emler233 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 Witam ile bym potrzebował led białych a ile niebieskich na akwarium ok 80 l. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość erni Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 Na początek napisz jaka obsada korali? Co do ilości białych do niebieskich to zależy od ciebie.Jedni zalecają 40/60 z przewagą RB ,ja mam 50/50. Zależy tylko od ciebie .Białe można skręcić i wyregulować kolor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emler233 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 Będą lps i tridacny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 Tu masz opis mojej sześćdziesiątki. 12led rb i 6 led xp-g, cree oczywiście. U siebie możesz tyle samo, albo dołożyć jeszcze jedną nitkę. Mój odnośnik Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emler233 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 A zrobić pół na pół czy więcej niebieskich przy 4 nitkach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 Po co robić 50/50 skoro wiadomo że białe i tak będziesz skręcał. Chyba że lubisz biały kolor. Decyzja Twoja. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emler233 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 Czyli dac trzy nitki niebieskich a jedną białą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 Nie, czwartą daj 3białe i 3 niebieskie. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emler233 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 Myślałem żeby kupić już gotowe paski z 6 ledami czy lepiej kupić osobno i samemu polutowac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 Stary, przecież to zależy tylko od Twoich upodobań, koralowce i tak będą rosły. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emler233 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 Chyba lepiej kupić osobno bo wtedy można zrobić dłuższą lampe dopasowania do akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość erni Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 Przy 80L akwarium spokojnie możesz dać moduły 6 diodowe lub mieszane 6CW+6RB.Mniej roboty przy lutowaniu ,wierceniu ,gwintowaniu i mniej kabli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bibik Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 W 80 litrach. chcesz hodować tridacny ?powodzeniaprzecież one są wrażliwe na każde wahnięcie parametrów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emler233 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2012 Mniejsze akwarium będzie podłączone pod większe już działające od 2 lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcmonk Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2012 Troszkę się wtrącę , akwarium 80l a Wy proponujecie mu 6 pasków LED po 6 sztuk. Moim zdaniem to stanowczo za dużo. Teoretycznie daje to moc około 144W -to już jest przesada na takie akwa. Wiadomo diody będą skręcone mocowo ale skręcenia ich o 80% to chyba mija się z celem a i wydatek niepotrzebny. Moim zdaniem na takie akwarium to spokojnie starczą 3 paski po 6szt. z czego dać dwa niebieskie i jeden biały. Cytuj Pozdrawiam mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość erni Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2012 Ja mam w 200L 6 pasków po 6 szt diod i światło jest tak mocne że zoaski nie otwierają się całe, za to montipory i euphylie szaleją. Marcmonk - możesz napisać jak wyliczyłeś z 6 pasków po 6szt moc 144W skoro pasek RB wysterowany na 1000mA ma 21W a CW na 1200mA ma 25W.No chyba że się mylę,to przepraszam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach