Marqo Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2012 Dopóki miałem połączenia na taśmie to było w miarę ok. Połączenia zaczęły cieknąć więc trzeba było posklejać wszystkie rurki , pry okazji pompa poszła do czyszczenia. Wszystko złożone do kupy i co się okazało ? Akwa wpada w rezonans a dokładniej pokrywa . Hałas nie do wytrzymania . Pod pompą gąbka , po bokach także , połączenie wąż PVC Cristallo 20x3mm, dalej rurkami . Co można z tym zrobić ? Nie da się przy tym spać Wystarczy dotknąć ręką akwa i nastaje względna cisza. Chwilowo ratuję się encyklopedią która dociąża pokrywę , która drży ale woecznie tego tak trzymać nie mogę. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam1203 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2012 pod pokrywę podłożyć kawałeczki gąbki gdzieś pompa musi dotykać szkła lub wąż elastyczny jest za twardy. Ja kupiłem w OBI i od 2 lat spokój. Cytuj http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=28522&d=15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2012 Wąż faktycznie po jakimś czasie robi się trochę twardy . Połączenie ze szkłem jest tylko na śrubunku . Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
refish Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2012 Wąż faktycznie po jakimś czasie robi się trochę twardy . Połączenie ze szkłem jest tylko na śrubunku . daj pod sumpa styropian 2cm duzo sie wyciszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2012 Na allegro dostaniesz węże silikonowe, doskonale eliminują drgania pochodzące od pompy obiegowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2012 Silikonowe 20mm ? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2012 18/22 idealnie pasują na hydraulikę 20mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
syciu Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2012 W acroporze kupisz waż Royal idealnie wycisza - w kazdym razie u mnie i amnora działało Cytuj M5 - "Chcesz się ścigać, nie masz szans" - Jeremy Clarkson akwarium 430L, sump 90L, dolewka 20L, ATI T5, NJ4500, T6065+6045, APF600, FR509, Dr Witt, ARM, Doser One, LR 73kg, LS 27 kg http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=259310 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
syciu Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2012 W acroporze kupisz waż Royal idealnie wycisza - w kazdym razie u mnie i amnora działało Cytuj M5 - "Chcesz się ścigać, nie masz szans" - Jeremy Clarkson akwarium 430L, sump 90L, dolewka 20L, ATI T5, NJ4500, T6065+6045, APF600, FR509, Dr Witt, ARM, Doser One, LR 73kg, LS 27 kg http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=259310 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2012 Jedynie miękki wąż załatwi tu sprawę, drgania idą po nim i rozchodzą się na pokrywie. Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2012 Tylko gdzietaki dostać ? Obecnie mam taki : http://www.thcskiba.pl/product.php?id_product=123 Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2012 w acroporze faktycznie mają jakiś w cenie 20zł za 10cm było na forum o tym wężu, Ant rozpoczął poszukiwania w dziale kupię. Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2012 http://allegro.pl/waz-silikonowy-fi-18x22-mm-przewod-destylarek-i2028688307.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
syciu Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2012 Dzwoń do Acropory i pytaj o waz Royal na metry :-) Cytuj M5 - "Chcesz się ścigać, nie masz szans" - Jeremy Clarkson akwarium 430L, sump 90L, dolewka 20L, ATI T5, NJ4500, T6065+6045, APF600, FR509, Dr Witt, ARM, Doser One, LR 73kg, LS 27 kg http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=259310 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cromags Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2012 Ja go mam i rzeczywiście pompy nie słychać (NJ4500) Cytuj Akwarium 150x50x55 412 L, sump 140 L, oświetlenie CRP Metis 3x100W, obieg NJ 4500, cyrkulacja 2xAquael 10000, pienidło TS1060 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoti79 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2012 miałem dokładnie ten sam problem z tym że u mnie drgania pompy przenosiły się na szafkę wiec w miejscach gdzie rurka ma styk lub przechodzi blisko podłożyłem kawałek rozciętego węża i jest ok a dodatkowo pod sump podłożyłem kari-matę gr 1 cm i jest ciszej a szkiełko stoi w sypialni więc wiadomo cisza musi być Cytuj baniaczek 450+160sump oświetlenie t5+led obsada koralin mieszana mieszana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2012 Podłożyłem pod sumpa materiał coś pomiędzy styropianem a piankę i powiem , że jest lepiej Pokrywa już nie drży . Jutro dojdzie mięciutki wąż i wtedy powinno być już super Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2012 Dzisiaj doszła paczuszka tzn "list" z wężem . Zwinięty jak ślimaczek mięciutki jak nie wiem co Podłączyłem odpalam pompę ... Co jest woda leci a pompy nie słychać Sam nie mogę dać wiary . W końcu nastała błoga cisza Zwracam honor dla pomp newjet Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2012 Ostatnio mielismy propozycje pokazania naszych szafek. Tak sobie pomyslalem widzac te "weze", ze duzo osob nie dba o wyciszenie akwarium i rowniez o zwazki zmiekczajace weze pvc, dostajace sie przez miesiace i lata do wody. Dobrze zrobiles, silikon jest obojetny i przynosi blaga cisze Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sting Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2012 18/22 idealnie pasują na hydraulikę 20mm. A jak to pasuje skoro śróbunek ma 20mm średnicy a ten wąż ma 18mm wewn. średnicy ? Tzn jak to zamontować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sting Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2012 i jeszcze jedno pytanie, czy ten silikonowy wąż nakłada się tylko na końcówkę między pompą a rurą pcv czy na całą długość zamiast rur pcv ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2012 Na wcisk montujesz . Ja dodatkowo plastikową opaską spiąłem . Możesz na całej długości , ja mam od pompy do komina , dalej pcv. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facta Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2012 Albo wężyk wkładasz do gorącej wody wtedy robi się miękki i łatwiej nasunąć Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roczek Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 a może uszczelka taka jak do okien przyklejona na rancie pokrywy stykającej się z akwarium tanio szybko oczywiście gumowa nie pianka Cytuj 112L + ok 40L sump +14kg żywej skały (start 10.03.2013) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 Przecież silikonowy wężyk pomógł ? U mnie pompa też przenosi rezonans, wężyk już zamówiony bo spać nie idzie w nocy Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach