tomcio Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2013 A czytałeś to co podałem powyżej ? Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2013 Tak, właśnie ale to cos innego. u mnie ryba ma oko klarowne, tyle że na wierzchu. Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2013 Taki wytrzeszcz,widziałem kilka razy u ryb świeżo po dostawie właśnie,przypuszczam że to złe warunki transportu,połowu lub aklimatyzacji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2013 Stres?? No tak to wygląda. ryby do sklepu dojechały 2dni przed moim zakupem. reszta szaleje ze szczęścia, a ta jedna??? Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2013 Zapalenie bakteryjne wynikające ze stresu, mechanicznego uszkodzenia (transport) w połączeniu z wodą złej jakości. Bezwzględnie należy poprawić parametry wody ! Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2013 (edytowane) pop eye disease Powodem może być rozrost nowotworowy za gałką, zakażenie bakteryjne, gaz wewnątrz gałki,bądź za nią, ziarniniak grzybiczy,choroba gazowa. Najczęściej jest to proces septyczny który często kończy się utrata oka Edytowane 28 Stycznia 2013 przez boogiee (wyświetl historię edycji) Cytuj 54 l 250 L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2013 Tak. Właśnie wyczytałem że najczęściej jest to syndrom choroby gazowej. Wynikający z pompowania tlenu do worków na czas transportu -ble blee blee..... Najbardziej mi to pasuje bo w momencie zakupu, tego nie miała, a tlenu gość nie poskompił. Więc czas... . Zobaczymy za kilka dni. Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2013 tylko poczytaj sobie i porównaj czy choroba gazowa tak wygląda. Cytuj 54 l 250 L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2013 od ostatniego mojego wpisu trochę mineło. Ale chcę sie podzielić z mimi obserwacjami. Wyżej opisana przypadłość u ,chrysiptera hemicyanea, występuje prawie zawsze, gdy zachodzą wachania zawartości wapnia w wodzie. To sa nie tylko moje obserwacje ale i innych osób. Oczywiscie wolno sie z ta tezą nie zgadzać. Tu jeszcze ciekawe historje : (http://www.marinebreeder.org/forums/viewtopic.php?f=171&t=9491) Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach