Skocz do zawartości
Jałoś

FAQ i dla początkujących...próba organizacji

Rekomendowane odpowiedzi

to dobra Swirlej wrócimy do tematu jak wydobrzejesz :wink

bo jak tak dalej będziemy gadać 3po3 to nam zarzucą nabijanie postów :wink :(

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bedziecie mi tu posty nabijać czy banik tygodniowy Panowie??:>

Tak na serio to mam beznadziejny baniak i go baardzo nie lubię a że już trochę siedzę w tym znajomy mówi że jestem doskonałym teoretykiem.

A co do mojego akwa- pogadamy jak już będę prezesem gigantycznej firmy i połącze moją 15 letnią teorię z pieniążkami :(:):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FAQ to dla jakiej wielkosci i jakiej obsady ten zbiornik ma być? pozatym to jakiś moim zdaniem smieszna nic nie mówiąca nazwa to FAQ , nowicjusz nie załapie- wchodzac na strone nano-reef odrazu jeśli niemial wcześniej doczynienia z akwarium i forum tego typu , ale moze sie myle

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co 10x baniak obiegu, skoro jednyą filtracją w sumpie ma być odpieniacz, a on ma przerabiać 2x baniak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki chłopaki - nie ma sie co rozdrabniac bo sie sami pogubimy

Nazwa to przeciez zaden problem "FAQ - czyli podstawowe pytania i odpowiedzi" jasne dla tych co korzystaja z forum internetowych i dla tych co pierwszy raz.

Starajcie się napisać raczej pytania jakie powinny się w tym FAQ znalezc a odpowiedzi ktoś opracuje hurtem i potem się je da do zatwierdzenia i poprawi jak coś będzie nie tak, bo jak zaczniemy się tu rozpisywać że jeden by zrobił baniak tak a drugi inaczej to nigdy nic nie powstanie.

Więc widze że trzeba do mojego FAQ dopisać kalkulatory do wielkości przepływu, wielkości sumpa, średnicy rur i długości grzebienia - czyli pokrotce wytłumaczyć zasade działania i dać link do reefcentral.

Widze że dobrze by było też opisać 2 przkłady baniaków morskich: 1 mniejszy powiedzmy 120L bez sumpa i 2 większy powiedzmy 350L z sumpem i wyjaśnic co, jaki sprzęt itp.

Co jeszcze?

Dajcie te pytania (tu prośba też do nowych co by chcieli wiedziec na samym początku bo to oni najlepiej wiedzą czego nie wiedzą :( ) a ja już wam napisze ten FAQ dziś lub jutro jak będe miał chwile wolnego i wtedy będziecie dyskutować co zmienić jak już będzie gotowy.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to bylby dobry dzial, dla pytan "upierdliwych" :D, pod warunkiem ze w tym dziale zakazana by byla odpowiedz poszukaj :(

co do odpowiedzi na pytania SMK - nie ma zlotej odpowiedzi:), sam wiesz co mowili o twoim expresowym akwa a jednak zyje :)

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smk- ja się mogę zająć przedstawieniem 120l- moge do każdego rodzaju opsrzetu(skimmer oświetlenie itp.) napisac przykłady dostępne na naszym rynku oraz opcję diy:)

Moge sę tym zająć.

Pozdr. Olek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko olek to opisz i wrzuć tu lub na priwa to się poprawi (jeśli będzie trzeba poprawiać)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.