Skocz do zawartości
Warszawiak

LPS ok SPS już nie...

Rekomendowane odpowiedzi

Według Twojej teorii świecąc diodą 1W w butelce coca coli utrzymasz SPS`y, w sumie jest 1W na litr...W tak małym zbiorniku przelicznik 1W/L nie ma najmniejszego sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AnT

rób jak chcesz

balinga leje i kh mam 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 ukwialy, ksenia, sarco... Tam moze byc niezla walka.

Kiedys tez kombinowalem z przejsciem z miekkich na sps-y. Dlugo nie moglem sie polapac o co chodzi. Po jakims czasie juz sps-ow nie kupowalem, bo to byla strata kasy. W koncu pozbylem sie wszystkich miekkich, zbiornik pochodzil miesiac z odpieniaczem i weglem i wstawilem 2 szczepki montiporek. Utrzymaly sie!

Dasz rade, tylko na cos sie zdecyduj. Parametry masz jak najbardziej dla sps-ow. :welcome:

Jak Peniek napisal; w duzych zbiornikach czasami widac pomieszane rozne rodzaje korali, ale tam tez chodza odpieniacze jak beczki, ozon, a i tak jest wojna.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze, te szczepki LPS co już mam no to największa jest euphylia ma 2 duże główki no i 3 się już dzieli na dwie. Sarco jest wielkości paznokcia, no naj większy jest heteractis za nim jest quadricolor. No i xeni troszkę się rozrosło... no nic... na razie zostanę przy LPS'ach zobaczę jeszcze 2 dni potrzymam szczepki SPS. jeśli nic z tego to je oddam na przechowanie do RM gdzie SPS otwierają się nie samowici...

dziękuję stani za oświecenie...

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno w tym co pisze Stani jest dużo racji. Z drugiej strony jak spojrzę na baniak Lufta .... Tam jest wszystko i to wszystko prawie wychodzi z baniaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co zbiornik to inny swiat. Pamietam jak mnie meczyl fakt, ze ktos mial xenie umbellate a u mnie nie chciala rosnac. Potem jak zaczela, to co kwartal wyrzucalem wiadro, bo by wszystko zarosla. Co sie zmienilo, nie wiem...

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sa nowe wyniki testów, niestety NO3 wyżej niż było... ale wiem dlaczego... kilka dni temu zakręciłem odpieniacz...... (please no comment) teraz już pieni.. :)

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pilnuj Mg, bo moga wyjsc glony.  

Piekna sytuacja do zadzialania wodka :welcome:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AnT

Z drugiej strony jak spojrzę na baniak Lufta .... Tam jest wszystko i to wszystko prawie wychodzi z baniaka.

on też leje ballinga do baniaczka - no nie Lufcik :D i takie tam dodatki :evil:

p.s

już przestałem wieżyc dawno że jak czystego ballinga lejesz to jest git i sps muszą być w dobrej kondycji :harhar:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Magnez teraz to już nic... jak miałem 1600 to myślałem że zwariuje... nie wiem czemu nagle sam zaczął opadać. Na NO3 sa preparaty, tylko nie wiem czy je stosować. Nie mówię tu o absorberach.

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co zbiornik to inny swiat. Pamietam jak mnie meczyl fakt, ze ktos mial xenie umbellate a u mnie nie chciala rosnac. Potem jak zaczela, to co kwartal wyrzucalem wiadro, bo by wszystko zarosla. Co sie zmienilo, nie wiem...

hah ja mam xenie i SPS'y... i rosną zarówno xenia jak i one... za to nie rosną mi grzybki, zoasy, proto, itd ;) co zbiornik to inny świat ;)

tylko fakt faktem to jak wyjąłem węgiel to się SPS'y zlękły i chciały uciekać ;) więc potwierdzić można tylko jedno w małym zbiorniku przy dużej różnorodności obsady (koralowców) mamy tez niezłą chemiczną zupę - różnorodność chemicznych związków wydzielanych na "przekór" swoim sąsiadom ;)

ja jeszcze jedną rzecz bym zrobił podniósłbym zasolenie tak na 1,026 lub nawet ciut wyżej... miękkim się to nie spodoba ale SPS'om powinno!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W budowie jest nowy odpieniacz na pompie AQ1200 zobaczymy jak sobie poradzi z tą moją obsadą i NO3. Gdzieś tam za górami za lasami... czaję się na powiększenie zbiornika... ale na razie wszystko utknęło w martwym punkcie.

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam niestety testu na NO2.

zobacz jak sobie poprawiles reputacje wrecz niedopuszczalna podrecznikowa taka wpadka. :thumbsup:

mam na mysli te dwa plusiki za cytowana wypoowiedz. Jak ja szanuje tutejsza wyrozumialosc.

pozdrawiam

Edytowane przez darecky3 (wyświetl historię edycji)

122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tego postu miało tam nie być... to nie był do tego tematu... @mariuszduch chodzi Ci o foty odpieniacza?? był pracował... a teraz stoi w rezerwie zastąpiony Turboflotor Blue 1000

Edytowane przez Warszawiak (wyświetl historię edycji)

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma czym się chwalić. Życia praktycznie nie ma... miałem katastrofe i zbiornik wraca do życia już około 1,5mc. Jak dobrze wszystko się rozstrzygnie to będą zmiany... 220+sump ale zobaczymy na co to szkło przenzacze... marzy mi się szczepkarium..

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczepkarium w tych 220 litrach Ci sie marzy?

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta.. dziwne nie..??

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie, że dziwne. No ale od czego są marzenia. Tego Ci życzę! Pozdro!

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczepkarium w 220 a główny będzie pewnie ze trzy razy większy :p

Też bym tak chciał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce 220 to wcale nie takie duże...

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.