Skocz do zawartości
majki

ryby do 25l??

Rekomendowane odpowiedzi

witam czy sa jakies ryby do akwarium 25 litrowego??? jak tak to jakie pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szklane lub plastikowe, różne kolory i kształty spory wybór w sklepach z chińszczyzną/indyjskich itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zywych ew. parka jakis Gobiosoma, Elacantus, Eviota czy Trimma ale juz np. dla blazenkow bedzie za malo miejsca.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
AquaManiac :

Z zywych ew. parka jakis Gobiosoma, Elacantus, Eviota czy Trimma ale juz np. dla blazenkow bedzie za malo miejsca.

Cześć

Widzisz może być problem z dostaniem takich rybek

w Polsce

Przeszukałem od wczoraj strony oraz polskie "fora"(czytaj forum)

i niec nie znalazłem ani na ich temat już nie pisząc jaka cena i gdzie kupić

Tak jak pisałes wcześniej w Niemczech mogą być bardzo popularne jednak u naszym kochanym kraju jest inaczej :D

Wczoraj byłem w sklepie we wrocławiu i widziałem błazenki pawdopodobnie Amphiprion percula ale nie byłem pewny (bo miały większe czarne paski) ale gość powiedział że to Amphiprion occelaris w co nie wierzyłem.

Zapytałem sie czy to czasem nie percula - zaprzeczył i powiedział ze to całkiem inne rybki i całkiem inaczej wyglądają (niech mu tam będzie)

Ale kiedy sie zapytałem o ilośc trzymania błazenek

w 30l to odpowiedział że bez problemu 2 sztuki - i zaprowadził mnie do małego 25l akwarium (ATMAN) i tam żywa skła + grony jakiś (wyższe) i 2 błązenki

usłyszłem tekst

"Widzi Pan juz 2 miesiące tu są i jak wyglądają bardzo ładnie a rosną bardzo powoli "

Podziękowałem i wyszedłem

Na zakończenie podam cene 22 Euro :)

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanko, po ile tam były te percule, i jescze w sygnaturce widzę że nie masz wody z RO popytaj w sklepach często mają 50gr za litr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Adi Zet :

pytanko, po ile tam były te percule, i jescze w sygnaturce widzę że nie masz wody z RO popytaj w sklepach często mają 50gr za litr

Cena jest podana 22 Euro co daje 85 zł przy kursie 3,88 (kurs z dnia wczorajszego)

Wody nie mam ale u mnie jest w elektrociepłowni :D po jedyne 25 gr (tyle kosztowała kilka miesięcy temu)

jednak do pierwszego zalania będe mieć wode uzywaną ze zbiornika już działajacego + około 1 kg skały (martwej kóra jest z żywa od jakiegoś czasu )

Dziś pozbywam się neonek więc akwarium powinno byc zalane w nastepnym tygodniu

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rosiczka :

22 Ojro aleza co? Za blazenki?

nie za błazenki tylko za 1 sztukę błazenka

PRzeliczyłem by było łatwiej porównać z tym co jest poza granicami naszego kraju

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 Euro za blazenka to troche duzo ale nie bede was denerwowal i pisal po ile sa u nas :) Ale i w Polsce mozna na pewno taniej kupisc.

Wiesz z tym trzymaniem parki w 25 litrach to jest tak ze teoretycznie to sie moze udac, praktycznie zreszta tez sie wielu udalo. Warunkiem jest sporo skaly, odpieniacz, dojrzale akwarium itd....

Tylko teraz czy te blazenki beda szczesliwe duzo dluzej nizy 2 miesiace? Ocellarisy nie sa wcale takie malutkie, dorosly moze mierzyc ponad 10 cm, co prawda w takim malym akwarium dojdzie to karlowacienia. Secundo w takim akwarium praktycznie niemozliwe jest hodowanie ukwialu wiec znowu blazenki za szczesliwe nie beda. Wiadomo ze moga wziasc jakis koral w zastepstwie ale to juz niebedzie to. Po trzecie bedziesz musial bardzo uwazac majac dwie ryby w takim zbiorniku bo sie latwo moze zalamac.

Wiec jak chcesz to probuj, jak pisalem powyzej wielu sie udalo wiec dlaczego Tobie nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
AquaManiac :

22 Euro za blazenka to troche duzo ale nie bede was denerwowal i pisal po ile sa u nas :) .....dwie ryby w takim zbiorniku bo sie latwo moze zalamac.

Wiec jak chcesz to probuj, jak pisalem powyzej wielu sie udalo wiec dlaczego Tobie nie?

co do ceny myśle że około 10-14 euro

są tez po 50 zł ale tylko jako wysyłka policzyć koszty wysyłki i kosztu wieksze niż w sklepie

byłem w innym sklepie i tam typowy błazenek kosztuje 17 Euro ale tylko na zamówienie

zanim mi akwarium dojrzeje to minie tak z 2-4 miesiace a wtedy moze byc całkiem inna sytuacja finasowa i bezie stało około 120-140l (ale narazie to marzenia)

Ja bede bardzo zadowolony z tego 30l

a rybek narazie nie musz mieć starczy jakiś szybki ślimak i cwany krabik :)

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe pewnie ze bedziesz zadowolony z tych 30l. Im bardziej bedziesz zadowolony tym predzej bedziesz budowal wiekszy baniak :) Ja tez bylem z mojego bardzo zadowolony ale baaaaardzo szybko zrobilo sie za male.

W tym hobby apetyt naprawde bardzo rosnie w miare jedzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie znam nazwy musialbym poszukac , sa takie ktore nie rosna wieecj jak 2 cm , sa czarne i maja piekne dwa zolte paseczki po dlugosci ciala ..a moze i jeden mialy ...(?) w kazdym badz razie rybki te zyja na rafal koralowych a jak sie nazywaja no to niech to bedzie zagadka :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze do akwa 25l mozna dac amphipriona percule ja mam w 30l percule juz od 3 miesiecy i jest ok, rosnie powoli a zanim sie zrobi ciasno zalozysz napewno wieksze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja znalazlem kolesie w katowicach ktory sprowadza np. amfipriony occelaris po 25-30 zl:) Nie ma morskiego na stanie, ale DUZO moze:) Umawiasz sie na konkretny dzien. on przywozi ryby i zabierasz razem z workiem jak przyszly:) fakt nie ma kwarantanny, ale mozna se samemu zrobic. A blazen za 25zeta to jest cos:D

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.