minio_p Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2012 Witam. Mam pytanie odnośnie wody RO, która znajduje się w zbiorniku z automatyczną dolewką. Mianowicie: 1. jak długo znajduje się porcja wody przeznaczona na uzupełnianie poziomu w waszych zbiornikach? 2. czy jest jakiś maksymalny czas jej przetrzymywania, w którym jej właściwości nie zmieniają się? 3. czy zbiorniki te przykrywacie, żeby kurz nie opadał na powierzchnię? 4. czy stosujecie w tych zbiornikach jakąś cyrkulację, czy napowietrzanie w celu wyeliminowania powstającego na powierzchni wody korzucha. 5. czy powstający, w/w korzuch jest niebezpieczny dla organizmów morskich? Pozdrawiam i z niecierpliwością oczekuję na odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2012 Wode uzupelniam co tydzien, a w zbiorniku jest dawka na 4 tygodnie. Zbiornik jest zakryty. Zadnej cyrkulacji tam nie mam bo po co ? Woda jest wyjalowiona, takze korzuch nie powstaje. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
minio_p Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2012 Wode uzupelniam co tydzien, a w zbiorniku jest dawka na 4 tygodnie. Zbiornik jest zakryty. Zadnej cyrkulacji tam nie mam bo po co ? Woda jest wyjalowiona, takze korzuch nie powstaje. No tak, ale ze względu na wychodzące ze zbiornika przewody, wężyki przykrycie nigdy nie jest szczelne i kurz na wodzie może osiadać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Leon Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2012 minio - nie przesadzaj. Ile tego kurzu przez dziurkę od kabla się tam dostanie. Jeśli masz jakieś obawy to uszczelnij te otwory i nie będziesz się musiał martwić. Odrobina kurzu krzywdy nie zrobi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_d2@vp.pl Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2012 Ja mam w sampie komore na ro 35lit zalewam do pełna i nakładam dekiel z pcv spienione są tylko dwa wycięcia na wężyki dzienne odparowanie ro to ok 4lit i żadnego kożucha na powierzchni wody. Baniak też jest odkryty i cos tam kużu trafia ale odpieniacz to do kubka wywali i wszystko ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2012 No tak, ale ze względu na wychodzące ze zbiornika przewody, wężyki przykrycie nigdy nie jest szczelne i kurz na wodzie może osiadać. zależy jaki masz porządek w domu ja nie trzymam w zbiorniku, mam bezpośrednio z RO do sumpa, bieżącą wodę i kanalizację doprowadziłem pod akwarium, tam mam elektrozawór od pralki, który odcina wodę od filtra RO sterowany automatyczną dolewką. poza tym mi paruje ok 1% na dobę wiec jak masz zbiornik 1/10 pojemności akwarium to powinno starczyć ci na 10 dni Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach