Skocz do zawartości
renemartini

Pytanie o Pterapogona Kauderni

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do Was pytanie o Pterapogony i trochę szersze pytanie o obsadę. Pewnie sporo osób ma Pterapogonki w różnych konfiguracjach ilościowych i w różnych zbiornikach. Ja zasiedlam słoik czyli Reefmaxa i ogólnie - planuję raczej proste rybki. Są już dwa małe Amphipriony ocelaris, łącznie chciałbym mieć pięć ryb (6?). Oprócz błaznów są już (po jednej) krewetki L. amboinensis i L. kuekenthali, strombus, dwa nassariusy, dwa tectusy, jeden turbo, mała rozgwiazda piaskowa. Wszędzie piszą - Pterapogony żyją w niewielkich stadach. Ale trzy Pterapogony wyczerpią mój limit ryb. Dwa? A jeden będzie się straszliwie męczył sam, pływając w towarzystwie innych ryb? Powiem Wam, że jako malawista z wieloletnim stażem dzisiaj bez zmrużenia oka założyłbym Afrykę "male only", w ogóle nie przejmując się kanonem "pyszczaki trzyma się w grupach haremowych". Wielokrotnie trzymałem pojedyncze samce różnych gatunków i dostrzegam same korzyści tego rozwiązania, mniej agresji, demolowania zbiornika i brak konieczności wyłapywania kolejnych dziesiątek rozmnożonych pysków i prób wciskania ich komuś choćby za darmo. No ale w morskim to ja jestem "lajkonikiem" i muszę odwołać się do Waszego doświadczenia. A marzy mi się jeszcze jakaś rybka na dno (salarias, Signigobius biocellatus?) i Nemateleotris decora. Myślicie, że układ - dwa błazenki, decora, babka i jeden pterapogonek to byłaby zbrodnia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed laty rozmawialem z "Gdanska" ekipa i ten temat wtedy byl na topie. Kazdy twierdzil, ze z tych rybek, ze stada, pozostanie w koncu jeden, takze Twoje przemyslenia wydaja mi sie bardzo dobre :welcome:

Ps: sam tych pieknych rybek nie mialem, wiec moze poczekaj, az sie ktos wypowie na podstawie wlasnych doswiadczen.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic podobnego do zbrodni :yes z powodzeniem można trzymac jednego pterapagona, wiem z doświadczenia własnego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Pyszczaki pyszczakami ale pterapogony nie mają z nimi nic wspólnego poza trzymaniem małych w pysku. Te ryby nie są spokrewnione ze sobą, żyją w zupełnie innym środowisku, mają inne zwyczaje, inna budowę ciała.

Pterapogony dobierają się w pary i wtedy wybierają sobie terytorium. Para w naturze wypędza inne pterapogony ze swojego terytorium a w akwarium nie ma takiej możliwości dlatego się pozabijają. W akwarium można trzymać jednego lub parę.

Nie każdy samiec i samica muszą się polubić, dlatego dobranie pary jeśli się nie ma grupy ryb jest trudne.

kopalnia informacji o pterapogonach: Mój odnośnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wybrałem w sklepie ze stadka pterusiów dwie sztuki, które trzymały się cały czas razem i po dwóch latach, do dziś pływają razem. Niejedno tarło już odbyły :) Spokojnie możesz mieć dwie pterapogony, tylko musi być to parka. A do 2xbłazen i 2xpteruś dorzuciłbym magnificę i jakąś babeczkę z krewetką :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy da się u nich rozpoznać płeć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.