kaspy Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2012 Czy ktoś może orientuje się jaka jest specyfikacja interfejsu czujnika optycznego sprzedawanego do Profiluxa? Czy ma on całą elektronikę wbudowaną (tz. wzmacniacz, komparator, itp) i wystawia sygnał w postaci 0/1, czy trzeba też obróbka sygnału jest robiona wewnątrz Profiluxa? Myślałem o tym żeby go zastosować w projekcie DIY. Cena optycznych czujników nie-Profiluxowych jest podobna, ale widziałem je tylko na ebay w aukcjach z USA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusikk Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2012 daj linka to się zobaczy co i jak Cytuj jest: 30x30x30 opti ,lampka diy cree 20W ,koralia nano ,refugium na aquaclear ,dolewka diy bedzie dodatkowo: skimmer hob na maxi jet , dozownik diy , komputerek diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaspy Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2012 Ciężko z tego coś wydedukować: http://www.aquariumcomputer.com/System__E_/Products/Probes_and_accessories/probes_and_accessories.html Level-sensor, optically Articlenumber: PL-0082 3 m cable, PS/2-plug only for horizontal mounting Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2012 Witaj Jesli budujesz od podstaw to nie ma za duzo co kombinowac. Czujnik optyczny w wersji ghl jest zwyczajnym sensorem zblizeniowym, wiec leca do niego 3 przewody (zasilanie i powrot sygnalu) wiec masz jak na tacy do kontolera 0/1. Istnieja takze optyczne MIERNIKI poziomu cieczy ale to juz inna konstrukcja i calkowicie zbedny bajer. Pozostaje tylko kwestia pinologii profiluxowego ps/2 Pozdrawiam Lukasz Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaspy Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2012 Co rozumiesz przez sensor zbliżeniowy w tym przypadku? Zakładałem że ten czujnik działa na zasadzie zmiany wewnętrznego kąta odbicia wiązki po zanurzeniu elementu optycznego (jak czujnik deszczu do wycieraczek). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach