Skocz do zawartości
Warszawiak

Odpieniacz na pompie Aqua Medic AQ 1200

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar wykorzystać tą pompę do odpienka DIY ale nie mogę się zdecydować na rodzaj/zasadę działania.

Czy taki jak Aqua Medic Turboflotor I 400.

600488ec1aace18bm.jpg

Czy może coś na zasadzie działania Royal Exclusive Bubble King Mini 160 (chodzi tylko o zasadę działania)

4e2eb4a519734351m.jpg

Niestety muszę wykorzystać każdą przestrzeń i będzie on niestety prostokątny. Na razie zbiornik to ReefMax.

ewentualnie jaką inną konstrukcje mogli byście polecić do tej pompy.??

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie sprawdziła się idealnie kopia turboflotora :)

Szkoda że wcześniej nie dałeś znać w sylwestra wywaliłem ten odpieniek, dostał byś gratis :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba się zap!@#$#!$!@#!@#%**&^#Q%#%&Q#..!!!!!!!!

A czemu go wywaliłeś...?? Z czego go robiłeś??

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:welcome:

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem projekcik taki prosty.. ale mniej więcej widać o co chodzi, czy to będzie działać.? Wymiary sa już tam przybliżone.

Czyli:

Wysokość: 43

Głębokość Około 7,5

Szerokość: 19

Cylinder u podstawy ma 7,5cm zaś u wylotu w kubku 3,5cm

Wysokość od wylotu pompy do podstawy cylindra 21 cm

a8870846941c4fc2med.jpg

proszę o sugestie, będę wdzięczny.

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darku, Ty masz duże doświadczenie w konstrukcjach, może coś doradzisz...?? Nie wieżę że na forum nikt nic na ten temat nie może napisać.

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że w temacie jest ruch. Więc skłoniło mnie to do wykonania kolejnego projektu:

3e57153c02ad184amed.jpg

Stożek zaczyna się na wysokości 35cm od dna, poziom wody w tej komorze jest na wysokości 38-39cm Czy tak zanurzony stożek będzie dobrze się spisywał??

Średnica stożka u podstawy to 8cm (w praktyce wyjdzie pewnie około 7,5cm zaś u wylotu ma on średnicę 3cm wysokość stożka to około 13cm

nie wiem tylko jakiej średnicy zrobić otwory które rozpraszają pęcherzyki powietrza.

Za pomoc w przygotowaniu tego projektu dziękuję mickeangello

Jeszcze takie pytanie jakiego kleju alternatywnie można użyć do sklejenia tej konstrukcji?? Czegoś w zamian Acrifix 116. Chodzi głównie o to a by był łatwo dostępny. Konstrukcje z PLEXIGLASU oraz PVC

Edytowane przez Warszawiak (wyświetl historię edycji)

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylu speców tu na forum od odpieniaczy i żaden nie potrafi nic doradzić w tym temacie?? Ciekawi mnie sprawa tylko czemu tak się dzieje...

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byc moze ochrona konkurencji ;)

500L OptiW.12mm +sump112L

Odpieniacz BubbleKing mini200.Pompa obegowa New Jet 4500L/h , cyrkulacja 2xTunze6095 + multicontroler7096+JEBAO RW15 .oswietlenie Giesemann Infinity 2x250W+4xT5 ok 35kg skaly + 20kg Livesand+ Sera Siporax 3l.Automatyczna doleweka i inne duperele + TM Bio NP Pellets sie kreca.Reaktor Wapnia ala Dastaco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to nie jest produkcja masowa tylko odpieniacz w liczbie 1 sztuki i to do mojego RM'a :) lol..

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

choć fachowcem nie jestem to z alternatyw kleju pleksi klei w miarę dobrze dowolny kej cyjano akrylowy typu kropelka, cyjanopan e itd. ze spienionym pcV jeszcze lepiej ten sam klej klei je na amen ale pod warunkiem że powierzchnia czysta - odtłuszczona i sucha. Ta grupa klei ma tylko jedną wadę nie uzupełniają szczelin- da się to obejść wystarczy zmielić drobne wiórki spienionego pcv w młynku do kawy wychodzi biały proszek ;) a następnie nanieść troszkę kleju na szczelinę posypać proszkiem i ponownie zalać klejem, powstaje spoina trudna o rozerwania

ps uwaga na oczy szczególnie podczas zalepiania spoin powstaje gaz łzawiący + spoina zagrzewa się bardzo mocno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, a czy te kleje nie wpłyną na życie w zbiorniku? Czy są bezpieczne w zastosowaniu w akwarystyce morskiej.

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

większość na tym forum poza multi putem klei korale cyjano akrylem w żelu i nikt na razie nie pisał o stracie zwierzaków, sam mam tak poklejony już trzeci model odpieniacza, zewnętrzny filtr glonowy, pudełko przelewowe i nic nie padło. Według mnie najlepiej dołożyć nowy - klejony sprzęt parę godzin przed co tygodniową podmianą + trochę węgla i mamy spokojne sumienie że nam nic nie padnie

ps a czemu nie zastosujesz lepszej pompy np newa BP 1202 moc 18W na naszym forum bodaj Sebatek na tej pompie zbudował fajne cudo a na sąsiednim forum mają projekt podobny tylko uproszczony o wlot od dołu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz podesłać link do tamtego tematu?? Tą pompe kupiłem okazyjnie to po pierwsze, po drugie ma mesha.

A tak po za tym to co to za pompa?? :) W końcu coś się ruszyło..

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

link poszedł na pw

i jeszcze jedno "ale" ja bym raczej nie robił rozbieralnego dna bo jak raz odkręcisz to za każdym razem kant odpieniacza wyląduje w innym miejscu w stosunku do pompy , co do tej konstrukcji mam podobną na tym samym pojemniku tylko że do kubka idzie mi rura 3\4cala do wody zimnej do klejenia i łączona poprzez złączkę( przeciętą na pół) z korpusem, połączenie szczelne i obyło się bez frezarki. Z wada że do pompy newa trzeba rurkę 50mm średnicy a taką trudniej dostać. Najczęściej w obi mają 40mm rurę + pasującą złączkę co do większych to może być ciężko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za link dziękuję. Co do pompy nie będę jej zmieniał. Musi zostań AQ1200.

Jeśli chodzi o dno będzie sztywne tak aby odpieniacz zawsze trzymał wymiary.

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pompy nie będę jej zmieniał. Musi zostań AQ1200.

w tej sytuacji najlepiej poproś kogoś z forum aby z wymiarował ci odpieniacz w którym fabrycznie ta pompa pracuje a w szczególności średnicę rurki w kubku i na jej podstawie zmajstruj sobie odpieniacz, kształt komory reakcyjnej możesz mieć jak w bk160 nawet zawór można podobny z rurek zastosować, ma to ten plus że będziesz miał możliwość regulacji piany na zaworze co daje bardziej precyzyjną regulację niż w przypadku gdy rodzaj piany regulujesz ustawieniem kubka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, a czy te kleje nie wpłyną na życie w zbiorniku? Czy są bezpieczne w zastosowaniu w akwarystyce morskiej.

kiedys poruszylem temat klejow do acrylu. O dziwo znalazlem to czego szukalem, polecam klej IPS weld on Nr4 i 16.

pozdrawiam

link

http://www.alugraf.pl/@weld-on

122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I mówisz że te kleje są bezpieczne dla życia w zbiorniku???

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nr 4 i 16 stworzone z mysla o akwariach przede wszystkim morskich. 100% bezpieczne. Jak potniesz elementy do laczenia to w 10 minut bedziesz mial sklejony odpieniek. Spoin nie znajdziesz. Jak kleic zajrzyj na youtube.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc w tej kwestii.

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz zrobiony, jutro postaram się wstawić film na YT oraz zaprezentować zdjęcia. Jest to konstrukcja banalna, na razie męczę się z wyregulowaniem go. Ale jest skręcony na 30% (powietrze). Przy 50% wywala wodę (mega mokrą pianę) przez rurę reakcyjną do kubka. Ale mogę śmiało powiedzieć że cel osiągnięty.

ReefMax

2,5 l. spiorax
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....aaaa....hmmm....yyyy...czym poklejony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.