pomidor1 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 Witam jestem tu nowy i zakupiłem zbiornik o wielkości akwarium 250L (50x50x100) sump 160L oświetlenie DIY 4x39W T5 plus 2x24W T5 (łącznie 204W) plus oświetlenie nocne LED - zegar elektroniczny sterujący oświetleniem 3in1 - pompa obiegowa NEW-JET 3000 - 2 pompy cyrkulacyjne JVP-102 (po 5000L/H) - pompa cyrkulacyjna HYDOR KORALIA I (mieszanie osmozy) - odpieniacz WEIPRO SA2013 z pompą ATMAN AT203 - pudełko przelewowe DIY - grzałka z termostatem ŻYCIE: - ok. 20kg żywej skały - ok. 10kg podłoża Korallen-Zucht Aragonite ok. 15kg live sand umieszczone w sumpie (DSB) kilka korali które są widoczne na zdjęciach 2 amphiprion ocellaris 1 hepatus 1 garbik - 4 krewetki tańczące (Rhynchocinetes durbanensis) - 1 krewetka Lysmata debelius 2 kraby Calcinus elegans 4 rozgwiazdy piaskowe ślimaki (nie wiem ile) Mam pytanie jak to zrobić aby 300km przewieśc to myślałem o zabraniu tamtej wody lecz jak wróce to domu wszytko rozołoże wleje wode co mam robić ... zeby wszytko żyło prosze o pomoc z góry dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 Pomoc kolegi morszczaka zastapi 3 innych pomagierow. Do tego trunek co by sie potem szybciej rozgrzac. Piasek z DSB raczej do wyrzucenia chyba ze chcesz go plukac moczyc i znowu plukac. Zobacz na mapke uzytkownikow kto mieszka po sasiedzku Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 Ja zrobiłbym tak, że po tranporcie wszystkiego ryb bym nie wrzucał od razu. Stworzybym prowizoryczny baniak dla samych ryb z poprzednią wodą, taki np 60litrów. Reszte wody wlałbym do akwarium głównego, dorobił 60 świeżej i obserwował czy wszystko ok po przeprowadzce. Joł. Dodano: Ja nawet jak robiłem mały restart akwarium bo wymieniałem podłoże ryby wpuściłem po paru dniach. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pomidor1 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 no rozumiem lecz mam tylko takie 25l zbiornik i jaki czas te ryby przezyja w tym małym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek Ch Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 Pytanie może idiotyczne, ale PODSTAWOWE - czy posiadasz już JAKĄKOLWIEK wiedzę (wyczytaną z forum, przyswojoną gdziekolwiek indziej) o zakładaniu i prowadzeniu akwarium morskiego? Czy też może masz trochę gotówki i kupiłeś cały zbiornik w nadziei, że "przeniesiesz" go 300km i będzie tak samo???? Cytuj http://www.brch-lampy.pl.tl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chmielu243 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 Witam ja dosyć niedawno pokonałem taką sytuację bez strat w życiu,odległość 200km i nie było tak żle.Wode ze zbiornika zabrałem całą+10%nowej.Zycie było w 60l lub troszke mniejszej beczce z częścią skały i przed wpuszczeniem do zbiornika wyrównałem temperature w beczce zamontowałem pompy i tak kilka godzin postało,po ustawieniu skały stopniowo wkładałem życie.Rano wszystkie korale były w dobrej kondycji,rybki wraz z krewetkami,krabami również. To twoje pieniądze i ryzyko Cytuj Red sea max 250 ........ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 Radek Ch, dobre pytanie. Najpierw trzeba posiedziec żeby potem latac. Zakładanie od początku da Ci więcej doświadczenia niż kolejny artykuł. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
komar73turbo Zgłoś Napisano 11 Lutego 2012 Witam jestem z Ostrowa jak chcesz możesz wpaść do mnie pogadamy,priv. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach