kaspy Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 Tak Widziałem kiedyś akwarium z odpieniaczem i wyglądało obleśnie. Teorie możemy snuć różne ale życie pokazuje że są różne sposoby filtracji w akwarium morskim i wszystkie "stosowane w odpowiedni sposób" pozwalają na osiągnięcie sukcesu. Odnośnie tego baniaczka o którym wspomniałem, to wszystko rosło, ale woda była mało przejrzysta. Mimo, że to może bardziej naturalne warunki, to ja wolę krystaliczną wodę. Są pompy cyrkulacyjne z możliwością założenia gąbki, myślę że to by wystarczyło i było by łatwiejsze do czyszczenia niż kubełek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 Odnośnie tego baniaczka o którym wspomniałem, to wszystko rosło, ale woda była mało przejrzysta. Mimo, że to może bardziej naturalne warunki, to ja wolę krystaliczną wodę. Są pompy cyrkulacyjne z możliwością założenia gąbki, myślę że to by wystarczyło i było by łatwiejsze do czyszczenia niż kubełek. Kubełek ma robić za "pojemnik" na adsorbenty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 zabawa w scrubbera to męka przy zdejmowaniu tej siatki i skrobaniu jej. Do tego nie jest to takie oczywiste bo mogą rosnąć niepożądane, wręcz trujące glony zamiast zielonych i kolejny problem jest. I właśnie o to chodzi aby tam rosły takie właśnie niepożądane glony . Jeśli rosną właśnie takie, to znaczy że w wodzie są akurat takie związki które powodują rozrost takich a nie innych. A rosną w filtrze glonowym bo mają tam lepsze warunki. Jak by nie było filtra glonowego to by rosły w akwarium. Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 Mam pytanie czy moze ktos prowadził akwarium na samym refungium bez odpieniacza? jak to wyszło? Jakie był parametry zbiornika? Co prawda w akwarium glownym szalu kolorow nie ma, ale widac ze filtracja Miracel Mud wyrabia przy tak zarybionym zbiorniku. Sump spory, wielksoc refugium jakies 1/5 zbiornika glownego. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubek_77 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 Kubełek ma robić za "pojemnik" na adsorbenty... hehe ja tam za żaden pojemnik nie mam ochoty robić w ramach tematu pokazały się akwa i przeglądając zdjęcia jednego z nich trafiłem na coś co mi się bardzo podoba prawdziwy cukierek: http://haaga.aqua-web.org/082006/p1010146.htm podpowiedzcie co to... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 Co prawda w akwarium glownym szalu kolorow nie ma, ale widac ze filtracja Miracel Mud wyrabia przy tak zarybionym zbiorniku. Sump spory, wielksoc refugium jakies 1/5 zbiornika glownego. Jakie glony najlepiej wybrać do refugium? Stosowanie podłoża dla glonów chyba nie ma sensu jeżeli w refugium rośnie spagetti lub inny nie ukorzeniający się glon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
imperator Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 @Kubek, Mam tą samą acrę, tyle że u mnie jest w trochę innym kolorze (brąz). To jest acropora turaki, http://pl.reeflex.net/tiere/2035_Acropora_turaki.htm Kolorek jak zwykle zależy od światła i składu wody. Jak chcecie mieć spagetti w refugium, to przy mocnym świetle one mocno bąbelkują, i pływają pod samą powierzchnią wody. Przy słabym oświetleniu glon leży na dnie sumpa. Cytuj *** Wspieraj polski przemysł to Twoje dzieci nie będą musiały emigrować za pracą do Chin *** Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach