Pietrek Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2012 Chyba tutaj to będzie jednak właściwsze miejsce na moje pytanie: znalazłem 6 Aiptasi na 15kg skały w swoim zbiorniku, wiem, co to i jak z tym walczyć, a właściwie to wiem, że z nią się nie da wygrać, jednak da się kontrolować populację i utrzymywać ją na bezpiecznym poziomie, jednak powstaje pytanie czy 6 szt. w 128 litrach to dużo i czy powinienem próbować usuwać mechanicznie? czy poczekać i po dojrzewaniu walczyć z nią jej naturalnymi wrogami czyli : Chelmon, Wundermani oraz slimak Berghia. Boje się, że czekając aż zbiornik dojrzeje będę po tym czasie miał dwa albo trzy razy większą populację z która już sobie nie dam rady. czy ktoś może mi coś konkretnego doradzić? Pozdrawiam Piotr Cytuj 175L w obiegu, odpieniacz TUNZE DOC Skimmer 9410, NJ2300, Pacific Sun 90W + 2x24W ATI, VorTech10, Biopellets, małe refugium + 8W LED, pełny Balling, miękkie, LPS i łatwe SPSy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2012 Skoro jeszcze nie ma korali i ryb i można wyciagać skałę to walczyć. Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2012 Walcz i zniszcz w zarodku patrz gdzie rośnie wywal skałe i szczotka druciana . Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2012 Czasami mozna ja z gladkiej powierzchni "zebrac" szczoteczka do zebow. W dziurach trzeba cos wstrzykiwac, czego nie lubi. Chelmon w 100 litrach nie jest dobrym pomyslem. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2012 Nie ryzykuj i kup z 4 krewetki wunderwaffe ze sprawdzonego żródła, wyjedzą wszystkie i nie pozwolą aby wyrosły z zarodników które wniesiesz do akwarium ze szczepkami, itp. Koszt praktycznie żaden a spokój bezcenny Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2012 predzej czy później i tak" przywędruje "z powrotem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2012 Każda pliszka swój ogonek chwali. A ja dla odmiany polecam „brzydala” To że zeżarł wszystkie to jeszcze nic ale pilnuje aby żadna nosa nie wychyliła z nory – i to skutecznie. Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pikaczu2000 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2012 Ja polecam, jak kolega powyzej krewetki, choc brzydal jest rownie a moze nawet bardziej skuteczny. Twoje akwarium troche male dla niego jest. Krewetki dobrze dac na poczatku kiedy aptasia jeszcze sie nie rozplenila i nie ma duzych ukwialow, ktorych nie tkną (trzeba ręcznie je wyeliminowac). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
druid Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2012 Zdecydowanie brzydal - wybierz zielonego w ciapy. U mnie się sprawdził najlepiej.Oprócz tego nie przekarmiaj towarzystwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2012 polecam brzydala tak jak driud i godeusz ja mam tez zielonego w ciapy i jest super pomocny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pietrek Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2012 Panowie akwarium ma trochę ponad dwa tygodnie, zanim wpuszczę tam brzydala, jeżeli go w ogóle wpuszczę o tego słoika to jeszcze trochę potrwa. wyjąłem skale na której znajdowały się 3 szt. odkułem kawałek skały razem z aiptasiami i na wszelki wypadek polałem miejsce wrzątkiem. Potem dorwałem jeszcze jedna na innym kawałku. Ostała się jedna, ale do niej niestety dostępu nie ma. Będę obserwował zbiornik i mam nadzieje, że nie będzie wielkich przyrostów kolejnych sztuk. Z czasem na pewno wpuszczę krewetki. Dzięki za pomoc i pozdrawiam. Cytuj 175L w obiegu, odpieniacz TUNZE DOC Skimmer 9410, NJ2300, Pacific Sun 90W + 2x24W ATI, VorTech10, Biopellets, małe refugium + 8W LED, pełny Balling, miękkie, LPS i łatwe SPSy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
owler Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2012 Ja bym nie dramatyzował szkoda czasu na wyjmowanie skały i tego typu zabiegi(chociaż jak masz zacięcie to czemu nie), tak czy siak aiptasia pojawi się prędzej czy później(zakupione korale skałki itp) poczekaj aż akwa dojrzeje i zakup brzydala lub wurdemanni. Nie jest to 100% skuteczność ale próbowac trzeba nie masz wyjścia. Cytuj 3) Zbiornik 120x80x73h -700L - start 15/05 2020, + sump 130x55x55 - 390L + szczepkarium 100L 2) Rafka 130x55x55L - 390L (z panelem), start 23/10/2016 1) Początek słonego - Akwa 190L start 24.08.2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2012 Moje wunderwaffe zjadły jedyna dużą różę jaką miałem, więc nieprawda jest że dużych nie jedzą. Ponadto na moich oczach i kolegi z którym byłem Tomek w erybce włożył skałę z dużymi różami na skale z zoantusami do akwarium z wunderwaffe. Po chwili zaroiła się od krewetek a po następnej została czysta Brzydal ma to do siebie że lubi podjadać zoa a 100l to mały baniak jak dla tej ryby która dorasta ponad 10cm. Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dyzio Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2012 Też walczę z różami z umiarkowanym powodzeniem i raczej, wybiore krewetki bo z tego co wyczytałem na forum czasem brzydale potrafią skubac nie tylko zao Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaszczomp Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2012 Też polecam tomentotus'a - u mnie wciągnął wszystkie róże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tmag Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2012 u mnie ani brzydal ani wunderwaffe nie pomogło, brzydal pływa, rośnie i pożera wszystko ale nie aiptasię Cytuj 220x80x60 (ok 1000 l), obieg AN 10000, cyrkulacja 2 x Tunze 6105 + 2 x Jebao WP 40 odpieniacz made by Gienek (na walcu 30 cm) + AN10000+tunze silent, reaktor Ca Deltec zmodyfikowany by Gienek, FR 509 na węgiel, Profilux, lampa ATI 8x80W T5 + led 4x75W, od 19.02.2014 zeo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2012 widać masz lewe wunderwaffe na forum mamy hodowcę którego krewetki jedzą nasze róże Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarek GRZESZCZAK Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2012 u mnie brzydal dał rade ale lps też czasami skubnie:((po odwyku w sumpie wrócił do akwa bo różyczki bez niego też wracały,moim zdaniem musi byc zwierze w zbiorniku które stale kontroluje problemy z chwastami bo raczej nie ma szkła w którym aiptasia lub manjano się gdzieś nie pokaże pozdrawiam Jarek Cytuj akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cromags Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2012 Piszecie o polewaniu wrzątkiem, wydłubywaniu ze skał ukwiałów a ja mam pytanie czy aiptasia potrafi się przemieszczać? Miałem sztukę i jej już tam nie ma... i nigdzie nie mogę jej dopatrzyć. Cytuj Akwarium 150x50x55 412 L, sump 140 L, oświetlenie CRP Metis 3x100W, obieg NJ 4500, cyrkulacja 2xAquael 10000, pienidło TS1060 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
refish Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2012 potrafi widzialem na wlasne oczy , ta paskuda jak czuje zagrożenie potrafi sie rozsiewać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAREK75 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2012 potrafi widzialem na wlasne oczy , ta paskuda jak czuje zagrożenie potrafi sie rozsiewać popieram w 100% ,wczoraj walczyłem igła i RO,a dzisiaj na szybach maleństwa takie, że ciężko dostrzec ,zobaczę jak dalej się rozwinie sytuacja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
komar73turbo Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2012 Brzydal to ogrodnik zawsze sobie coś zostawi na póżniej, wundermani różnie ale musi być ich kilka.U mnie też się od czasu do czasu coś pojawi.Wrzątkiem i kwaskiem cytrynowym jest ciężko,odrastają.Jak mam możliwość wyciągnięcia skałki,to lutownicą bestię ale nie radziłbym tego na szeroką skalę bo na pewno jakieś toksyny puszcza....I uwaga na bhp żeby lutownica do baniaku nie wpadła... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urban15 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2012 Ja wrzuciłem skałkę z ukwiałem do panelu ukwiałek po paru dniach zaczną dreptać po narożniku do akwarium w porę zobaczyłem i go pensetą i na wieczną rafę niestety mam ich więcej a całej skały do panelu nie wsadzę do panelu. Parę dni temu grzybek mi się odczepił i płyną w toni wodnej niestety wylądował na wspominanym wyżej ukwiale choć był mniejszy od grzybka pożarł w kilkanaście minut grzybka i znacznie urósł. Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2012 a korzystał już ktoś może z Salifert - Aiptasia Exit ?? Cytuj Jest .. i znowu "kostka".. | było vol3 400 l | było 324 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kyzak Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2012 I mnie dopadło to dziadostwo - wraz z zakupionymi w sklepie internetowej koralami. Widziałem tylko w pierwszym dniu na jednej skałce - odłamałem dookoła i był spokój, po 2 tygodniach są na każdej zakupionej. Wczoraj posikałem kwasem i dziś są maleństwa, dużych nie ma. A zauważyłem dlatego, że zoasy od kilku dni w ogóle się nie otwierają - przyglądam się a tam aiptasia mikro. Zobaczymy co z tego będzie. Cytuj Obecnie suchy dok... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach