Skocz do zawartości
Marius

Ktora pompa lepsza ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z wyborem pompy dokladnie chodzi mi o wydajnosc i cicha prace moze ktos pomoze mi wybrac ta odpowiednia pomiedzy

Deltec HLP 4040 interval

http://www.aquazoo24.de/Pumps.43/universal_pumps.68/Deltec_HLP_pumps.170/Deltec_interval_pumps.172/Deltec_HLP_4040_interval.588.html

a

Red Dragon 4500

http://www.aquazoo24.de/Pumpen.43/Universalpumpen.68/Red_Dragon.77/1.Red_Dragon_4500.423.html

-------------------------------------------------------

160 x 70 x 70 (800l)optiwhite, sump 200l, BK 250 intern, ATON 2x250 Watt (E40) + 4x54 W T5, pompa zwrotna red dragon 6500, cyrkulacja 2 x 6100 tunze + multikontroler, FR509, Profilux, pompki grotecha - balling i ZEOvit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bede sie wypowiadal co do "kultury pracy" pomp,

ale jezeli wierzyc danym katalogowym, to RedDragon ma wysokosc podnoszenia 2,3m.

Przy podnoszeniu 1,15m (65cm szafka + 50cm wysokosc akwa, czyli jakos tak przecietnie w typowym akwa) uzyska sie polowe wydajnosci czyli 2250 l/h.

W Deltec`u (podnoszenie max.=3,5m) przy tej samej wysokosci podnoszenia 1,15m spadek wydajnosci bedzie o 1/3, czyli wydajnosc bedzie 3000 l/h.

Moje dywagacje opieraja sie na zalozeniu, ze podane maksymalne wydajnosci l/h sa podawane na wysokosci podnoszenia ZERO.

Na wysokosci podnoszenia rowne max.wysokosc podnoszenia wydajnosc bedzie ZERO.

Wieksza wysokosc podnoszenia Deltec okupuje wiekszym zuzyciem energii.

IMO, przy zastosowaniu jako pompa obiegowa wieksza uwagne nalezy zwrocic na wysokosc podnoszenia bo to jest glownym czynnikiem ktory bedzie ograniczal wydajnosc. Zuzywana moc, kilkanascie Watt w ta czy w tamta nie robi takiej roznicy.

Prawdziwymi "zarlokami mocy" sa pomy cyrkulacyjne(z wyjatkiem Tunze), jezeli chcemy miec niezla cyrkulacje.

A jezeli chodzi o przeplyw wody akwa->odpieniacz->sump->pompa->akwa to i tak "waskim gardlem" bedzie max.przeplyw jaki mozna przepuscic przez odpieniacz.

Pytanie, czy jest sens "zrzucac wode" w dol do sumpa i z powrotem pompowac ja do gory duzym nakladem energii, jezeli bedzie jej za duzo zeby cala przeszla przez odpieniacz.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panoramiczny: bez znajomości harakterystyki pracy tych dwóch pomp Twoje dywagację (mam nadzieję nie jest to wyraz obraźliwy bo taki ma nie być) są zupełnie bez sensu

-- akwa 160L, Biostar Flotor, RO+DI, 6x24W T5, cyrkulacja 2000l/h, sól KENT Marine, LR 25kg Ophiolepis superba, 3x?limak, 9xpustelnik, Z.velifierum, 2xA.occelaris, E.bicolor, A.typicus, Xenia, Rhodactis indosinensis, Lobophyton, Clavularia,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapomnialem dodac ... zalozylme linniowa charakterystyke.

Byc moze maja inna, ale te pompy ktore widzialem zawsze mialy charakterystyke linniowa lub odbiegajaca od linniowej nie wiecej niz 5%.

W pompach odsrodkowch cisnienie hydrostatyczne zawsze linniowo przekladalo sie na cisnienie hydrodynamiczne.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pytanie, czy jest sens "zrzucac wode" w dol do sumpa i z powrotem pompowac ja do gory duzym nakladem energii, jezeli bedzie jej za duzo zeby cala przeszla przez odpieniacz.

Wielkie dzieki Panoramiczny za Twoja wypowiedz, dala mi troche do myslenia, tylko ze teraz mysze wszystko od nowa planowac i przeliczac, ale to nic lepiej teraz niz potem.

-------------------------------------------------------

160 x 70 x 70 (800l)optiwhite, sump 200l, BK 250 intern, ATON 2x250 Watt (E40) + 4x54 W T5, pompa zwrotna red dragon 6500, cyrkulacja 2 x 6100 tunze + multikontroler, FR509, Profilux, pompki grotecha - balling i ZEOvit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.