Ritter Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2012 Taaaak, przy 400w led radiator chłodzą 3 wentylatory po 22 zł na 24v podłączone do 12v aby nie było ich słychać. Radiator nigdy nie przekroczył 40 stopni bo na tyle mam ustawione zabezpieczenie. Czyli drogo, zawodnie, skomplikowanie i nieskutecznie? Teoria swoje, praktyka swoje, ech gdyby nie ta poczetwień nadfiolet i infradźwięki. Nie mam zamiaru polemizować z twoim osądem. Dla mnie prawa Wiena i związana z tym emisja promieniowania podczerwonego nadal obowiązują. Gdyż do zbudowania czegokolwiek w sposób świadomy są potrzebne obliczenia.Choćby po to by bez sensu nie pakować w coś zbędnego materiału. Tak więc skoro Twoja belka oświetleniowa działa w tak doskonały sposób to mogę jedynie pogratulować wyczucia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2012 Ritter, nie gniewaj się, ale chłopaki chcą tylko po prostu chłodzić ledy a nie przeszczepiać człowiekowi serce szympansa... Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
premiero Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2012 Skoro pojawił się temat szklanej chłodnicy i komplikacji z jej stworzeniem, to może by tak klasyczny system, w którym wymiennik znajduje się w szklanym cienkościennym naczyniu (na przykład akwarium) wypełnionym przewodzącą ciepło cieczą (na przykład wodą), a to akwarium w sumpie? W efekcie mamy odizolowane środowisko słone od chłodnicy. Pytanie tylko, czy taka efektywność oddawania ciepła przez szybę będzie wystarczająca dla LED-ów, bo dla rybek na pewno (w końcu tak działa grzałka). Cytuj 300x80x80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2012 Tylko co latem? Dołożyć chłodziarkę bo nam ledy grzeją wodę w sumpie? Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldit1 Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2012 można włączyć w obieg chłodnicę z jakiegoś auta i masz chłodziarkę dla akwarium przy odrobinie elektroniki masz stałą temperaturę cały rok. Mnie tylko martwi na jaką wysokość trzeba przetłoczyć wodę ,żeby miało to wszystko sens musiało by to pracować w obiegu zamkniętym jak kubełek wtedy nie ma problemu z pompą obiegową ,w innym wypadku pompa obiegowa będzie musiała mieć dość dużą moc aby pokonać grawitację , i tu nasza koncepcja bierze w łeb bo jaki jest sens dogrzewania akwarium gdzie tracimy minimum 30-40 wat na kolejną pompę obiegową Tak czy siak wygrywa koncepcja wiatraków na radiatorze ,prosto tanio i bezproblemowo ,i bez strachu że woda z chłodzenia wycieknie do akwarium. Paru kolegów już pisało od dokładaniu t5 do ledów i wtedy nam się grzałka rzadziej lub wcale nie załącza . Cytuj gallus in suo sterquilinio plurimum potest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
premiero Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2012 Tylko co latem? Dołożyć chłodziarkę bo nam ledy grzeją wodę w sumpie? Wszystko zależy od konkretnego zbiornika i pomieszczenia. Mój zbiornik stał w północnej części mieszkania i przy LED-ach latem wciąż dogrzewałem grzałką wodę. Ponieważ i tak uważam, że jeśli ktoś chciałby pójść w chłodzenie LED-ów wodą, to i tak należałoby zostawić wentylatory jako zabezpieczenie, to latem tam, gdzie woda byłaby przegrzewana, można by wyłączyć obieg wodny a zostawić chłodzenie na samych wentylatorach. Cytuj 300x80x80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach