Skocz do zawartości
rufio

Amphiprion ocellaris

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę się podepnę pod temat - czy słyszeliście możne o rozmnożeniu i odhodowaniu młodych A.xanthurus w domowych warunkach?

Teoretycznie powinno być to łatwiejsze bo są większe od ocellaris'ów ale nigdzie w sieci nie mogę znaleś żadnych informacji na ten temat :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co zlozyly ci ikre ze pytasz? Ja nie spotkalem sie z ich rozmnazaniem w niewoli. Ale popatrz na zagranicznych forach moze cos bedzie.

Edytowane przez Valdi (wyświetl historię edycji)

75 gal 6x54w T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co zlozyly ci ikre ze pytasz? Ja nie spotkalem sie z ich rozmnazaniem w niewoli. Ale popatrz na zagranicznych forach moze cos bedzie.

Nie jeszcze nie złożyły ale bardzo na to liczę ;)

Ciekaw jestem czy to dlatego że to raczej mało popularna odmiana czy po prostu się nie wycierają w akawa?

Oststnimi czasy samia nabrała sporo masy wiec może coś się wydaży :)

Edytowane przez wa1ker (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja się pochwalę swoim narybkiem :)

post-11106-0-52687500-1344445560_thumb.jpg

post-11106-0-62301600-1344445566_thumb.jpg

post-11106-0-75769100-1344445570_thumb.jpg

akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja się pochwalę swoim narybkiem :)

Gratulacje :clap: :clap: :clap: :clap:

to są Ocellarisy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mają właśnie 24 godziny :)

tak to Ocellarisy

akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIesetety nie mam czasu teraz na to ... ubolewam ale coz... zycie

blazny tra sie caaaaaaly czas juz do perfekcji opracowaly miejsce miedzy ukwialami tak ze samiec co jakis czas spokojnie sobie odplywa a ukwial pilnuje larw :)

do ostatniego dnia utrzymuja ok 200 szt...

mam nadzieje ze jak skoncze robic kuchnie to zabiore sie za odchowek malych blazniakow

pozdrawiam

Jaminik 200 GT:)

240l w obiegu , dluugie na 1,7m.

Pompownia Jebao. 320W T5

Skała 90% ceramika

Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! :)

Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek.

w planie male DSB i refugium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIesetety nie mam czasu teraz na to ... ubolewam ale coz... zycie

blazny tra sie caaaaaaly czas juz do perfekcji opracowaly miejsce miedzy ukwialami tak ze samiec co jakis czas spokojnie sobie odplywa a ukwial pilnuje larw :)

do ostatniego dnia utrzymuja ok 200 szt...

mam nadzieje ze jak skoncze robic kuchnie to zabiore sie za odchowek malych blazniakow

pozdrawiam

Jaminik 200 GT:)

240l w obiegu , dluugie na 1,7m.

Pompownia Jebao. 320W T5

Skała 90% ceramika

Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! :)

Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek.

w planie male DSB i refugium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje błazny składają ikrę na płytce którą przed samym wylęgiem przenoszę do osobnego akwarium gdzie następuję wylęg więc nie muszę kombinować z odławianiem larw :)

a to fotka z dziś :)

post-11106-0-66958500-1344506372_thumb.jpg

Edytowane przez lukasz.s4 (wyświetl historię edycji)

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy wszystkie larwy sie odklejaja? Plytka zostaje czysta?Bo ja tez probowalem tego sposobu ale u mnie sie nie sprawdzil. Duzo larw zostawalo na plytce. Nie byly w stanie same sie odkleic.

75 gal 6x54w T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę larw zostaje niestety ale większość się wylega lepsze to niż łowienie ich bo wtedy straty są o wiele większe

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie po jakim czasie błazny dobrane w parkę mogą zacząć składać ikre jak u was to wyglądało?

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie trwało to dokładnie rok :)

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę larw zostaje niestety ale większość się wylega lepsze to niż łowienie ich bo wtedy straty są o wiele większe

Bo z tego co ja zauwazylem to samiec pomaga mlodym odkleic sie od podloza. Energicznie potrzasa ogonem i to w duzym stopniu pomaga im. W zbiorniku ogolnym odkleja sie 95 do 100% natomiast po przeniesieniu ok 10% Czy u cienie tez to tak wyglada?

75 gal 6x54w T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie po jakim czasie błazny dobrane w parkę mogą zacząć składać ikre jak u was to wyglądało?

U mnie tez okolo roku, ale samczyk zaraz po wpuszczeniu zaczal tanczyc wokol samiczki

75 gal 6x54w T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo z tego co ja zauwazylem to samiec pomaga mlodym odkleic sie od podloza. Energicznie potrzasa ogonem i to w duzym stopniu pomaga im. W zbiorniku ogolnym odkleja sie 95 do 100% natomiast po przeniesieniu ok 10% Czy u cienie tez to tak wyglada?

nie u mnie odkleiło się około 60% jajeczek 40% zostało ale wynikało to z tego że nie wiem czemu ale nawet w ogólnym wylęg trwał prawie 2 dni i one się legły w dzień i w nocy a co za tym idzie ikra nie jest czyszczona i gnije i bardziej z tego powodu były straty co do odklejania to mam specjalną technikę wiec z tym nie mam problemów :)

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. No i jak malenstwa? Duzo ci zostalo?

75 gal 6x54w T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na razie przeżyło jakieś 95% larw czyli sporo rosną jak na drożdżach i za niedługo skończą tydzień i do tygodnia powinny zacząć się wybarwiać :)

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na razie przeżyło jakieś 95% larw czyli sporo rosną jak na drożdżach i za niedługo skończą tydzień i do tygodnia powinny zacząć się wybarwiać :)

Mógłbyś opisać jak wygląda twoja hodowla(karmienie - czym ile itp)? najchętniej z fotkami :unworthy::)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie wszystko napiszę i chce wysłać bo magazynu akwarium by zostało to opublikowane :)

raz a porzadnie tak by służyło na lata :) włącznie z fotkami wykresami pożywienia i takie tam :)

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to super wynik. Mi sie udalo odchowac jakies 10% Juz maja 3 miesiace

75 gal 6x54w T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tam chłopaki u Was na porodówce? Są sukcesy? :)

4860_6981.png

Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013

Jelenia Bay vol.2

90x50x45 OW

Sump 65x32x37 80L

Odpieniacz Reef Octopus 1000int

Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox

światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W

Obieg: Tunze Silence 1073.020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na porodowe spoko co ok 3 tygodnie są jaja niestety położnictwo nawala i do tej pory nie udało się dochować żadnego z maluchów. Co prawda do odchowania robiłem tylko jedną próbę ale jak mawiają u mnie w zarządzie "nie ma to znaczenia panie Marcinie liczby i statystyki nie kłamią" :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodzenia życzę i więcej czasu :) Nie ma chyba lepszego widoku jak rozwijające się maluchy :)

4860_6981.png

Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013

Jelenia Bay vol.2

90x50x45 OW

Sump 65x32x37 80L

Odpieniacz Reef Octopus 1000int

Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox

światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W

Obieg: Tunze Silence 1073.020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.