Skocz do zawartości
smk

Ozonizator - kto ma i czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

W moim 112L akwa nie miałem ani UV ani ozonu ale do nowego 550L akwa już by się przydał jakiś środek pomagający w walce z chorobami itp.

Chiałem kupić UV ale ostatnio skłaniam się ku ozonizatorowi. Czytałem że może on zrobić więcej szkody niż pozytku, ale jednak korzyści wydają się kuszące:

- wielokrotnie silniejsze działanie bakteriobojcze niż UV

- zwiekszona klarowność wody

- usunięcie nieprzyjemnego zapachu z akwarium

- całkiem przystępna cena porównywalna z UV (jak dobrze poszukać)

No i teraz pytania:

1. Czy potrzebuje kontrolera redox czy wystarczy jak dobiore małą bezpieczną dawkę i czas działania (np. 3h dziennie w nocy)

2. Czy w praktyce niezbędna jest filtracja przez węgiel aktywny i osuszacz? Jeśli tak to gdzie w odpieniaczu miałbym zamontować osuszacz?

3. Czy ozon nie wpływa negatywnie na szczepy bakterii nitryfikacyjnych, glony wapienne i drobną faunę i florę w akwarium?

Ma to ktoś u siebie? Dajcie znać czy warto się za to zabrać przy 550L zbiorniku.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez sie tym tematem interesuje od kilku dni, i jaki jest wplyw ozonu na reszte baniaka tego jeszcze nie wiem, ale tam gdzie ozon ma bezposredni kontakt z zywymi organizmami nizszymi tam robi calkowita demolke ... trwala postac czasteczki tlenu to sa dwa atomy, tlen trojatomowy - ozon jest nietrwaly. "ten trzeci" atom tlenu tylko czycha aby sie do czegos przylaczyc i to utlenic, czyli spalic :(

To tyle teorii.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mi napisal mariusz621 tylko ze innym temacie

mariusz621 :

W signature napisales UV11w. Jezeli szukasz dobrej sterylizacji to kup najmocniejszy uv, bo ich zdolnosc jest bardzo wygorowana. Zamiast UV polecalbym ozon. W malych dawkach jest znacznie bardzej skuteczny niz UV.

Pozdrawiam

mariusz621 :

Czy planujesz mierzyc ORP. Jezeli nie to trzeba byc otroznym. Male dawki jak 20-40mg 24/7 beda wystarczjace na twoje akwa bez miernika ORP.Pamietaj, ze najlepiej podlaczyc dodatkowa air pompke do ozonu.

Tutaj znajdziesz tani model z dobrana pompka. Mam go juz od jakiegos czasu i musze przyznac, ze woda jest jak krysztal, no i glony nie rosna- szbki czyszcze raz na 2 tygodnie (oswitlenie 2x400w.

http://cgi.ebay.co.uk/100MG-ELECTRONIC-OZONIZER-FOR-KOI-FISH-POND-AQUARIUM_W0QQitemZ7719121148QQcategoryZ93636QQcmdZViewItem

Kupilem jeden z pompka za £35.00.

-------------------------------------------------------

160 x 70 x 70 (800l)optiwhite, sump 200l, BK 250 intern, ATON 2x250 Watt (E40) + 4x54 W T5, pompa zwrotna red dragon 6500, cyrkulacja 2 x 6100 tunze + multikontroler, FR509, Profilux, pompki grotecha - balling i ZEOvit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,ja mam witek od dolewek tez ma,uzywam podloczonego do redox kontrolera ,woda jest krystalicznie przejzysta,no i znika specyficzny zapach wody morskiej co w przypadku malego pomieszczenia i upierdliwej zony ma znaczenie.a czy warto?dosc spory wydatek-jak sie ma wolna gotowke pewnie tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra - a co z weglem aktywnym i osuszaczem - stosuje ktoś to do ozonu?

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o osuszanie to0 niemcy u ktorych widzalem ozonizatory w akcji to uzywaja ,ja nie zobaczymy co z tego wyjdzie, na pewno nie moze stac w tej samej szafce w ktorej stoi sump.wegla tez nie uzywam.podlaczony jest do wezyka od odpieniacza bezposrednio. utrymuje 360 mv[ciekawostka ze po kazdej podmianie wody potencjal spada chociaz woda jest czysta-tak wiec na pewno sztucznie zawyza ozonizator wartosci potencjalu ].ale roznica wizualna w kawarium przynajmniej moim jest spora na plus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha i trzeba czesto zmieniac wezyki doprowdzajace ozon doslownie sa prze niego rozkladane,pewnie by trzeba kupic jakies specjalne,ale ja uzywam zwykle silikonowe.po 2 dniach juz zmnienily barwe z zielonej na brunatna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ozon wujaławia cały system, zabija wszelkie życie zarówno to złe jak i dobre, tek jak pisał Piotr ozon dosłownie wszystko pali (utlenia). Wydaje mi się (piszę tak ponieważ nie używam i nie używałem nigdy ozonu) że ten sposób oczyszczania wody nadaje się idealnie do przeciążonego zbiornika typu FO albo kwaratanny, do rafowego bym się bał.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam opisy akwariów rafowych z podłączonym ozonem non-stop.Nie można jednak oczekiwać ,że samo użycie ozonu spowoduje ,że w akwarium wybuchnie wspaniałym życiem.Niewątpliwie nadmiar ozonu jest grożny i może spowodować martwicę koralowców/moje własne doświadczenia/Zdarzył mi się również na szczęście na "moich oczach" przypadek upalenia plastikowego doprowadzenia powietrza do pompy od odpieniacza i trysneła woda a słup wody w odpieniaczu miał 180 cm.To raczej cud ,że to dostrzegłem.Ozon ma dość ważną zaletę dla życia koralowców-usuwa żółte zabarwienie wody działające jak filtr który pochłania niebieskie światło a przepuszcza żółte.O ile inne warunki w akwarium są prawidłowe , zwiększona ilość niebieskiego światła powinna działać korzystnie.Zakup ozonizatora jako panaceum na wszystkie bolączki niestety mija się z celem

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtrace tak troche refleksyjnie - nie ma panaceum uniwersalnego, dobrego na wszystko.

I chyba nikt nie sadzi ze ozonizator takim czyms bedzie. Wiele rzeczy, w tym ozonizator jest przydatne. I wszystko stosowane /z glowa/ daje jakies pozytywne efekty.

Jestem ZA stosowaniem ozonizatora.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Sorry że się wtrące. Ale w tandze często stosuje się reaktor redox z wodą utlenioną. Daje to również bardzo dobre wyniki. Po co się męczyć z ozonitarem który ma dużą wydajność. Nie wystarczy mała butelka plastykowa, z kawałkiem srebra jako katalizatorem, małym otworkiem i wypełniona wodą utlenioną 3 % ?? Wystarczająca wydajność ( w słodkiej wodzie), aby starczyło na akwa 550 litrów, a nie miało możliwości gwałtownej zmiany parametrów.

Zakładając że kawałek srebra będzie w buteleczce, jest minimalna szansa aby miał kontakt z wodą z akwarium.

Nuroslaw

akwa 330 l małosolne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry że się wtrące. Ale w tandze często stosuje się reaktor redox z wodą utlenioną. Daje to również bardzo dobre wyniki. Po co się męczyć z ozonitarem który ma dużą wydajność. Nie wystarczy mała butelka plastykowa, z kawałkiem srebra jako katalizatorem, małym otworkiem i wypełniona wodą utlenioną 3 % ?? Wystarczająca wydajność ( w słodkiej wodzie), aby starczyło na akwa 550 litrów, a nie miało możliwości gwałtownej zmiany parametrów.

Zakładając że kawałek srebra będzie w buteleczce, jest minimalna szansa aby miał kontakt z wodą z akwarium.

-----------------------------------------------------

To co opisujesz to oxydator i ma niewiele wspólnego z ozoniztorem ten pierwszy wytwarza tlen w procesie rozpadu nadtlenku wodoru ale tlen w postaci O2 wiec można go uzywać do napowietrzania wody czy też do wiekszego natleniania złoża biologicznego w filtrach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgodzę się. Wytwarza tlen zrozpadu nadtlenku wodoru, ale nie koniecznie w formie O2. Pomyśl

H202 + srebro -> H2O + O

ale jeśli nawet ten O szybko się łączy tworząć O2, to nie problem, bo powstający O2 wypycha na zewn. r-r H2O2

A więc wydziela tlen atomowy, czyli aktywny.

Drugim argumentem za jest prosty fakt. Zwykłe napowietrzanie wprowadza O2, a pomimo tego nie osiagniesz tak dobrych wyników oczyszczania wody i zmiany potencjału redox jak przy użyciu oxydatora. Również część osób ostrzega przed używaniem zbyt mocno stężonego H2O2. Wiąże się to z tym, że wytwarzajacy się gaz nawet niech będzie O2 wypycha poza urządzenia r-r H2O2 które to bezsprzecznie wchodzi gwałtowniej w reakcje niż tlen O2. Czyli wniosek prosty -

- nie osiagasz skutecznośći ozonitara

- jest o niebo skuteczniejsze niż napowietrzanie.

Opis urządzenia:

mała plastikowa butelka wypełniona 3% H2O2. na dnie buteleczki kawałek ołowiu, srebra (po prostu metalu jako katalizator). 1 cm nad dnem zrobiony mały otwór którym będzie wydobywać się to co nas interesuje "aktywny r-r tlenu." 250 ml pojemnik opróznia się w czasie około 2 tyg.

Nie zaleca się uzywania poj. szklanego. Rysy na szkle mogą działać podobnie do katalizatora co przyśpieszy reakcję (częst efekt nieporządany ). Od wielkości kawałka metalu zależy prędkość reakcji.

akwa 330 l małosolne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.