Wieczny Zgłoś Napisano 12 Lutego 2012 jak dajesz mała powierzchnie siatki to daj jak najmniejsza 16mm chyba dobra by byłą według mnie. Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaczal Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 Średnica rury do mocowania ekranu nie powinna być mniejsza niż średnica wylotu pompy. Natomiast większa średnica umożliwia równomierne rozłożenie ciśnienia wypływu wody ze szczeliny i zwiększa sztywność dyszy. Pamiętaj, że rura będzie rozcięta. W którymś temacie pisałem o wykonaniu - poszukaj. Cytuj 140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101; DSR UAPS Zalane 18-11-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 24 Września 2012 No dziś w końcu wziąłem się i ukończyłem udoskonalenie mojego filtra glonowego w porównaniu do poprzedniego co był jako test , budowa bardzo prosta trochę plastiku kleju i gotowy filtr. Jako zbiornika na skrobaczkę użyłem wiadra po soli 25kg bo będzie on stał na akwarium z dolewką, siatkę użyłem którą dał mi Mikołaj na spotkaniu w sobotę za co mu dziękuje bo moja była mniej wydajniejsza a ta okazała się w sam raz wymiar siatki 21cmx28cm, 4 żarówki Polux Platinium 8W 2700K, pompa podająca wodę NJ800, kawałek węza jak do pralki. A tu zdjęcie Wykonanego filtra który schnie jeszcze . Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 24 Września 2012 To są zarówki na 230V? Jakoś mało bezpiecznie to wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 24 Września 2012 tak na 230, może tak wygląda ale woda tam się nie dostanie szczelnie poprzykręcane także nie powinno się nic dziać, natomiast bardziej się zastanawiam czy żarówki np. nie pękną jak na nich woda padanie czy nie zastosować ochronki. Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 24 Września 2012 jak będzie spięcie to zrobi bum i wysadzi tylko korki, natomiast jak peknie zarówka to chyba może podtruć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 24 Września 2012 (edytowane) No tego bym się obawiał że jak będzie rozgrzana i kapnie na nią trochę wody to szlag ja trafi Może spróbuj dołożyć 2 płyty plexi lub szkła tak z 3cm od siatki PS: dobrze by było jakbyś podzielił sobie siatkę na 2 części i czyścił je naprzemiennie Edytowane 24 Września 2012 przez Signarus (wyświetl historię edycji) Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 24 Września 2012 to znaczy masz na myśli przecięcie jej na 2 polówki i czyścić na zmianę tak??? Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 24 Września 2012 dokładnie tak Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 24 Września 2012 no a jakbym nie przecinał tylko co tydzień zmieniał stronę do czyszczenia to nie było by??? Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 24 Września 2012 hmm dobre pytanie nad tym się nie zastanawiałem bo mam z 1 strony tylko oswietlony Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Rownież cienko to widzę. Nie chodzi tu o szczelne wkrecenie żarówki ale one same w sobie nie maja szczelnych korpusow. Maja otwory wentylacyjne i montowane są na wcisk. Bardzo szybko rownież bedą padały od wilgoci co sprawdziliśmy kiedyś przy słodkim akwarium. Pekinie od temperatury jest tu Twoim najmniejszym problemem, one tak łatwo nie pękają i nie osiągają takich temperatur jak wolframowe. Masz spore ryzyko porażenia lub szybkiego przepalenia sie żarówek. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 24 Września 2012 to jakie byście polecili ???? w grę wchodzą tylko żarówki ze względu na mało miejsca w szafce. Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Możesz je spróbować odseparowac jak wspomniał jeden z kolegów wklejajac miedzy żarówki a siatkę płytę plexi lub szyby. Chociaż wg mnie dużo lepszym by było zastosowanie T5 8W w pionie na oprawkach gumowych a cała elektronika poza wiadrem. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 24 Września 2012 postaram się coś pokombinować ale chyba spróbuję z ta szybką bo najbardziej mi to pasowało by, ale zobaczymy Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 6 Października 2012 No więc filterek już pracuje od środy, oczywiście dołożyłem kilka rzeczy osłona na żarówki izolacją owinąłem kable wokół żarówek, świecę 15h i już widać malutkie glony na siatce Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość buczi82 Zgłoś Napisano 28 Października 2012 (edytowane) Jak ktos ma konto na UR to ozobaczcie na ten filterek, jak nie macie wrzuce fotki: http://www.ultimater...ad.php?t=594289 Cena Ł300, okolo 1500zl Edytowane 28 Października 2012 przez buczi82 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2013 mam kilka pytań co do funkcjonowania skrobaczki, co jaki czas powinno się wymieniać żarówki oświetlające skrobaczkę i czy dwie siatki 28x20 o oświetlone z obu stron dadzą rade pociągnąć 500L baniak???? oczywiście z pienidłem. Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2013 Żarówki wymienia się jak się przepalą wolframowe żarniki. Ale wątpię żebyś oswietlał scrubber żarówkami bo potrzebował byś do tego sporej mocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) mam kilka pytań co do funkcjonowania skrobaczki, co jaki czas powinno się wymieniać żarówki oświetlające skrobaczkę i czy dwie siatki 28x20 o oświetlone z obu stron dadzą rade pociągnąć 500L baniak???? oczywiście z pienidłem. pytasz'' dadzą rade pociągnąć 500L baniak???? oczywiście z pienidłem.'' no pewnie nawet jeśli algaescrubber będziesz mniał wielkości pudełka zapałek ! wszystko zależy od odpieniacza. ps. no nie mogłem się powstrzymać... Edytowane 6 Stycznia 2013 przez robi (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2013 @nanokaczor stosuje takie żarówki Polux Platinium 8W 2700K na 2 stronce masz fotki jak wygląda to, a wracając do pytania co z tą siatką jak będą 2 to da rade??? Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach