Daniel00 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2011 Witam, mam problem z moimi Euphylliami. W ciągu dwóch tygodni padly juz dwie z tego samego gatunku, oba w taki sam sposób. Nagle polipy zamieniają się w brązowy syf. Próbowałem odsysać i kąpać w Seachem ReefDip ale nic nie pomogło. Parametry w normie, dozuję ABCM Grotecha , magnez minimalnie za niski, wapno w normie. Fotka niestety komórką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh Zgłoś Napisano 14 Listopada 2011 poszukaj: brown jelly http://nano-reef.pl/topic/38965-gnijaca-euphyllia/page__p__368062__hl__%2Bbrown+%2Bjelly__fromsearch__1#entry368062 http://nano-reef.pl/topic/33289-euphylia-gina-glowy/page__p__311346__hl__%2Bbrown+%2Bjelly__fromsearch__1#entry311346 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daniel00 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2011 Szukałem , czytałem. Zero konkretów jak zwalczać, czy sie przenosi itp. Tematy stare Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh Zgłoś Napisano 14 Listopada 2011 oj slabo czytales... ciac i probowac odseparowac zdrowe glowki; czy sie przeniesie, trudno wyczuc, masz sznase 50/50; choc osobnikowi ze zdjecia (slabej jakosci) to chyba juz nic nie pomoze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daniel00 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2011 Próbowałem to zrobić z poprzednią Euphyllią i nic nie pomogło. Zdjęcie tak jak pisałem komórką, do tego na forum jest dziwne powiększenie ( jak ktoś wie jak to zmienic to proszę o rade) co jeszcze pogarsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 14 Listopada 2011 A co myślicie o TM Coral Cure na takie okazje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daniel00 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2011 Chyba ReefDip działa podobnie a nic nie pomogło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 14 Listopada 2011 To co napisał Pooh, możesz próbować moczyć w roztworze jodu, dawka 20 krotnie większa od zalecanej, kąpiel pół godziny, ewentualnie doszukać w necie, jest amerykański srodek, generalnie to preparat na odrobaczenie dla psów i kotów, kąpiel w tym pomaga podobno, generalnie szanse są marne. pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 14 Listopada 2011 generalnie trzeciej bym na razie nie kupował... Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jader Zgłoś Napisano 15 Listopada 2011 Miałem, wyleczyłem kąpielami w jodynie, płukaniem w wodzie z RO i częstym odsysaniem. Łatwo przenosi się na inne euphylie. Ciąć. Cytuj miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Landryn Zgłoś Napisano 15 Listopada 2011 Spróbuj przenieść zaatakowana euphylie przez brown jelly do osobnego baniaka i zaciemnij na ok 3dni. Jesli rozprzestrzeni Ci sie to dziadostwo np na zoa-uniemozliwi im to otwieranie sie i beda ci obumierac kolejne korale. Parametrów nie możesz miec w normie skoro obumiera Ci koral... Cytuj 200l w systemie (160+40), 4x24 t5, 2xjvp101,NJ1200,30kg LR,7kg LS, odpieniek by sebastek AB2000/1 start 08.04.2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drummer152 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2013 Zastosuj chemiclean Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skala Zgłoś Napisano 27 Listopada 2013 Po 2 latach chyba nic nie da Cytuj Akwarium 112L 80x35x40 + 22L sump Odpieniacz DIY, Oświetlenie: 2x24W T5, 21W Led Cyrkulacja :Koralia nano 900, JVP-100 2500L.Jakis sunsun 650L Obieg: Eheim 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach