J@cekWro Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2011 Panowie prośba o podpowiedź jak zapanować i co dalej robić ... a czego nie. Tak sobie myślę, że mam niezły rozjazd równowagi w zbiorniku. Obecnie NO3 nie wykrywalne ... PO4 testem Salifert'a nie wykrywalne, KH Salifert sztywno coś w granicach 7,7 a 8, Ca i Mg w normie. Więc ... Około 2 miesięcy temu zamiast zostart odpaliłem pellety. Teoretycznie od tego zaczęły się problemy ... ale nie koniecznie od pelletek bo mogło to być spowodowane kolejnymi historiami. Nie wiadomo skąd wywaliło cjano (być może jakieś zachwianie NO3 - PO4) ... po miesiącu korale zaczęły przechodzić metamorfozy - jedne drastycznie pojaśniały, zrobiły sięwyprane inne poszły totalnie w brąz a jeszcze inne głównie montipory kwitły jak nigdy ... nie wiem jak to interpretować - dwie identyczne acropory stojące praktycznie obok - jedna brąz, druga wyprana i prawie biała, część obrosła brązowym nalotem... coś tam niestety też padło (nadmiar bakterii, może stres ?) Kolejny problem który się pojawił to padnięta lampa z jednej strony zbiornika ... po 7 dniach czekania na powrót z serwisu kolejne acropory poszły w brąż ... jeden histerix zaczął bieleć od dołu ale u góry polipuje jak trzeba ... Obecnie nie leje nic, nie dokarmiam korali, nie robię totalnie nic. Wróciła lampa, którą włączyłem na 10% i będę co parę dni zwiększał. Dodam jeszcze jedną rzecz ... wyjście wody z reaktora pelletek nie było skierowane do odpieniacza - mam odpieniacz zasilany bezpośrednio z komina - konsultowałem temat z Krzysztofem który stwierdził, że teoretycznie nie powinno być problemu - zacząć od małej ilości kulek, mierzyć parametry i ewentualnie dosypywać ... być może zbyt duża ilość "biomasy" wytwarzanej z kulek szła w zbiornik, sam nie wiem czy i jaki mógłby być skutek. Generalnie co dalej ? ... a co nie ? ... postanowiłem czekać nie robić nic, nic nie lać, nie dokarmiać i nie zmieniać. Jedyne co zmieniłem to podłączyłem kolankiem odpływ z reaktora bezpośrednio w odpieniacz. Jakieś podpowiedzi ? Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubaaas Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2011 U mnie bylo podobnie. Wczesniej baniak prowadzony na Zeostarcie. Wycofalem zeostart i przenioslem sie na reaktor z kulkami. Przez ok. 2 miesiace korale bardzo podobnie reagowaly jak Twoje. Pare zaczelo schodzic o dolu, czesc bardzo rozjasnila sie a polipowanie i przyrosty slabe. Dalem kulkom 2 miesiace i pewnego dnia wyciagnalem reaktor i wrocilem do dozowania Zeostartu. W ciagu kilku dni wszystko wrocilo do normy a caly baniak dostal mega kopa i wszystko rosnie jak na drozdzach. A i tak samo po ok. miesiacu peletek pojawilo sie cyjano, ktore zwalczam do dzisiaj. Moze peletki gryza sie z flora bakteryjna po zeostarcie. Czy dozowales jakies bakterie wczesniej? U mnie raz na 2 tygodnie Biodigest. PS: Dodam, ze u mnie bylo 250ml pelletek na ok 1500lt netto wody w obiegu. Wiec nie bardzo duzo. Cytuj 1248l+700l (3x400W+6x39W, BK250, 2x8000l/h obieg, 60X Tunze cyrkulacja i inne graty...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2011 Ja bym odłączył lub zdecydowanie zmniejszył ilość pellet. BTW. Polimery wymagają dość silnego odpieniacza a APF 600 na Twoją pojemność specjalnie przewymiarowany nie jest.... Cytuj http://www.advanceda...ul-beyond-words http://nano-reef.pl/...la/page__st__40 http://nano-reef.pl/.../page__hl__4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2011 Ja bym odłączył lub zdecydowanie zmniejszył ilość pellet. Jak pisałem zacząłem od małej ilości zgodnie z zaleceniami ... być może mimo małej ilości problem w tym że woda z reaktora kulek nie szła w odpieniacz. Czy dozowales jakies bakterie wczesniej? U mnie raz na 2 tygodnie Biodigest. Lałem zawsze i leję Biodigest co 2 tygodnie przy podmianach. Co do Zeostart też byłem wcześniej zadowolony tyle że uwiązany codziennym dozowaniem rano i wieczorem. ... kurcze jak to jest że u jednych kulki działają a u innych nie, sam wcześniej miałem przy 144l i było ok. Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubaaas Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2011 Lałem zawsze i leję Biodigest co 2 tygodnie przy podmianach. ... kurcze jak to jest że u jednych kulki działają a u innych nie, sam wcześniej miałem przy 144l i było ok. Dlugo zastanawialem sie nad tym dlaczego wlasnie u niektorych pieknie chodza a u mnie sie nie sprawdzily. Ciekawe czy to zbieg okolicznosci, ze akurat oba te zbiorniki wczesniej chodzily na Zeostart+Biodigest... moze rzeczywscie tworzy sie jakas rownowaga bakteryjna, ktora pozniej kloci sie z pelletkami? Moja rada to na tydzien/dwa odlaczyc pelletki i zobaczyc jak baniak zareaguje. Dozowanie ZS rano i wieczorem jest upierdliwe. Kupilem pare dni temu wode sterylizowana z apteki i bede kombinowal z rozcienczaniem tak aby podlaczyc pod pompe dozujaca. Ponoc to sie sprawdza ale malo informacji jest dostepnych na ten temat. Cytuj 1248l+700l (3x400W+6x39W, BK250, 2x8000l/h obieg, 60X Tunze cyrkulacja i inne graty...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2011 Dozowanie ZS rano i wieczorem jest upierdliwe. Kupilem pare dni temu wode sterylizowana z apteki i bede kombinowal z rozcienczaniem tak aby podlaczyc pod pompe dozujaca. Ponoc to sie sprawdza ale malo informacji jest dostepnych na ten temat. Też mi to chodziło po głowie ... to jest byc może jakieś rozwiązanie ... daj znać jak coś znajdziesz na ten temat lub jak jakieś efekty osiągniesz ... sam też poszperam. Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2011 J@cekWro - czy możesz sprawdzic jaki masz redox i PH? Dozowanie ZS rano i wieczorem jest upierdliwe. Kupilem pare dni temu wode sterylizowana z apteki i bede kombinowal z rozcienczaniem tak aby podlaczyc pod pompe dozujaca. Ponoc to sie sprawdza ale malo informacji jest dostepnych na ten temat. Kubaas, tylko nie zapomnij się podzielić doświadczeniami Cytuj http://www.advanceda...ul-beyond-words http://nano-reef.pl/...la/page__st__40 http://nano-reef.pl/.../page__hl__4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2011 J@cekWro - czy możesz sprawdzic jaki masz redox i PH? Niestety nie mam czym zmierzyć .. ale pomyślę o tym popytam może ktoś w pobliżu ma możliwość. Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2011 Niestety nie mam czym zmierzyć .. ale pomyślę o tym popytam może ktoś w pobliżu ma możliwość. DO pomiaru ORP wystarczy że znajdziesz elektrodę Zobacz na to http://nano-reef.pl/...__1#entry235996 Cytuj http://www.advanceda...ul-beyond-words http://nano-reef.pl/...la/page__st__40 http://nano-reef.pl/.../page__hl__4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guliwer777 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2011 Witam Też jestem bardzo ciekawy jak z rozcieńczaniem, sam bym pod pompę podłączył. Pozdrawiam Cytuj 600L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2011 Kupilem pare dni temu wode sterylizowana z apteki i bede kombinowal z rozcienczaniem tak aby podlaczyc pod pompe dozujaca. Ponoc to sie sprawdza ale malo informacji jest dostepnych na ten temat. Fakt są ludzie na zeovit.com którzy twierdzą że dozują rozcieńczone roztwory i działa ... ale nikt nie napisał co i jak ... podpytam jeszcze może ktoś odpisze. Więc jeszcze moje koślawe przemyślenia ... wcześniej dozowałem ręcznie 4 krople dziennie ZS na mój litraż i było chyba OK. Nie wiem z czym rozcieńczać ale być może jak piszesz - woda sterylna. Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubaaas Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2011 Wyslalem maila do KZ z zapytaniem o mozliwosc rozcienczania ZS i ewentualne zalecenia w tym zakresie. Jesli dostane odpowiedz to od razu wrzuce na forum. Cytuj 1248l+700l (3x400W+6x39W, BK250, 2x8000l/h obieg, 60X Tunze cyrkulacja i inne graty...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubaaas Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2011 Ponizej odpowiedz z KZ. Od samego Thomasa Pohl'a Dear Jakub, you can take only full steril water, but please test in a small quantity befor you make larger ones. Mit freundlichen Grüssen / Best regards Thomas Pohl Dzisiaj zaczne proby. Sorka, ze troche off-topic sie zrobil. Wyniki prob umieszcze w oddzielnym watku. Cytuj 1248l+700l (3x400W+6x39W, BK250, 2x8000l/h obieg, 60X Tunze cyrkulacja i inne graty...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2011 OK. czyli wiadomo woda sterylna ... a jakie proporcje Twoim zdaniem ? Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach