Skocz do zawartości
adrianpotocki

Odpieńkowe dywagacje

Rekomendowane odpowiedzi

ja używam trochę przewymiarowanego odpieniacza :lol:

w 500 litrach wody pracuje BK250 :welcome:

u mnie wyjałowienie wody występuje wtedy gdy odpieniacz z wody w akwarium robi czyste RO a sól pakuje do torebek

:rofl:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO łatwiej kijek pocienić niż go potem pogrubasić. Silniejszy odpieniacz, z łatwością przytłumimy a ze słabszego za konia nic nie wydusimy, jak zajdzie nagła potrzeba.

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wniosek jest jeden:

KUPIĆ WIĘKSZY, O WYDAJNOŚCI OK 3 RAZY WIĘKSZEJ NIŻ OBIEG WODY W TWOIM ZESTAWIE (AKWARIUM I SUMP)!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wniosek jest jeden:

KUPIĆ WIĘKSZY, O WYDAJNOŚCI OK 3 RAZY WIĘKSZEJ NIŻ OBIEG WODY W TWOIM ZESTAWIE (AKWARIUM I SUMP)!!!!

regulamin; nie piszemy wielkimi literami pkt.5 :rtfm:

4429_4437.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30

ja bym to ujął trochę inaczej :welcome:

mamy różne akwaria, a odpieniacz należy dobierać do akwarium jako całości biorąć pod uwagę obsadę i jej wymagania,

a nie tylko ilości wody w obiegu :welcome:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuje wymiar akwarium 135wys-70wysok-80szerok co daje ok 660lnetto + 300l Sump. Czyli ok 1000l.

Obsada to korale i większa ilość ryb tak więc odpieniacz powinien mieć wydajność ok 3000l. polecicie jakiś godny uwagi w rozsądnej cenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam nie jestem pewien z tymi wyliczeniami odpienkow 60% korekty, albo inaczej x3 do obiegu wody. Zawsze znajdzie sie jakis problem. Wiem ze wiekszy daje mozliwosc przydlawienia a jak zajdzie potrzeba to mozna puscic cala para w razie emergency. Wiadomo tez ze duze zbiorniki to wiele obsady koralowcow. Samym balingiem i doustnym karmieniem da sie pociagnac ale co w przypadku fitoplanktonu ? Czy taki kombajn nie wycagnie mi takiej diety dla rogacizny na kamieniach? No mozna wylaczyc chocby na noc ale to sie mija z celem, bo restart to ponowna stabilizacja takiego kombajnu na dwie, trzy doby...i tu masz babo placek :harhar:

122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

regulamin; nie piszemy wielkimi literami pkt.5 :rtfm:

A ja powiem że pisane dużymi literami lepiej się czyta ,tak czy...

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie i liczę na odpowiedz.

zalałam zbiornik-wodą z działającego akwarium-100% wody.skały nie włożyłam-zmiana w funduszach.. obecnie zbiornik jest zalany tylko wodą skałe będe mogła kupić dopiero za miesiąc-czy ta woda będzie się nadawał po takim czasie? czy musze zalać zbiornik od nowa? jest to reef max i było podłączone wszystko-dziś wyłączyłam jak się dowiedziałam,że musze czekac miesiąc na skałe.co robić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30

mam pytanie i liczę na odpowiedz.

zalałam zbiornik-wodą z działającego akwarium-100% wody.skały nie włożyłam-zmiana w funduszach.. obecnie zbiornik jest zalany tylko wodą skałe będe mogła kupić dopiero za miesiąc-czy ta woda będzie się nadawał po takim czasie? czy musze zalać zbiornik od nowa? jest to reef max i było podłączone wszystko-dziś wyłączyłam jak się dowiedziałam,że musze czekac miesiąc na skałe.co robić?

spuść wodę, wyczyść akwarium, szkoda prądu na mieszanie wody :welcome:

za miesiąc jak będziesz kupowała skałę zalejesz ponownie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.