Norrden Zgłoś Napisano 5 Lutego 2012 Witam wszystkich serdecznie Borykam się od jakiegoś czasu z problemem na który szukam rozwiązania, lecz nie potrafię go znaleźć... Mianowicie : Kolor wskazuje na cyjano, struktura na dino ( bąbelki ), lecz swojego czasu borykałem się z okrzemkami... Nie wiem co to Zastosowany jest Phosguard Seachem`u, dodatkowo parametry w normie tj.: Temp - 26*C SG - 1024 Ph - 8.3 Kh - 8 Mg - 1200 Ca - 420 NO2 - 0 NO3 - 0 NH4 - 0 PO4 - 0,05 Parametry mierzone Salifertem. Mniej więcej w podobnym czasie coś takiego zaczęło się dziać z Euphyllią : Co jej jest ? Czy to ma związek z tą plagą ? Zna ktoś powód i rozwiązanie jej problemu ? Dziękuję z góry za odpowiedź oraz pozdrawiam, Norrden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 5 Lutego 2012 Masz cyjano. Parametry ok, więc chemiclean zrobi porządek. Co do koralowca to miałem kiedyś taki napompowany polip, ale samo zeszło. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norrden Zgłoś Napisano 5 Lutego 2012 Tomaszu ? Ile trwał taki stan u euphylli ? Moja to ma około 2 tygodni... Zaczynam się poważnie martwić, czasami mocno się obkurcza za dnia i potrafi tak około 12h przesiedzieć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 5 Lutego 2012 Myślę że nie masz się czym martwić. Koral napompowany to zdrowy koral. Twój koralowiec ma napompowaną nie tylko okolicę otworu gębowego ale również polipy. Zwierzę zwiększa w ten sposób swoją powierzchnię aby absorbować jak najwięcej czynników odżywiających go. Mogą nimi być zarówno środki odżywcze rozpuszczone w wodzie jak i zawieszone w wodzie w postaci zawiesiny . Dino –cyjano może również świadczyć o dużej ilości pożywienia w wodzie. Powiększanie swojej powierzchni sprzyja również pochłanianiu jak największej ilości światła. Dużemu pompowaniu korali sprzyja duże zasolenie oraz odpowiednio duża ilość światła. Poza informacjami o testach nie piszesz więcej. Czy przypadkiem nie świecisz za krótko przy dość dużej mocy Twojego oświetlenia. Koral może wykorzystywać krotki okres trwania światła w ten sposób. Nie traktuj tej spekulacji jak pewnik bo wiadomo że w każdym akwarium jest inaczej a wiele o nim nie napisałeś. Pozdrawiam. Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf Zgłoś Napisano 5 Lutego 2012 Euphyli się podoba ona poprostu się dzieli. Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norrden Zgłoś Napisano 5 Lutego 2012 Oj, mam starą stopkę, aktualnie ( od długiego czasu, jeszcze zanim ją miałem ) świecę 2x36W w cyklu 13h. Dodam iż podaję Kent - fitomax od około tygodnia. Jeśli potrzeba informacji to pytajcie proszę, ja nie wiem co potrzeba by ustalić takie zachowanie . Mogę dodać jeszcze że stoi we względnie spokojnym miejscu jeśli chodzi o cyrkulację. Zauważyłem też że dwa polipy obkurczyły się i po około tygodniu odpadły - poza tym wszystko wygląda cacy, gdyby nie ten bąbel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 5 Lutego 2012 Poza b. niskim Mg, masz b. ladne parametry. Z tym Mg bym cos zrobil. Mozesz tez zawiesic w skarpecie adsorber silikatow. Reszte musi zrobic sama biologia. Narazie bym tam nic nowego nie wpuszczal. Zbiornik jeszcze nie jest stabilny. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norrden Zgłoś Napisano 5 Lutego 2012 Tak, wiem... Mg jest niskie, lecz to druga sól Reef Crystals... poprzednia miała około 1000... ta nowa 1200. Zaczynam się zastanawiać nad jej jakością. Korzystając z okazji.. Czy mogę podbić samo Mg chlorkiem magnezu sześciowodnym ? Wyrównać do powiedzmy 1300 - 1350 a potem dodawać systematycznie do wody z podmiany ? Podoba mi się ta sól, widzę eleganckie przyrosty twardzieli, krewetce i krabowi też się podoba zawartość jodu bowiem regularnie zrzucają wylinki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 5 Lutego 2012 Tak, możesz. Tylko potem nie przesadź, bo spożycie mg jest stosunkowo niewielkie. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach