Marius Zgłoś Napisano 10 Października 2005 Mam juz sporo informacji jak zbuduje i co kupie do swojego akwa. Teraz przyszla kolej na samp ! Nie wiem co powiedziec zeby latwiej bylo mi poradzic, ale sprobuje. Akwarium 450 l, zywa sklala 60-80 Kg, zywy piasek 40 Kg, pompa reddragon 4500. Jakiej wielkosci samp zbudowac co poza odpieniaczem tam wsadzc ? Cytuj ------------------------------------------------------- 160 x 70 x 70 (800l)optiwhite, sump 200l, BK 250 intern, ATON 2x250 Watt (E40) + 4x54 W T5, pompa zwrotna red dragon 6500, cyrkulacja 2 x 6100 tunze + multikontroler, FR509, Profilux, pompki grotecha - balling i ZEOvit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kraszan Zgłoś Napisano 10 Października 2005 Na poczatku myslalem ze literowka... Ale Ty sie widze uparles na ten STUMP... A swoja drogą - jak wymawiacie sump? Tak jak się pisze, czy z angielska [samp] ? Bo ja wole to drugie... Cytuj Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Jan Rogalski Zgłoś Napisano 10 Października 2005 podobno poprawnie jest [samp], ja uzywam zamiennie - i tak wiadomo o co chodzi @marius, mozesz tam wrzucic co tylko sie zmiesci mixer, reaktor, (butli CO2 nie wkladaj:)) czujnik poziomu wody, grzalke, refugium, pompe glowna, w komorze sumpa lampe UV, ozonator, pompy dozujace, wode do dolewek, komputer, chlodziarke ... i pewnie cos by sie jeszcze znalazlo co mozna wlozyc pod akwa. A tak w ogole to sprecyzuj pytanie. Cytuj /Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marius Zgłoś Napisano 11 Października 2005 Moze ktos mi powie jaki duzy samp powinienem wsadzic pod 450 litrowe akwarium Cytuj ------------------------------------------------------- 160 x 70 x 70 (800l)optiwhite, sump 200l, BK 250 intern, ATON 2x250 Watt (E40) + 4x54 W T5, pompa zwrotna red dragon 6500, cyrkulacja 2 x 6100 tunze + multikontroler, FR509, Profilux, pompki grotecha - balling i ZEOvit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 11 Października 2005 Gdzies kiedys widzialm wzor ale nie moge go teraz znalesc V1 - ilosc wodu ponad kominem V2 - normalny poziom wody w sumpie V3 - rezerwa na wode ________________________________ V3| | | | --- V2| | | | | ---- to scianka sumpa z wymiarami i teraz V1<V3 i V2<V1 tak zaprojektyowalem swoj sump Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marius Zgłoś Napisano 11 Października 2005 Nie za bardzo rozumiem co masz na mysli. Mozesz to troch sprostowac ? Cytuj ------------------------------------------------------- 160 x 70 x 70 (800l)optiwhite, sump 200l, BK 250 intern, ATON 2x250 Watt (E40) + 4x54 W T5, pompa zwrotna red dragon 6500, cyrkulacja 2 x 6100 tunze + multikontroler, FR509, Profilux, pompki grotecha - balling i ZEOvit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 12 Października 2005 A czego dokladnie nie rozumiesz V2 to obietosc wody w sumpie v3 to o ile musi byc obietosciowo wiekszy sump zeby pomiescic nadmiar wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hara Zgłoś Napisano 12 Października 2005 Minimalna wielkość sumpa: http://www.reefcentral.com/calc/sump.php Ja Ci powiem tyle: rób jak największy. Obok zostaw trochę miejsca na reaktor i jakieś sprzęty. Zależy jeszcze czy tą pompę chcesz wrzucić do sumpa, czy postawić obok. Narysuj sobie projekcik, wrzuć na forum i ludzie go skomentują, bo tak jak we wszystkim, tutaj rozwiązań też może być wiele. Cytuj Pozdrawiam Jacek 370l, sump 100l, 40kg LR, 4*T5 54W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marius Zgłoś Napisano 13 Października 2005 Z boliczen na tej stronie co podal mi hara wynika ze mam miec samp o wielkosci 420 litrow (liczylem dwa razy), moje akwarium ma 450 litrow cos nie tak chyba wyszlo albo ten kalkulator jest zwalony. Cytuj ------------------------------------------------------- 160 x 70 x 70 (800l)optiwhite, sump 200l, BK 250 intern, ATON 2x250 Watt (E40) + 4x54 W T5, pompa zwrotna red dragon 6500, cyrkulacja 2 x 6100 tunze + multikontroler, FR509, Profilux, pompki grotecha - balling i ZEOvit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
poeta Fikander Zgłoś Napisano 13 Października 2005 Podejrzewam, że wpisałeś złe dane. Przeliczyłeś wymiary akwa na cale? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adrian Piwnicki Zgłoś Napisano 13 Października 2005 ja przeliczyłem na cale baniak i wyszło 129 i coś glaonów, kalkulator jest zwalony chyba, ja powiem tak: sump musi zmieścić cały sprzęt co go chcesz tam włożyć-to jedyny waarunek Cytuj Adi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 13 Października 2005 @Adi To nie jedyny warunek !!! wiec jak nie wies ztos ie nie odzywaj! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adrian Piwnicki Zgłoś Napisano 13 Października 2005 to jaki jeszcze? uzasadnij bo to nie ma żadnych podstaw, przecież sump jest na sprzęt a refugium na glony to może ci się coś pomyliło Cytuj Adi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adrian Piwnicki Zgłoś Napisano 13 Października 2005 a sump ma być jak największy bo to zapewni większą stabilność ekosystemowi w baniaku Cytuj Adi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 13 Października 2005 A pomyslales o tym ze powinien byc na tyle wielki zeby zmiescic wode ktora moze sie zgromadzic nad kominem w czasie awarii i nie zalac mieszkania GENIUSZU !!! ? A jak przyszedl czas na nabijanie licznika to sobie zakladaj off-topic i nie zasmiecaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adrian Piwnicki Zgłoś Napisano 13 Października 2005 poziom wody nad kominem to najwyżej 1-1.5cm a poza tym dobrze wiesz o co mi chodzi, to ŻADNE uzasadnienie i nie chcę się o to kłócić, poza tym popełniłeś 1 KOSZMARNY błąd: konkretnie nie jestem geniusz tylko adi ale dzięki za komplement Cytuj Adi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adrian Piwnicki Zgłoś Napisano 13 Października 2005 a ja sobie nie nabijam licznika GENIUSZU! prędzej ty bo piszesz uzasadnienia prawdziwe jak to że mam 600l, a tak się składa że nie mam Cytuj Adi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex Zgłoś Napisano 13 Października 2005 Kwiatek może miec rację zakładając, że w kominie nie siedzi np. durso. Pomyśl o tym Adrian. Poza tym trzeba przewidzieć poziom wody w sumpie podczas pracy pompy obiegowej jak poziom w czasie zaniku napięcia czy wyłączenia sprzętu. Objętość sumpa może zależeć od podziału (poziomy wodzie w poszczególnych komorach) na poszczególne komory. Najlepiej problem rozwiazywać na konkretnym przykładzie. Cytuj niestety bez akwarium ale strasznie tęsknię "opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adrian Piwnicki Zgłoś Napisano 13 Października 2005 chodzi mi o to że w sumpie nie musi być wolnego miejsca i dobrze o tym wiedzieliście, a poziom wody w sumpie? nigdy nie słyszałem ani nie widziałe sumpa z poziomem wody do samych krawędzi Cytuj Adi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 13 Października 2005 Czy ty nie rozumiesz co chcemy ci powiedziec ?? Pewnie ze tak nie ma ale musi byc na tyle wysoki, i odpowiednio wiekszy, obietosciowo zeby pomiescic ten naddatek wody !!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adrian Piwnicki Zgłoś Napisano 13 Października 2005 powiedzmy że poziom nad kominem to 2cm-zaokrąglone dane 15x5=75litrów 75x0,2=15litrów i tak byłaby nadwyżka wody, powiedzmy że sump ma poziom wody 4cm od górnej krawędzia powierzchnia dna to 40dm kwadratowych 40x0,4=16l i tak oto mamy tę nadwyżkę w kieszeni, tj. w sumpie Cytuj Adi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 13 Października 2005 no przy twoich 63 l moze ok a wez sobie to przelicz na baniak 300l i kominem nizszym od wys akwa o 5-6 cm bo tak standardowo jest nizej komin od wys tanka i obaczysz ile Ci wyjdzie i zakladajac tak jak ty ze tylko ma zmiescic urzadzenia to zycze milego potopu w domu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adrian Piwnicki Zgłoś Napisano 13 Października 2005 15x5 w DECYMETRACH, przeliczone na baniak mariussa Cytuj Adi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 13 Października 2005 @Adrian Piwnicki Ok tylko przelicz to sobie na 5-6 cm bo tyle powinien byc nizszy komin, to wychodi 3razy tyle wody co tobie i zakladacac te Twoje 40dm to z tych Twoich 4 cm robi sie przeszlo 10 cm. I to koniec uswiadamiania Ciebie z mojej strony. @marius Odezwij sie na gg to Cie sprobuje wyjasnic jak ja to wyliczylem i nie mialem powodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 13 Października 2005 @Marius, uważam, że teraz to przegiąłeś. Adrian ma takie samo prawo pisać tutaj jak Ty czy ja. Jak nie chcesz, żeby odpisywano na Twoje posty to ich po prostu nie pisz. Nie jestem zwolennikiem Adriana ale on przynajmniej nie pisze chamskich tekstów. Dziękuję za uwagę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach