Skocz do zawartości
el_kocurro

Potrzebna pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

dziś rano obudziłem się i zauważyłem że mam nieklarowną wodę - lekkie mleko - zapaliłem światło - okazało się że ślimak turbo wypuszcza białą wydzielinę. Szybko na forum no i okazało się że chce się rozmnażać.

Poszedłem do pracy i dopiero teraz wróciłem.

Korale wszystkie pozamykane mleko jak było tak jest - odpieniacz ostro wywala pianę.

Pytanie co robić ? podmieniać wodę ? czekać aż odpieniacz zrobi porządek ? najdziwniejsze jest to że woda w akwa śmierdzi chemicznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak jestes pewien ze nic sie nie dostalo do akwa i nie przelales vodki a z opisu wynika ze slimak sobie...ten tego to czekac albo slimaka do kwarantalnika jak masz. Dla pewnosci wsadz kilka innych turbo, niech orgietke skoncza w odosobnieniu. Woda sie powinna wyklarowac. Co do korali, widocznie ta smietanka im nie sluzy

122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20%-30% procent podmianki w takich przypadkach nie zszkodzi. Puscic wode przez wate i wegiel tez nie.

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za podpowiedzi .....obecnie akwarium "podnosi się" ...podmieniłem 15 L wody, władowałem węgiel AM i odpieniacz na mokro. Już niektóre korale otwierają się.

Odpieanicz przez ostatnie 3 dni wariował jak oszalały - musiałem go czyścić raz na 4 - 5 h

A ślimak ?? jak gdyby nigdy nic dzisiaj po tylnej szybie zasuwał :)

W wyniku operacji natomiast zaobserwowałem że mam dzikusa kraba - nie jestem wstanie zrobić mu zdjęcia bo jest bardzo szybki i momentalnie chowa się w skale.

Kolor jasnobeżowy z prążkami ciemnobrązowymi - co to może być za krab ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.