irek1972 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 Witam wszystkich prosze o pomoc bieleje mi monti ale tylko jeden egzemplarz reszta jest ok ,oraz euphylia była tydzień temu taka ładna napompowana została przełożona troszke wyżej i zaczeła znikać główka po główce aż praiw nic nie zostało ,warunki w akwarium mam prawie idealne dziasia sprawdzałem parametry może coś wcina ją bo sarco zielony też jakby miał srodek wyjedzony prosze o wskazówki i zgóry dziękuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 Mnie to wyglada na parametry dalekie od idealu.... Napisz cos wiecej o samym zbiorniku Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irek1972 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 wszyskie inne korale rosna idealnie mam kilka gatunków zoa ukwiały monti sarca i nic sie z nimi nie dzieje wode badałem dzisiaj salifertem Ca-520 troszke wysoke PH-8,0 KH-0,18 NO3-2 Mg-1440 No2-0,25 Zaraz dodam zdjęcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 Idealne??? Polecam lekturę. No2 wykrywalne więc i amoniak też bym sprawdził. Co znaczy kh 0,18? poza tym już na oko te glony na tylniej szybie coś sugerują. PS. Doczytałem:"prawie idealne" -teraz się zgadzam. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irek1972 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 pytałem sie seba woda nie może być całkowicie pozbawiona wszystkiego bo prawdopodobnie mięczaki też idealnie nie znoszą takich warunków tą euphylie mam około 1,5 roku jest to mój pierwszy zakóp więc mi jej bardzo szkoda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irek1972 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 moje zdjęcia saco po tym jak go pociełem,monti zielona jak ją połamałem na mniejsze kawałki ,oczywiście kolory sa wszystkiego piękne jeszce sie nie nauczyłm robić zdjęć nowym aparatem przepraszam KH-12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 A skad u ciebie takie ca i kh ? Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irek1972 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 właśnie jeszcze raz badam wode zaraz ci dokładnie powiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irek1972 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 No sprawdziłewm jeszcze raz Ca-powyzj 500 strzykawka z odczynnikiem 1 ml zesazła do zera sprawdzałem 3 razy KH-11,5 MG-1470 Ph-8,0 No2-0,1 No3-2 temp-27 zasolenie-22 cały czas zastanawia mnie czemu takie ca może do niczego test a czy może być spowodowane dużą ilością skałyponad 30kg,albo za częste podmianki raz na tydzień na soli preis,co dwa tygodnie wlewam Koral Color(Brightwella nie wiem musze chyba kupić nowe testy i musz zbadac Po4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 zasolenie masz za niskie , ca za wysokie i masz jeszcze no2 ktore powinno byc 0 , wysokie ca nie jest spowodowane duza iloscia skaly , moze byc za bogata sol , jesli nie bedzie mialo co pochalniac ca w baniaku a robiac podmiany nha bogatej soli jeszcze je podnosisz , do miekasow wystarczu sol IO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irek1972 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 ostatnio uzywałem ref i kenta ale od jakiegoś czasu uzywam preis i wsumie nic sie niedziało zasolenie takie mam od 1,5 roku i wsumie nic sie nie działo a do ilu mam podnieść zasolenie i czy temperatura jest nie zawysoka ,dziękuje za pomoc,a może brzydal sie dobrał wycią mi prawie wszystkie apitasie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 tamperatura kolo 25* , zasolenie 1,025 , przy lpsach a tym bardziej miekkich kh moze byc trochu wyzsze niz przy spsach , ja na twoim miejscu zrobilbym narazie podmiany na ubogiej soli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubek_77 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 po tym syfie na skale to ja bym się zastanowił nad działaniem cyrkulacji... chyba masz sporo martwych stref w których odkłada się i gnije! może przy przenoszeniu korali coś takiego ruszyłeś i... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irek1972 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 Może bede musiał spróbować mam 2x koralie ewolution2800 przed tem miałe 2xkoralie 4000 starego typu może za słabe lub żle ustawione skałe mam praktycznie do samej góry i na całości co tydzień dodatkowo przy podmianie przedmuchuje całą skałe koralia dolne części są od piasku prosze o instrukcje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2012 Cos jest nie tak z testami ? Poziomy Ca i Mg powinny byc o wiele nizsze. Zasoleniu 22 odpowiada Ca na poziomie ponizej 390... Dlaczego kH jest takie wysokie ? Sol ? Wynik NO2 0,25 moze byc bledem pomiaru. W zadnym wypadku takich warunkow nie ocenilbym jako prawie idealne. Moze rozwiazaniem jest sprawdzenie urzadzenia do pomiaru zasolenia. (czym mierzysz?). Sprawdz zasolenie u znajomego i porownaj Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2012 Irek Cos jest nie tak z testami ? Poziomy Ca i Mg powinny byc o wiele nizsze. Zasoleniu 22 odpowiada Ca na poziomie ponizej 390... Dlaczego kH jest takie wysokie ? Sol ? Wynik NO2 0,25 moze byc bledem pomiaru. Moze rozwiazaniem jest sprawdzenie urzadzenia do pomiaru zasolenia. (czym mierzysz?). Sprawdz zasolenie u znajomego i porownaj Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irek1972 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2012 Dzięki bardzo stani sprawdze No2 mam 0,1 a zasolenie badam JBL hydrometr+termometr gęstościomierz także na skali w strefie zielonej mam 22 zobaczymy dzisiaj bo obnirzyłem temperature bo sprawdziłem najlepszą dokładność pokazuje przy 25 stopniach pozdrawiam stani szczepki się trzymająbęde musiał kupić nowy zestaw bo też mi bardzo dziwne albo podrzuce do seby do sklepu i mi zbada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2012 Normalnie to te "splawiki" sa dokladne, ale licho nie spi. Seb to sprawdzi Wyglada, jakby Twoja sol miala za malo NaCl, jakby byla wymieszana z Ballingiem Jest przeznaczona do zbiornikow, w ktorych twarde korale potrafia do nastepnej podmiany taki nadmiar zuzyc. Jesli zasolenie sie zgadza, to poszukaj soli IO. Jest ubozsza i troche przy podmianach obnizy parametry, co pozwoli na stopniowe podniesienie zasolenia do przyzwoitszych wartosci, bez podnoszenia Ca, Mg i kH. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz_s Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2012 Mój spławik AquaMedica przekłamuje o 5 a dokładnie zaniża. Pokazuje 1.018 a jest w/g refraktometru 1.023. Cytuj Akwarium 216L, sump 90L. Maszynownię obsługuje odpieniacz Twistman OB150INT. A za słońce robi lampa Giesemann 1x250W HQI 4x24W T5. W charakterze nadzoru średniego jest sześć kotów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irek1972 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2012 dziękuje wszystkim za pomoc sól będe mieszał z gorszą jakością soli tylko mnie zastanawia co dalej z moimi miękasami ,pytanko stani czy miekasy bo mam ich dużo nie złużyja takiej ilości Ca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 21 Marca 2012 Boże ortografia Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AnT Zgłoś Napisano 22 Marca 2012 Boże ortografia pomogłeś ten co ortografie ma w jednym palcu chyba twój post - ortografia look : http://nano-reef.pl/...post__p__417643 pozdrawiam AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach