luft Zgłoś Napisano 28 Listopada 2011 (edytowane) Co do korali ? Co z nimi - nie polipuja ? Ogolnie nie dopuszczaj aby cyjano wlazilo na korale bo wtedy jest kicha. NO2 - moge podjechac z moim Salifertem i zobaczymy jak na moim to wyglada. Dwa - moze Purigen sie konczy skoro NO2 cos tam sie pojawia ? Akurat adsorberow na amoniak,azotyny, azotany bym ciagle nie stosowal. Cykl azotowy powinien byc zamkniety. Adsorber ewentualnie na wypadek gdyby cos go zdestabilizowalo, aby ratowac sytuacje. A tak to nie wiem czy taki Purigen nie powoduje ze caly cykl azotowy jest zaklocany. I jak Purigen przestaje dzialac to calosc tez zaczyna kulec. To tylko moja teoria. Jakby co to jestem dostepny Telefon znasz szumne okreslenie "zamkniecie cyklu azotowego" to nic innego na chlopski rozum jak wygnicie/ rozłożenie w skale za sprawą bakterii martwych tkanek organicznych. Purigen nie pozwala na powstanie większych ilości amoniaku a co za tym idzie także azotynów i azotanów. Tak rewelacyjnie jak w słodkiej - w słonej wodzie jednak nie działa, (wtedy była by niezla rewolucja w morszczyznie i nikt nie "dokarmiał" bakterii np alkoholem ) Niemniej warto zarzucić sobie taki wspomagacz w postaci purigenu do systemu. Podsumowujac: stwierdzenie "purigen zakłuca cykl azotowy" ma negatywne skojarzenia, a jest zupełnie odwrotnie. Wspomaga , a nie zakłuca. Purigen w słonej wodzie nie ma takiej mocy adsorbującej jak adsorber PO4 (np phosguard) wiec o tąpnięciu nie ma mowy. Dopiszę jeszcze obrazowo w stylu natanka. Jeśli w Twoim baniaku NO3 wynosi ponad 50, to wiedz, że coś się dzieje. Jeśli myślisz, że kilo purigenu Cie zbawi, to podpowiada Ci szatan. Purigen zapobiega powstaniu NO3 (j.w.), a nie adsorbuje go/ nie zbija/ nie pochłania. Edytowane 29 Listopada 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 28 Listopada 2011 luft - osobiscie uwazam ze nie warto Nie uwazam rowniez ze zamkniecie cyklu azotowego nazywanego w skrocie dojrzewaniem akwarium polega tylko na wygniciu tego co w skale ma wygnic. Ryby rowniez dostarczaja "amoniak" do systemu. Zloza bakteryjne powinny byc na tyle duze zeby ten amoniak likwidowac (dla uproszczenia pomine role odpieniacza). Rozne szczepy bakterii zajmuja sie czyms innym - sa nitryfikacyjne, denitryfikacyjne itd. Nie bede sie wymadrzal ale jednak stabilny baniak to taki ktory nie potrzebuje adsorberow. Przynajmniej w moim przekonaniu. Moze zle mysle ale jesli mamy taki adsorber to odbiera on papu bakteriom odpowiedzialnym za nitryfikacje. Jak bakterie nie maja papu to umieraja, jak umieraja to zloze jest mniejsze. Jak mozliwosci adsorbcyjne siadaja to zloze bakteryjne jest za male zeby obrobic nadwyzke. Musi sie namnozyc. Dlaczego np. w slodkowodnym nie zaleca sie dokladnego czyszczenia wszystkich komor filtrow kubelkowych ? Dla mnie taki wspomagacz tak jak napisalem zakloca tylko cykl azotowy. Bakterii powinno byc tyle aby nie musialy byc przez zadna chemie wspomagane Howgh Oczywiscie nie wszyscy musza sie ze mna zgadzac Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 28 Listopada 2011 (edytowane) luft - osobiscie uwazam ze nie warto Nie uwazam rowniez ze zamkniecie cyklu azotowego nazywanego w skrocie dojrzewaniem akwarium polega tylko na wygniciu tego co w skale ma wygnic. Ryby rowniez dostarczaja "amoniak" do systemu. Zloza bakteryjne powinny byc na tyle duze zeby ten amoniak likwidowac (dla uproszczenia pomine role odpieniacza). Rozne szczepy bakterii zajmuja sie czyms innym - sa nitryfikacyjne, denitryfikacyjne itd. Nie bede sie wymadrzal ale jednak stabilny baniak to taki ktory nie potrzebuje adsorberow. Przynajmniej w moim przekonaniu. Moze zle mysle ale jesli mamy taki adsorber to odbiera on papu bakteriom odpowiedzialnym za nitryfikacje. Jak bakterie nie maja papu to umieraja, jak umieraja to zloze jest mniejsze. Jak mozliwosci adsorbcyjne siadaja to zloze bakteryjne jest za male zeby obrobic nadwyzke. Musi sie namnozyc. Dlaczego np. w slodkowodnym nie zaleca sie dokladnego czyszczenia wszystkich komor filtrow kubelkowych ? Dla mnie taki wspomagacz tak jak napisalem zakloca tylko cykl azotowy. Bakterii powinno byc tyle aby nie musialy byc przez zadna chemie wspomagane Howgh Oczywiscie nie wszyscy musza sie ze mna zgadzac Ciesze sie, że mamy jakąś burze mysli w ten szary dzien Napisałem, że purigen wspomaga system (np. przychodzi ospa, ludzie lecza czosnkiem, czasami przedawkowanie i nastepuje drastyczna redukcja populacji bakterii. Bakterii jest mniej a purigenu tyle ile dałeś - czyli zabezpieczenie jakies gwarantujesz). Z tymi złożami bakteryjnymi bywa wiec różnie z różnych powodów, najczęściej przez nadgorliwosc samych morszczakow (za duze podmiany etc). Co do nitryfikacyjnych/denitryfikacyjnych sie nie wypowiem bo co jakis czas sie mowi ze jest podzial na tlenowe i beztlenowe po czym sie pisze ze nie ma. Nie wazne wiec w teorii, skoro nie wiadomo wtf. Podsumowujac: z bakteriami jest róznie (ich populacja), a purigen nie zaszkodzi, a wspomoże (to nie sa az takie pieniądze, żeby nie mozna sobie bylo na niego pozwolić. Jest wlasciwie kropla w morzu kosztow generowanych przez błędy w sztuce). aha i odniesnienie do Twoich słów :"Nie uwazam rowniez ze zamkniecie cyklu azotowego nazywanego w skrocie dojrzewaniem akwarium polega tylko na wygniciu tego co w skale ma wygnic" - Taka jest kolej rzeczy - zamkniecie cyklu azotowego tak postrzegam: rozklad martwej tkanki organicznej w dojrzewającym baniaku - koniec dojrzewania czyli przejscie do stabilnosci systemu (ktory na bierząco radzi sobie redukcją "odpadów") Edytowane 29 Listopada 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 28 Listopada 2011 (edytowane) Dla mnie osobiscie nie chodzi o kase a o sztuczne wspomaganie bakterii Moze sobie lezec w szafce, nie koniecznie w sumpie Jak z jakis powodow zloza bakterii w baniaku mi szlag trafi to go wtedy wrzuce- bedzie adsorbowal to czego za duzo i czego bakterie nie sa w stanie przerobic. Jak wszystko smiga to nie bede bakteriom papu adsorbowal Co do samego cyklu azotowego i nowych ustalen naukowych w tym temacie to bodajze Tester wrzucal na forum calkiem fajne materialy, ale jak na zlosc nie moge znalezc. Edytowane 29 Listopada 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 28 Listopada 2011 (edytowane) Dla mnie osobiscie nie chodzi o kase a o sztuczne wspomaganie bakterii Moze sobie lezec w szafce, nie koniecznie w sumpie Jak z jakis powodow zloza bakterii w baniaku mi szlag trafi to go wtedy wrzuce- bedzie adsorbowal to czego za duzo i czego bakterie nie sa w stanie przerobic. Jak wszystko smiga to nie bede bakteriom papu adsorbowal Co do samego cyklu azotowego i nowych ustalen naukowych w tym temacie to bodajze Tester wrzucal na forum calkiem fajne materialy, ale jak na zlosc nie moge znalezc. Przeczytalem ten post 3 razy I jak ma sie to do mojego doswiadczenia? Bakteriom to trzeba dac impuls do namnarzania jesli parametry sa za wysokie, a nie zostawiać im amoniak do jedzenia Tak Cie zrozumialem. Kapuhy: zgodzę się z Toba - ludzie, zwłaszcza majacy pierwszy kontakt z morszczyzna sa strasznie niecierpliwi. Drogi w morszczyznie są różne. Liczą dobre rezultaty. Mamy oboje małe baniaki, ten sam litraż. Ja stosuję adsorbery, ponieważ dają mi komfort "opieki" nad parametrami, gdy przez kilka dni nikt nie moze sie opiekowac baniakiem. Tyle. Sporo ludzi pracuje i chce miec ten komfort psychiczny Edytowane 29 Listopada 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 28 Listopada 2011 luft: ja tez pracuje i czasami musze wybyc na kilka dni Impuls do namnażania ? A co ma byc tym impulsem ? Adsorber ? Nigdy nie dawalem bakteriom impulsu - choć inni stosuja np. w slodkowodnym Hagen Cycle, Sera Nitrivec itp. Pozywki dla bakterii (niektorzy mowia ze i szczepy bakterii sa w tych specyfikach) ewentualnie moga byc tym impulsem. Dodatkowe papu Tak samo jak VSV. Dlaczego powstaly takie produkty jak Eheim Substrat Pro do slodkich kubelkow ? Aby zwiekszyc powierzchnie na ktorej moga rozwijac sie kolonie bakterii. Jak jest papu, jest miejsce to bakterie sie rozmnazaja i tyle. Nie potrzebuja do tego adsorbera ktory im to papu zabiera. Jesli masz stabilny baniak to nie ma czegoś takiego jak nadmiar amoniaku. Zasada jest prosta - do stabilnego baniaka zaczynasz wprowadzać zwierzeta ale nie na hurra tylko stopniowo. Aby nie wytracic baniaka z tej stabilnosci. Dochodzi wiecej papu, zloze sie rozrasta, wprowadzasz kolejne zwierzaki, zloze dalej sie rozrasta itd itd. Jak wpakujesz duza ilosc np. ryb na raz to zloze jest za male, bakterie nie zdaza sie namnozyc i skonsumowac i amoniak rosnie - problem gotowy. Ale nie dotyczy to zbiornikow, ktore dzialaja stabilnie. Ale odchodzimy calkowicie od problemow Krzyska i zasmiecamy mu temat. Ja jestem zwolennikiem adsorberow w sytuacjach kryzysowych aby wyciagnac syf z wody. Stabilne akwarium powinno dzialac bez adsorberow. No moze co najwyzej cos do wyciagania PO4 jak sie ma SPSy bo to dosc krytyczny parametr i nie bardzo ma co to PO4 z akwa zuzyc :/ Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 28 Listopada 2011 luft: ja tez pracuje i czasami musze wybyc na kilka dni Impuls do namnażania ? A co ma byc tym impulsem ? Adsorber ? Nigdy nie dawalem bakteriom impulsu - choć inni stosuja np. w slodkowodnym Hagen Cycle, Sera Nitrivec itp. Pozywki dla bakterii (niektorzy mowia ze i szczepy bakterii sa w tych specyfikach) ewentualnie moga byc tym impulsem. Dodatkowe papu Tak samo jak VSV. Dlaczego powstaly takie produkty jak Eheim Substrat Pro do slodkich kubelkow ? Aby zwiekszyc powierzchnie na ktorej moga rozwijac sie kolonie bakterii. Jak jest papu, jest miejsce to bakterie sie rozmnazaja i tyle. Nie potrzebuja do tego adsorbera ktory im to papu zabiera. Jesli masz stabilny baniak to nie ma czegoś takiego jak nadmiar amoniaku. Zasada jest prosta - do stabilnego baniaka zaczynasz wprowadzać zwierzeta ale nie na hurra tylko stopniowo. Aby nie wytracic baniaka z tej stabilnosci. Dochodzi wiecej papu, zloze sie rozrasta, wprowadzasz kolejne zwierzaki, zloze dalej sie rozrasta itd itd. Jak wpakujesz duza ilosc np. ryb na raz to zloze jest za male, bakterie nie zdaza sie namnozyc i skonsumowac i amoniak rosnie - problem gotowy. Ale nie dotyczy to zbiornikow, ktore dzialaja stabilnie. Ale odchodzimy calkowicie od problemow Krzyska i zasmiecamy mu temat. Ja jestem zwolennikiem adsorberow w sytuacjach kryzysowych aby wyciagnac syf z wody. Stabilne akwarium powinno dzialac bez adsorberow. No moze co najwyzej cos do wyciagania PO4 jak sie ma SPSy bo to dosc krytyczny parametr i nie bardzo ma co to PO4 z akwa zuzyc :/ pierwszy akapit - Wiesz bo dla mnie poprzednia Twoja wypowiedz jest niejasna stad moja odp. Impulsem dla bakterii nie są adsorbenty, ale np vsv czy wóda - rocket fuel Skoro są te adsorbenty to ja mam życzenie sie nimi wspomagać bedac w przekonaniu ze nie maja skutkow ubocznych ( za chemią inwazyjna nie jestem, dlatego dla przykladu takiego chemi clean nie uzywam) Ja sie zgodze z obrana przez Ciebie drogą "tradycyjną", (a na 100 % z powolnym dokładaniem życia nowego do baniaka). Niemniej to nie moja droga i nie będę czekac az bakterie same zechcą sie namnożyć (chocby po wspomnianej kuracji czosnkowej, czy po wybiciu bakterii uv-ka) Widze, że cosik nie tak to w zaleznosci od potrzeby namnażam bakterie dajac im selektywnie czego potrzebuja i zbijam po4/no3. W ten sposob czuję, że trzymam stery w swoich rekach i tyle. Pozdro! Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 28 Listopada 2011 Impulsem dla bakterii nie są adsorbenty, ale np vsv czy wóda - rocket fuel A ktos wie dokladnie na co wplywa dodawanie wódy ? Czy wspomaga bakterie przerabiajace amoniak czy azotyny czy raczej bakterie procesu denitryfikacyjnego czyli pozerajace no3 ? W wiekszosci wypadkow nie tylko akwarystyki morskiej pisano o wspomaganiu bakterii denitrfyikacyjnych - aczkolwiek przyznam szczerze ze nigdy nie musialem stosowac tego typu wspomagacza wiec nie wnikalem za bardzo Co najwyzej sam osobiscie Skoro są te adsorbenty to ja mam życzenie sie nimi wspomagać bedac w przekonaniu ze nie maja skutkow ubocznych Co nie oznacza ze sa panaceum albo metoda na prowadzenie akwarium IMHO Usuwaja tylko skutki, nie likwiduja przyczyn Nie spalbym spokojnie myslac ze w czasie mojej nieobecnosci mozliwosci adsorbcyjne sie wlasnie skonczyly i preparat juz nie dziala Ja sie zgodze z obrana przez Ciebie drogą "tradycyjną", (a na 100 % z powolnym dokładaniem życia nowego do baniaka). Niemniej to nie moja droga i nie będę czekac az bakterie same zechcą sie namnożyć (chocby po wspomnianej kuracji czosnkowej, czy po wybiciu bakterii uv-ka) Bakterie sa owszem w wodzie, ale w glownej mierze zyja np. na skale, piachu i wszelkim innym mozliwym do osiedlenia miejscu Nie jeden baniak jest prowadzony na UVce wlaczonej caly czas i problemu nie ma. O ile wybijesz te w wodzie, to tych na skale nie Czosnkiem tez nigdy nie udalo mi sie wybic czy to w slodkowodnym czy slonowodnym. Nie widzialem jeszcze aby ktos opisal metode wykorzystujaca wszelkie mozliwe adsorbery Dla mnie to srodki do baniakow, ktore maja problemy - aby wyciagnac jak najszybciej syf Widze, że cosik nie tak to w zaleznosci od potrzeby namnażam bakterie dajac im selektywnie czego potrzebuja i zbijam po4/no3. Czym je namnażasz ? ;) Kobieta nie powinna czuc sie zazdrosna ? Hhehee Rozumiem, ze zwiekszasz dawke VSV czy wódy aby dac bakteriom pozywke i aby sie rozmnazaly ? @Luft - wydziel moze to o zwiazku azotowym do innego tematu bo z tematem Krzyska to juz tak malo ma wspolnego Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 28 Listopada 2011 Twoja polemika w ostatnim poscie nie przypadła mi do gustu, nie bede na siłę teoretyzować i coś udawadniać, uprawiać sztuki dla sztuki. Dzielę sie tylko swoim praktycznym doświadczeniem. Na szczęście każdy z nas tutaj (mam nadzieję) jest po to by się zdobywać wiedzę, dzielić doświadczeniami dla osiągnięcia sukcesu w swoim baniaku. pozdro. "Rozumiem, ze zwiekszasz dawke VSV czy wódy aby dac bakteriom pozywke i aby sie rozmnazaly ?" - w celu zbicia no3/po4 przy pomocy vsv, czy wodki oba parametry muszą być być w baniaku. Jesli np. no3 mamy 10 a po4 bliskie zeru, po chwili po4 bedzie zerowe- wtedy nawet litr wódki nie zbije no3. Jesli proporcje są mniej zachwiane to warto zbijać samą wódką, gdyż jak wykazał Grzesiek Dyzma glukoza w vsv odpowiedzialna jest za namnożenie bakterii, ktore wcinają po4. Jesli no3 jest i chcemy go zbić przy pomocy alkoholu, a po4 jest zerowe - mozemy go podbic np KH2PO4 i odwrotnie... jesli brak no3, a chcemy zbić po4 to odpowiednia chemia podbijamy same no3 (nie wiem jaka ponieważ phosguard pieknie zbija mi po4 i nie mialem nigdy potrzeby kombinować w druga strone). Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach