Skocz do zawartości
Gość Leon

Rola odpieniacza w zbijaniu fosforanów

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Leon

Ostatnio znowu gdzieś mi błysnęło, że odpieniacz odgrywa rolę w walce z fosforanami.

Tylko, że nie mogę zrozumieć jak działa. Wyjaśnijcie mi proszę jak dziecku :)

PS. próbowałem szukać na forum i w necie ale nie znalazłem odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz nie usuwa fosforanow ale białka i produkt organiczny, który w procesie rozkladu moga zmienic sie w fosforany (ale nie wlasciwe fosforany), to tak najprosciej :p

Kraży w necie teoria ze niby odpieniacz usuwa formę lotna fosforanów ale nikt tego jeszcze nie udowodnił naukowo z tego co się orientuje.

ff37c322e831cc203da4ccb0e5154311u1046a915.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Odpieniacz białek - jest to filtr usuwający z wody słonej m.in. tłuszcze, kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne, aminy, lipidy, fosforany, fenole, węglowodany, jodki i metale związane z białkami. Wprowadzana do urządzenia woda jest spieniana przez drobne pęcherzyki powietrza. Następnie piana unosząca się na powierzchni wody przelewa się do oddzielnej komory, w której zbierają się skondensowane zanieczyszczenia w postaci ciemnego płynu. Oczyszczona woda natomiast wraca do zbiornika" Źródło Wikipedia

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leon

kokoz - która to ta lotna forma fosforanów bo narazie doczytałem o organicznych i nieorganicznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez karmienia bakterii jego rola jest zadna.

Nie dalej jak miesiac temu byla dyskusja co wywala odpieniacz, badania zrobiono na uniwersytecie i podano wyniki.

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez tego nigdzie nie doczytałem, kiedyś temat zgłębiałem i na co niektórych zagranicznych forach co jakiś czas ktoś z takim czymś wyleci ze niby w bąbelkach powietrza pękających w kubku odpieniacza zawarte są fosforany.

I nie chodzi mi tu o materiał biologiczny zawarty na powierzchni bąbli.

ff37c322e831cc203da4ccb0e5154311u1046a915.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leon

Czy karmienie bakterii.. to lanie wódki ?

Jesli masz link do tej dyskusji pod ręką to poproszę.

http://reefkeeping.com/issues/2006-09/rhf/index.php

The organic compounds removed by a skimmer collectively contain carbon, hydrogen, nitrogen, phosphorus and sulfur, among other atoms. So skimming and exporting organics tend to have the very useful attribute of exporting these molecules before they can be broken down into phosphate (and nitrate, sulfate, etc). Many organisms, from fish and people to bacteria, for example, take in organic materials as a source of energy and release the excess nitrogen, sulfur and phosphorus not needed for growth. In many cases in an aquarium these excreted materials end up as phosphate (and nitrate, sulfate, etc), either by direct excretion, as in the case of phosphate and nitrate, or as ammonia, urea or other nitrogen-containing compounds that, through additional bacterial processing, can end up as nitrate.

Inorganic orthophosphate itself does not adsorb onto an air water interface, and so will not be directly skimmed out. In fact, such highly charged ions as phosphate are actually repelled by an air / water interface, where they are unable to be effectively hydrated on the side exposed to the air.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Widzę Leon że masz wątpliwości co do przejścia całkowicie na ATS.

Jak napisał Grzegorz Dyzma była o tym dyskusja tutaj:

http://nano-reef.pl/topic/23248-przewymiarowany-odpieniacz-pytanie/page__st__20

Zachodni badacze piszą wprost, że nazwa odpieniacz białek to archaizm sprzed lat kiedy to stworzono to urządzenia w celu ich odpieniania. Najnowsze badania pokazują, że białek to jest akurat najmniej w tym co znajduje się w kubku.

/edit

tak długo siedziałem na tym postem, że przegapiłem że dałeś już link ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leon

Dzięki za linke.

Z ATS'a jeszcze nie zrezygnowałem a raczej miotam się pomiędzy mocniejszym odpieniaczem a ATS'em :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.