Skocz do zawartości
ziemny

Ustawienie reaktora wapnia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,zakupiłem używany reaktor wapnia deltec pf 501 z komputerem Ph Jbl Pro flora ,przeczytałem milion artykułow i okazuje się ,że im więcej czytam tym mniej wiem i rozumiem .Pod reaktor podłączona jest pompa perystaltyczna deltec 32 ml/minuta. Reaktor zasypałem Rowalithem c+ ustawiłem ph na 6.20 i no właśnie co dalej ?

Czy reaktor ma być włączony cały czas?

Czy pompa perystaltyczna ma być włączona zawsze gdy chodzi reaktor ??

czy ktoś mógł by mnie przeprowadzić przez cały proces krok po kroku tak łopatologicznie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczatek ustaw gtroche wyzsze ph. 6.35-6.40. Pompa glowna reaktora musi chodzic caly czas. Ustaw ilosc podawanego co2 na mierniku babelkow na ok 1 babel na sekunde. Pompke dozujaca pod timer i ustaw doswiadczalnie dawkowanie. Nie masz w stopce nic wiec nikt nie powie ci ile lac :)

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ja mam ustawiony reaktor na 6,5 z skokiem o,1 wyciek na ok 6litra na godzinę w twoim przypadku powinno być 3 litry w sumie masz pompkę w zestawie która poda tobie odpowiednią ilość więc problem odpada wszystko włączone na 24 godziny na dobę co2 jak już kolega powyżej pisał około jeden bąbel na sekundę

akwa 230x180x80x80h 2500 litra w obiegu skała ok 400kg. 2x GIESEMANN 12x54w i 12x80w Royal Exclusiv Bubble King 500 intern i wszystkie zabawki co potrzeba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

topic

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec jak ustawic pompke perystaltyczna by było dobrze , dodam że nie ma ona mozliwosci zmiany podawanych ml i jest to 32 ml/minuta .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30

wiec jak ustawic pompke perystaltyczna by było dobrze , dodam że nie ma ona mozliwosci zmiany podawanych ml i jest to 32 ml/minuta .

wrzuć jakąś fotkę jak masz to poskładane

bo za cho....ę nie chwytam po co Ci potrzebna pompa

u mnie reaktor już dwa lata działa na baypassie bez żadnych dodatkowych pomp :welcome:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz jechać na pompie ,ale musisz dodać jeszcze zegar czasowy ale sekundowy,ja tak miałem do nie dawna i wszystko bujało że hej ,wtedy dozowanie czyli załączanie i wyłączanie pompy regulujesz zegarem

380l+100lsump,HQI2x250W+T5 2x54W,cyrkulacja30000,ATI BM200,Eheim 1262,Reaktor wapnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uaktualniłem stary temat o rysunek : topic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy obieg reaktora na czas nocy mozna wylaczyc , a w ciagu dnia ustawic pompe na interwał .

Na opakowaniu rowalith picze ze prawidłowy odciek powinien zawierać się w przedziale kh 30-40 .

Jakie różnice bedą gdy odciek będzie miał 30 kh a jakie 40 ??

Z tego co wyczytałem rowalith c to zasyp głownie wapniowy czy dosypujecie jeszcze do tego jakiś wkład magnezowy ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiegu wewnątrz reaktora nie wyłączaj.

Jak będzie 30 Kh to będzie bównież mniej Ca niż przy Kh >40.

Rowalith to tylko Ca i Kh, kiedyś dosypywałem 10% magnezu Grotecha, ale jakies pół roku temu DarekB mnie przekonał do AquaCrown z magnezem i chwała mu za to :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek do tablicy proszony :D wez aparat i opstrykaj ten swoj bajpas :) tez zapialem trojnik do powrotu, redukcja do 6mm rurek, dwa zaworki i.....

d*pa :) codziennie kapie co raz wolniej :[ wlasnie pompke konstruuje przez to :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30

Darek do tablicy proszony :D wez aparat i opstrykaj ten swoj bajpas :) tez zapialem trojnik do powrotu, redukcja do 6mm rurek, dwa zaworki i.....

d*pa :) codziennie kapie co raz wolniej :[ wlasnie pompke konstruuje przez to :/

chodi tu nie ma co cykać fotek, proste jak konstrukcja cepa :rofl:

wpinasz się zasilaniem reaktora w rurę i po zabiegu,

ważne tylko aby się wpiąć powyżej poziomu zasilania reaktora tak aby woda "naplywala" na pompę bo pompa raczej sama nie pociągnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to wpiety jestes w pompe "do" akwarium czy w rure "z" akwarium? :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30

wpiąłem się w pompe "do" akwarium :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mam tak samo :/ ale moja widac potrzebuje permen albo prostamol uno czy cos w ten desen :D co kilka dni musze podkrecac bo przestaje kapac :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy obieg reaktora na czas nocy mozna wylaczyc , a w ciagu dnia ustawic pompe na interwał .

Na opakowaniu rowalith picze ze prawidłowy odciek powinien zawierać się w przedziale kh 30-40 .

Jakie różnice bedą gdy odciek będzie miał 30 kh a jakie 40 ??

Z tego co wyczytałem rowalith c to zasyp głownie wapniowy czy dosypujecie jeszcze do tego jakiś wkład magnezowy ??

możesz wyłączć na noc ale ryzykujesz skoki Ca i KH w zbiorniku. Można dosypać wkład magnezowy, ale pamiętaj żeby oba zsypy miały przybliżone ph rozkładu. Czyli jak wkład Ca najlepiej rozpuszcza Ci się w ph około 6,2 to dobrać musisz wkład magnezowy, który również w takim przedziale najlepiej się rozpuszcza.

Wydaje mi się, choć nie wiem ze magnez grotecha najlepiej rozpuszcza się w ph 6,5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodi tu nie ma co cykać fotek, proste jak konstrukcja cepa :rofl:

wpinasz się zasilaniem reaktora w rurę i po zabiegu,

ważne tylko aby się wpiąć powyżej poziomu zasilania reaktora tak aby woda "naplywala" na pompę bo pompa raczej sama nie pociągnie

Darek, ty to jesteś magik :)

Reaktor na bypasie, bez sterowania ph, bez elektrozaworu i działa. Dla mnie to magia :)

Jakbym tego nie widział na własne oczy to bym nie uwierzył. Szacun

Ja się poddałem z bypasem po miesiącu walki i codziennego poprawiania zaworka. Dopiero pompka od Skiby 1,2 l/h pozwoliła mi zapomnieć o regulacji reaktora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam na bypasie i nie rozumiem z czym jest problem ze potrzeba ciagle regulować zawor,Niejeden z nas opisał w topicu jak podłączyć reaktor, ano właśnie ile osób używa filtry przed zaworem,dlatego zawor się zapych,leci woda ze śmieciami . Ja mam filterek przed zaworem i czyszcze raz na pare tygodni

OW 800l+sump240l,BK250,obiegowa RD6500,cyrkulacja 3*6105,profilux,oswietlenie 3 sztuki

Pacific Sun 120W Master,Kalkreaktor,a gratow to jeszcze wiecej co nie potrzebuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30

Darek, ty to jesteś magik :)

Reaktor na bypasie, bez sterowania ph, bez elektrozaworu i działa. Dla mnie to magia :)

Jakbym tego nie widział na własne oczy to bym nie uwierzył. Szacun

Ja się poddałem z bypasem po miesiącu walki i codziennego poprawiania zaworka. Dopiero pompka od Skiby 1,2 l/h pozwoliła mi zapomnieć o regulacji reaktora.

zaraz, zaraz to nie tak :harhar:

pomiar Ph mam jak najbardziej, właśnie na podstawie Ph steruje reaktorem,

(mam przecież sterownik ARM-a od Wojtka ,specjalnie go nękałem o dwa pomiary Ph do reaktora)

elektrozawór do CO2 też mam ale mnie wkurzało "pykanie" więc go odłączyłem

a że robię to ręcznie to inna sprawa, tak się nauczyłem/przyzwyczaiłem

działa a to najważniejsze :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.