bleq Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 Witam Mam pytanie czy wzmocnienie takie jak na zdjeciu ma wogole sens ???? Akwa juz opisywalem w innym wątku , kolega obliczal ze ma zapasu wytrzymalosci x 2,5 Akwa wysokie na 70, szerokie 50, dlugie 65. grubosc szyby 10mm Malem juz male bąbelkowe przygody stad moje obawy o akwa.. i kombinacje jakby je maxymalnie zabezpieczyc przed rozklejeniem Ponizsze rozwiazanie: Przyklejenie tego kątownika z 4ech steron i przytwierdzenie wkretem do szafki . na pewno zwiekszy to jakims stopniu opor przy naprezeniu dzialajacym na rog akwa W ostatecznosci bedzie uspokajaczem psychologicznym:) jedynym minusem tego rowiazania jest to ze bede musial wyrownac grubość kątownika obklejajac cala szafke sklejka z wycietymi miejscami na ten kątownik a dopieo na to docelowo pcv Kto za, kto przeciw ??? ktos ma takie same paranoje myslowe zwiazane z pęknieciem akwa ??? Na chlopski rozum suma powierzchni spojenia to 200cm2 na kazda strone o powierzchni 4550 cm wiec niecale 5 % Jak wy to widzicie pozdrawiam Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 Jeśli kleił to fachowiec to nie ma sensu. No chyba, że z tym szkłem już coś się działo niedobrego wcześniej. Ale wtedy wolałbym je pociąć i pokleić od nowa. Pozdrawiam T Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 Ponizsze rozwiazanie: Przyklejenie tego kątownika z 4ech steron i przytwierdzenie wkretem do szafki . na pewno zwiekszy to jakims stopniu opor przy naprezeniu dzialajacym na rog akwa W ostatecznosci bedzie uspokajaczem psychologicznym:) jedynym minusem tego rowiazania jest to ze bede musial wyrownac grubość kątownika obklejajac cala szafke sklejka z wycietymi miejscami na ten kątownik a dopieo na to docelowo pcv Kto za, kto przeciw ??? ktos ma takie same paranoje myslowe zwiazane z pęknieciem akwa ??? Na chlopski rozum suma powierzchni spojenia to 200cm2 na kazda strone o powierzchni 4550 cm wiec niecale 5 % Jak wy to widzicie pozdrawiam a jak rozklei się na górze zamiast na dole szkoda Twojej pracy jak akwarium jest prawidłowo wykonane to możesz spać spokojnie, chociaż prawo murphy'ego mówi, że...... Jeśli wiesz, że coś może pójść źle i podejmiesz stosowne środki zapobiegawcze, to źle pójdzie coś innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 Na górze mozna calkowitą korone wkleic poza tym na gorze mniejsze cisnienie.. Niby jest prawidlowo ale nie idealnie .... jakies tami mikro babelki ze 2 są... no nic , pcv w planie za jakies 2 miesiace wiec poki co obserwuje Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 Daj opaskę ściskającą na dole i zapomnij, w ten sposób silikon nie będzie pracował na rościąganie tylko będzie uszczelniał bo cała siła będzie szła na opaskę. Tak zrobił mi thewald w zbiorniku o podstawie 2,5x1,5m i twierdził że daje dozywotnią gwarancję . Cytuj http://www.advanceda...ul-beyond-words http://nano-reef.pl/...la/page__st__40 http://nano-reef.pl/.../page__hl__4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 A dokladniej jaka opaske masz na mysli ?? Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 Panowie: skąd się bierze ten lęk przed rozklejeniem się akwa? Kurcze nie znam nikogo komu rozkleiłby się pracujący baniak. Miałem w życiu kilkanaście rożnych klejonych zbiorników i nic a ostatnio jakoś na forum co rusz słychać o kalkulacjach wytrzymałości, bąbelkach w bezbarwnym silikonie i ich wpływie na wytrzymałość spoiny. Naprawdę myślicie że kilka bąbli na spoinie szerokiej na 10mm dna długości powiedzmy 50 cm spowoduje rozklejenie baniaka? Czy raczej chodzi o estetykę? Jak nic wrócimy do zbiorników ramowych+kit. Sorki za OT. Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 korona na gorze i korona na dole. Nic innego. Jak przedmowca pisal. Sylikon uszczelnia, opaska trzyma. Takie rozwiazanie jak przedstawia fotografia wymaga innego zapytania. "czy wytrzyma szafka"? Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 Obawa stad ze w akwarium wpakowana kupa kasy... ponadto - nietypowowy zbiornik bo wysoki... inne cisnienie na dno z drugiej strony ludzie maja zbiorniki 20 razy wieksze i mysle ze procentowo taka sama powierzchnia spoiny... korony na dole juz nie wstawie.... moze faktycznie ta opaska ... rozumiem ze taka stalowa zaciskowa tylko o olbrzymich wymiarach ?? Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 A ja znam kilka osób którym się rozszczelnił baniak, ale to raczej były już przechodzone baniaki i zazwyczaj adoptowane ze słodkiego. Ja natomiast wyznaję starą zasadę że jak coś złego ma się stać to i tak się stanie. Jak masz dobrze sklejony baniak to nic się z nim nie stanie,a jak będziesz kombinował to gdzieś stukniesz, gdzieś pukniesz i wtedy będziesz miał problem. Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 (edytowane) A ja znam kilka osób którym się rozszczelnił baniak, ale to raczej były już przechodzone baniaki i zazwyczaj adoptowane ze słodkiego. Ja natomiast wyznaję starą zasadę że jak coś złego ma się stać to i tak się stanie. Jak masz dobrze sklejony baniak to nic się z nim nie stanie,a jak będziesz kombinował to gdzieś stukniesz, gdzieś pukniesz i wtedy będziesz miał problem. I dlaczego mój post pojawił się 2 razy ? Edytowane 31 Stycznia 2012 przez Yarcio (wyświetl historię edycji) Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach