 2011 1. Dla 160l zbiornika - spływ 20mm, powrót 20mm, rewizja 25mm 2. Pompa NJ1700, góra NJ2300 3. Lustro wody 1cm od krawędzi to proszenie się o kłopoty - nawet rąk nie włożysz, żeby wody nie wychlapać, a o rozbujaniu wody cyrkulacją można zapomnieć. Rozsądnym kompromisem pomiędzy "optyką" a praktycznością wydaje mi się lustro wody 3-4cm od krawędzi Cytuj http://www.brch-lampy.pl.tl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2011 Podpowiesz coś odnośnie tego komina na zewnątrz ?? (nie lepiej już pudełko przelewowe to nie to samo ?? Dlaczego za małe akwa na komin na środku ?? Jakie rozmiery powinny być komina ?? Pozdrawiam Marcin Doszła kolejna odpowiedź między czasie Dlaczego aż tak nisko lustro wody ?? Jaki poziom wody powinien być w Sumpie ?? Takie pytania mi się nasunęły Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 10 Listopada 2011 Sump 100l w sumie może i będzie ok ... zależy jakie wymiary będzie miał i jak wysoka będzie najwyższa przegroda. Przy wymiarach sumpa 80x35x35 i np. przegrodzie wysokiej na 25 cm wyjdzie przesadnie już coś około 70 l wody w sumpie lub mniej zależy od poziomu wody w przegrodzie z pompą. ... przy zbiorniku 100x40x40x zakładając że przez grzebień spłynie powiedzmy 2 cm wody da to dodatkowe 8 litrów ... zależy też ile wody zmieści komin ale w sumie mamy około 80 l wody + 20 l zapasu ... woda w sumpie zatrzymałaby się mniej więcej na wysokości 7 cm od góry ... więc jest moim zdaniem OK. Nie wiem jaki odpieniacz ale być może wymaga odpowiedniego poziomu wody w sumpie - od tego zależy wysokość przegrody. Przemyśl i przelicz sobie konkretnie pod własne rozwiązanie. Komina na środku zbiornika bym nie robił ze względu na cyrkulację. Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andretti Zgłoś Napisano 10 Listopada 2011 Komin na środku możesz mieć - to zależy jaką aranzację sobie zapodasz. Jeśli np. dwie wyspy ze skały to najlepiej na środku mieć max. głębię (40cm) a wtedy komin w rogu (najbardziej uniwersalny). jesli masz miejsce za akwarium to komin zewnętrzy jak najbardziej jest fajny. Poziom wody w sumpie zależy np. od odpieniacza jaki będziesz miał, zresztą poziom wody możesz mieć różny w każdej komorze...inny w komorze z odpieńkiem a inny w komorze z pompa powrotną... 30cm - 25cm - 20cm... Poziom wody 1cm od krawędzi to faktycznie nie najlepszy pomysł. Woda faluje, u mnie jest z 2cm od krawędzi i woda ledwo siedzi w akwarium Dlatego proponuję wys. komina na 36cm... a i jeszcze jedno - zlecając wykonanie otworów pamiętaj że średnica rurki (hydrauliki) to coś innego niż średnica otworu w kominie pod śrubunki. Cytuj PŁYTKIE.... 150L, 6x39W , Tunze ReefPack, Obsada : miękkie oraz LPS http://nano-reef.pl/forums/topic/79258-płytkie-akwarium-2016/#comment-991136 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 10 Listopada 2011 Gdy zrobisz komin w srodku, powiedzmy 10x20 cm, to miedzy kominem a szyba pozostanie po ok 15 cm... Co tam bedzie roslo ? Takie zbiorniki w srodku pokoju i z "srodkowym" kominem czesto robi sie o wymiarach 100x100 cm... Wysokosc komina dalbym taka, zeby nad przyklejonym grzebieniem byl przynajmniej 1 cm luzu. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andretti Zgłoś Napisano 10 Listopada 2011 Gdy zrobisz komin w srodku, powiedzmy 10x20 cm, to miedzy kominem a szyba pozostanie po ok 15 cm... Co tam bedzie roslo ? . Stani - akwa 100x40x40 - zostanie 30cm od frontu i po 40cm z boków... ale jak najbardziej doradzam komin w rogu lub zewnetrzny z tyłu akwarium Cytuj PŁYTKIE.... 150L, 6x39W , Tunze ReefPack, Obsada : miękkie oraz LPS http://nano-reef.pl/forums/topic/79258-płytkie-akwarium-2016/#comment-991136 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2011 W tej sytuacja zastnawiam się nad kubełkiem przelewowym . Zrobić taki to nie problem, a ile mniej roboty i koszty wiercenia odpadają. Czy wymiar 100 x 40 x 40 jest optymalny, czy zachowując litraż poszlibyście i w inny wymiary akwarium Pozdrawiam Marcin Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 10 Listopada 2011 Im większe tym lepiej, alei koszty też wzrastają. Zanim zdecydujesz się na pudełko przelewowe poczytaj sobie o nich. Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2011 Wydaje mi się że 150 litrów to max na jaki mogę sobie pozwolić z akwarium (gabaryty + koszty). Pobawiłem się ReefMaxem i brakuje mi głębi. Przerabiać w/w mija się z celem może odsprzedam następenemu akwaryście, który chce się zapoznać z morszczyzną . Pewnie że chciałoby się i 1000 litrów, ale moje optimum to 150 litrów + Sump, (nie wiem ile w nim będzie wody ) W Reefmax ograniczeń jest mimo wszystko dużo 5 rybek, mało przestrzeni. W sumie i tak mojej ulubionej skrzydlicy na razie nie będzie bo 150 litrów to też za mało , ale może kiedyś. Pozdrawiam Marcin Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 10 Listopada 2011 To może zrób 100x50x50, będziesz miał większą głębie. Albo 100x50 i 40 wysokość Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 10 Listopada 2011 Z tej pisaniny zrozumialem, ze komin ma byc w srodku akwarium a akwarium na srodku pokoju. Komin w srodku tylnej szyby to co innego. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2011 No nie do końca się zrozumieliśmy, a może źle napisałem. Oczywiście będzie stał przy ścianie ale z jednego i drugiego boku będzie do niego dostęp, więc chciałem uniknąć oglądania kominu zamiast rybek patrząc z jednej czy drugiej strony na akwarium. Jeśli chodzi o szerokość akwarium to 40 cm to jest max jaki mogę wygospodarować na morszczaka, za wąski pokój jest trochę. Pozdrawiam Marcin Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach