Skocz do zawartości
Norrden

Problem - prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie :) Borykam się od jakiegoś czasu z problemem na który szukam rozwiązania, lecz nie potrafię go znaleźć... Mianowicie :

1zejg2s.jpg

Kolor wskazuje na cyjano, struktura na dino ( bąbelki ), lecz swojego czasu borykałem się z okrzemkami... Nie wiem co to :p Zastosowany jest Phosguard Seachem`u, dodatkowo parametry w normie tj.:

Temp - 26*C

SG - 1024

Ph - 8.3

Kh - 8

Mg - 1200

Ca - 420

NO2 - 0

NO3 - 0

NH4 - 0

PO4 - 0,05

Parametry mierzone Salifertem. Mniej więcej w podobnym czasie coś takiego zaczęło się dziać z Euphyllią :

352koys.jpg

Co jej jest ? Czy to ma związek z tą plagą ? Zna ktoś powód i rozwiązanie jej problemu ?

Dziękuję z góry za odpowiedź oraz pozdrawiam,

Norrden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz cyjano. Parametry ok, więc chemiclean zrobi porządek. Co do koralowca to miałem kiedyś taki napompowany polip, ale samo zeszło.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomaszu ? Ile trwał taki stan u euphylli ? Moja to ma około 2 tygodni... Zaczynam się poważnie martwić, czasami mocno się obkurcza za dnia i potrafi tak około 12h przesiedzieć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że nie masz się czym martwić. Koral napompowany to zdrowy koral.

Twój koralowiec ma napompowaną nie tylko okolicę otworu gębowego ale również polipy. Zwierzę zwiększa w ten sposób swoją powierzchnię aby absorbować jak najwięcej czynników odżywiających go. Mogą nimi być zarówno środki odżywcze rozpuszczone w wodzie jak i zawieszone w wodzie w postaci zawiesiny .

Dino –cyjano może również świadczyć o dużej ilości pożywienia w wodzie.

Powiększanie swojej powierzchni sprzyja również pochłanianiu jak największej ilości światła.

Dużemu pompowaniu korali sprzyja duże zasolenie oraz odpowiednio duża ilość światła.

Poza informacjami o testach nie piszesz więcej.

Czy przypadkiem nie świecisz za krótko przy dość dużej mocy Twojego oświetlenia.

Koral może wykorzystywać krotki okres trwania światła w ten sposób.

Nie traktuj tej spekulacji jak pewnik bo wiadomo że w każdym akwarium jest inaczej a wiele o nim nie napisałeś.

Pozdrawiam.

Akwarium - aktualnie brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Euphyli się podoba ona poprostu się dzieli.

Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, mam starą stopkę, aktualnie ( od długiego czasu, jeszcze zanim ją miałem ) świecę 2x36W w cyklu 13h. Dodam iż podaję Kent - fitomax od około tygodnia.

Jeśli potrzeba informacji to pytajcie proszę, ja nie wiem co potrzeba by ustalić takie zachowanie :p. Mogę dodać jeszcze że stoi we względnie spokojnym miejscu jeśli chodzi o cyrkulację.

Zauważyłem też że dwa polipy obkurczyły się i po około tygodniu odpadły - poza tym wszystko wygląda cacy, gdyby nie ten bąbel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza b. niskim Mg, masz b. ladne parametry.

Z tym Mg bym cos zrobil. Mozesz tez zawiesic w skarpecie adsorber silikatow. Reszte musi zrobic sama biologia. Narazie bym tam nic nowego nie wpuszczal. Zbiornik jeszcze nie jest stabilny. 

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wiem... Mg jest niskie, lecz to druga sól Reef Crystals... poprzednia miała około 1000... ta nowa 1200. Zaczynam się zastanawiać nad jej jakością.

Korzystając z okazji.. Czy mogę podbić samo Mg chlorkiem magnezu sześciowodnym ? Wyrównać do powiedzmy 1300 - 1350 a potem dodawać systematycznie do wody z podmiany ? Podoba mi się ta sól, widzę eleganckie przyrosty twardzieli, krewetce i krabowi też się podoba zawartość jodu bowiem regularnie zrzucają wylinki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, możesz. Tylko potem nie przesadź, bo spożycie mg jest stosunkowo niewielkie.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.