trike3 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2012 Witajcie. Nurtuje mnie jedna sprawa. Odpływy z akwarium robicie na rurkach z PCV klejonego, jak to się ma na przykład do polietylenu i złączek skręcanych ?? (uszczelka gumowa) albo zrobić odpływy z PCV kanalizacyjnej?? Czy podane materiały są niedopuszczalne w morskim akwarium ?? Czy może ktoś probówał zrobić odpływy inna metodą niż "tradycyjna" ?? Pozdrawiam Marcin Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2012 Slyszalem, ze z gumowych uszczelek moga byc wyplukiwane rozne zmiekczacze itp. Rury bralbym takie, ktore sa dopuszczone do wody do picia. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2012 Guma z czasem ci stwardnieje i będzie przepuszczać. Poza tym koszt takiej rurki np w e-rybce jest na tyle tani że chyba nie warto bawić się w jakieś wynalazki Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2012 ja miałem odpływy porobione na szarych rurach kanalizacyjnych kiedys i powież że w słodkiej wodzie nic się nie działo zlego. Jedyny minus to że łatwo to rozszczelnić. Cytuj 54 l 250 L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2012 poprzedni baniak miałem na nibco z castoramy i działał, a raczej dział nadal u BeRsErKa Cytuj Pozdrawiam Robert "Hełmofon" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach